• onze waardering

Recensie: Over de Grens RECENSIE

Michael Connelly levert met Over de Grens een ijzersterke thriller af die vanaf het begin af aan de lezer weet te pakken. Het verhaal is knap doordacht en weet de verschillende elementen van het verhaal vernuftig door het hele boek te verweven.

We lezen mee met Harry Bosch, een gepensioneerd LAPD-agent. Dan roept zijn halfbroer Mickey Haller zijn hulp in. Mickey Haller is advocaat en beweert dat zijn cliënt ten onrechte veroordeeld is voor een brute moord op een vrouw.

Harry Bosch stemt in om mee te werken aan de zaak. Al snel komt Bosch erachter dat er een aantal dingen niet kloppen en dat de cliënt hoogstwaarschijnlijk onschuldig is. Bosch maakt het tot zijn taak om erachter te komen wie er dan wel de moord heeft gepleegd. Al snel lijkt het erop dat de cliënt van Haller erin is geluisd en dat er bewijsmateriaal bewust geplaatst is op de plaats delict. Als ook nog blijkt dat er waarschijnlijk corrupte agenten bij betrokken zijn moet Bosch oppassen dat hij niet zelf ook gevaar loopt.

Over de Grens heeft een heerlijk vlot tempo in het verhaal zitten. Het verhaal wordt vrij snel op gang gebracht zonder veel af te remmen. Er worden geen onnodige zaken in het boek verteld en ondanks het af en toe gebruiken van vakjargon belemmert dit niet de leeservaring, in tegendeel, het geeft de lezer het gevoel serieus te worden genomen. De termen worden altijd kort toegelicht op een goed te begrijpen manier. Connelly laat hiermee zien dat hij duidelijk verstand heeft van waar hij over schrijft. Zo wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe de nummering in moorddossiers in zijn werk gaat: “Elk vel papier dat ten behoeve van de inzage van de stukken werd overhandigd kreeg een stempel met een paginanummer en een datum. Dit werd gedaan om de advocaten aan weerszijden van het gangpad tijdens de zitting in staat te stellen om met en uniform nummer aan dezelfde pagina te refereren.”

Connelly blijft op het onderwerp van de paginanummering gelukkig niet te veel hangen, maar licht het wel kort even toe. Dit verhoogt de leeservaring voor de lezer en geeft het verhaal een extra dimensie mee. Dit doet hij vaker gedurende het boek, maar alleen op de momenten waarbij dit ook verlangt wordt als lezer zijnde. Dit laat de ervaring en kundigheid van Connelly als schrijver zien doordat hij precies weet wat hij wel en wat hij niet moet toelichten.

Daarnaast is het verhaal zelf heel ingenieus in elkaar gezet. Connelly weet precies wat hij wil vertellen en hoe. Onderdelen die in het begin niet van belang lijken te zijn komen later in het verhaal weer terug. Alles wat er geschreven wordt, wordt met een doel verteld. Uiteindelijk komt alles samen in een spannende climax en zelfs op het einde worden de laatste losse eindjes nog aan elkaar geknoopt.

Connelly weet met dit boek een scherpzinnige en spannende thriller neer te zetten. Door middel van zijn kennis over het onderwerp heeft hij een realistisch doch spannend verhaal afgeleverd. Doordat het boek met een goed tempo verteld wordt blijf je als lezer geboeid doorlezen en hoop je om, samen met Harry Bosch, het verhaal te doorgronden.

Over de grens

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Rechercheur Harry Bosch is net weg bij de LAPD als zijn halfbroer, advocaat Mickey Haller, zijn hulp inroept. Een vrouw is op brute wijze vermoord en het bewijs wijst in de richting van een cliënt van Haller. Maar Mickey is er zeker van dat het doorgestoken kaart is. Bosch wil eigenlijk niet werken voor de verdediging maar hij neemt de zaak toch aan. Hij wil zelf ook antwoorden hebben: als het Hallers cliënt niet was, wie dan wel? Geholpen door zijn voormalig collega Lucy Soto begint Harry te graven. Hij komt al snel uit binnen de politiemacht zelf. Maar de moordenaar op wie Harry jaagt, is zelf ook aan het jagen... op hem.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Halloween films die niet eng zijn

 • De ergste film clichés 

 • De leukste Disney samenzweringstheorieën

 • De 12 beste LGBTQ+ boeken

 • 13 series die je kan kijken als je The Vampire Diaries mist

Gerelateerde artikelen

 • Over de grens

 • Recensie: Over de grens

 • Recensie: Over de grens

 • Recensie: Over de grens

Zoek in artikelen