• onze waardering

Recensie: Annas grote reis RECENSIE

Nadat Anna haar broertje plotseling overlijdt, geeft dit haar leven een bijzondere draai. Samen met haar moeder en zusjes vaart ze met haar vader mee op een koopvaardijschip naar Nederlands-Indië. Anna vind het geweldig op zee. Met de wind in haar haren vliegt ze over het dek en ook in Indië geniet ze met volle teugen. Ze leert nieuwe mensen kennen en belandt in nieuwe omgevingen. Maar dit is niet zonder gevaar.

Anna's grote reis  is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Anna Abrahamsz. Zij hield tijdens haar reis een reisdagboek bij, dit doet Anna in het boek ook. Schrijfster Inez van Loon heeft het originele reisdagboek met fluwelen handschoentjes mogen lezen en haar verhaal in dit boek prachtig naar voren gebracht. Anna is een bijzonder nieuwsgierig meisje dat altijd al meer van de wereld wilde zien. Haar grote reis liet haar een wereld zien, waar ze hiervoor alleen maar van kon dromen.

Het is een realistisch verhaal dat je laat zien hoe het leven er in de 19e eeuw uit zag. Kinderen leren welke verschillen er zijn met hoe we nu leven. Zo sliepen ze in een bedstee en bakten ze elke dag hun eigen brood. Anna is rond de elf jaar en het boek zal kinderen van die leeftijd zeker aanspreken, maar ook voor volwassenen is het verhaal erg interessant. Je gaat met Anna mee op reis en komen erachter welke gewoonten toen normaal waren. Zo deden vrouwen het huishouden en was er  een groot verschil tussen arm en rijk.

De reis die Anna samen haar familie maakt is een essentieel onderdeel van het boek. Je leest hoelang je er wel niet over deed om naar Indië te varen en welke gevaren dit met zich meebracht. Anna’s grote reis sleept je mee in het verhaal, terwijl je leest zit je zelf op het schip varend naar Nederlands-Indië. Het is geschreven met veel taal uit de 19eeeuw, maar blijft begrijpbaar. Maar achterin zit ook nog een handige woordenlijst die alle ouderwetse woorden uitlegt.

Inez van Loon heeft het bijzondere verhaal van Anna op een aansprekende en mooie manier geschreven. Ze heeft ervoor gezorgd dat het verhaal van Anna aan de wereld wordt verteld. Het is een enorme aanrader. Een spannend, meeslepend, realistisch en leerzaam boek.

Anna's grote reis

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Anna Abrahamsz
  Anna leunt over de reling, de wind waait haar haren alle richtingen uit. De zon staat als een rode bal aan de hemel en zakt stukje bij beetje naar beneden. Plots is hij in de zee verdwenen. Ze kijkt naar haar vader, die op het bovendek in gesprek is met de stuurman en de roerganger. Voor het eerst in tijden voelt ze zich weer blij. De komende maanden zullen ze als gezin bij elkaar zijn. Even denkt ze aan het verre Indië, het onbekende land waar ze zich nog geen enkele voorstelling van kan maken
  .
  Amsterdam, 1847. Anna is een doorsnee meisje van twaalf, tot haar leven plotseling verandert. Samen met haar moeder en zusjes vergezelt ze haar vader op een koopvaardijschip naar Nederlands-Indië. Het is ongebruikelijk dat een kapitein zijn gezin meeneemt, maar na een recent sterfgeval wil de familie bij elkaar blijven. Terwijl iedereen nog worstelt met rouw en verdriet, belandt het gezin in nieuwe omgevingen en nieuwe situaties. En een zeiltocht naar de andere kant van de wereld is nooit zonder gevaar ...

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Netflix hits en de bijbehorende boeken

 • De slechtste romantische relaties die ontstonden in tv-series

 • 10x dezelfde kostuums die in verschillende films zijn gebruikt

 • Top 10 Nederlandse romcoms

 • Wat doet de cast van The Santa Clause nu?

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Mijn zusje

 • Recensie: Mathilde, ik kom je halen

 • Sara's Walkabout -  Inez van Loon

Zoek in artikelen