• onze waardering

Recensie: Aan het eind van de dag RECENSIE

Nelleke Noordervliet heeft vele romans, novellen, verhalen, essays, geschiedschrijving en columns op haar naam staan. Tevens is ze gastschrijver geweest voor de universiteiten van Leiden, Groningen, Delft, Berlijn en Parijs. Kenmerkend voor haar werk is dat ze vaak schrijft over sterke vrouwen en dat het verleden/de geschiedenis en andere landen een belangrijke rol spelen. Aan het eind van de dag is hierop geen uitzondering.

In Aan het eind van de dag staat Katharina Mercedes Donker, ex-minister en auteur van twee bestsellers over politiek en de rol van de vrouw, centraal. Katharina wordt benadert om mee te werken aan haar eigen biografie, maar twijfelt hierover. Als ze niet meewerkt zullen er zaken eenzijdig aan het licht komen en blijft de waarheid of haar waarheid achterwege. Wanneer ze wel meewerkt, zal ze op zaken moeten reageren waar ze misschien niet op wil reageren of die zij niet in haar biografie wil hebben. Door het verzoek wordt ze echter aan het denken gezet over haar leven, haar verleden, de dingen die ze gedaan heeft en de keuzes die ze heeft gemaakt.

Aan het eind van de dag gaat in op het verleden van het fictieve personage Katharina Donker en schets een beeld van de jaren '70 en '80. Een roerige tijd waarin het feminisme en emancipatie van vrouwen hoogtij viert. Daarnaast wordt er een beeld geschetst van de politiek in die tijd in Nederland maar ook de onafhankelijkheidsstrijd van Suriname en het communisme in Oost Duitsland komt aan bod. Het is interessant om te lezen hoe het er in die tijd aan toe ging en hoe vrouwen ervoor gestreden hebben om gelijkwaardig te worden aan mannen. Naast dit belangrijke geschiedkundige thema komen thema's aan bod als twijfel, spijt en schuld en reflecteren op het leven wanneer je ouder wordt.

Naast deze zware thema's zijn er veel sprongen naar verschillende tijden, plaatsen en gebeurtenissen in het leven van Katharina. Het gaat over haar jeugd, haar verhuizing naar Spanje wanneer ze zwanger is van Javier, haar terugkeer naar Nederland, reizen naar Suriname en Oost Duitsland, haar relatie met haar ouders en vele relaties met verschillende mannen. Daar komt nog bij dat de schrijfstijl van Nelleke Noordervliet kort gezegd ingewikkeld is. Ze gebruikt moeilijke bijvoeglijke naamwoorden als ‘sicelerende’ en ‘larmoyante’, gebruikt vaak metaforen, dwaalt gemakkelijk af in lange bijzinnen of gebruikt juist heel veel korte zinnen. Het is nodig om steeds je hoofd erbij te houden en zelfs dan is het vaak nog lastig om te volgen.

Aan het eind van de dag is geen boek dat je even ontspannen op de bank kunt lezen, maar een boek dat continue aandacht vereist. De combinatie van zware en moeilijke thema's en de ingewikkelde schrijfstijl van Noordervliet zorgden er bij mij voor dat ik amper door het boek heen kwam. Wellicht is Aan het eind van de dag een roman met veel verschillende lagen waar veel van te leren valt, maar het is mij helaas niet gelukt om het op deze manier te zien.

Aan het eind van de dag

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Katharina Mercedes Donker, ex-minister en auteur van twee bestsellers over politiek en de rol van de vrouw, krijgt het verzoek mee te werken aan haar eigen biografie. Ze wil niet. Ze voert een aantal weerspannige gesprekken met haar aspirant-biografe, maar herinneringen dringen zich steeds meer aan haar op. Wat wil ze per se niet kwijt aan de biografe? Wat is te persoonlijk? Wat is te pijnlijk?

    In een reeks sleutelscènes voert Nelleke Noordervliet haar hoofdpersoon terug naar de jaren zeventig-tachtig, naar Suriname en de DDR. Katharina Donker kijkt naar haar rol als dochter, echtgenote, vriendin, politica, publiek figuur. En moeder. Ze ontmaskert leugens en illusies die zij en haar generatiegenoten hebben aangehangen en maakt de rekening op van een leven van goede bedoelingen en tragische uitkomsten.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • 13x de beste American high school films

  • Man overboord

  • Recensie: Joy

Zoek in artikelen