• onze waardering

Recensie: De Kraaien 2: Kraai & Koninkrijk RECENSIE

Kaz, Nina, Waylon, Jasper, Inej, Matthias en Kuwei zijn terug in Ketterdam. Kraai & Koninkrijk is boek twee en tegelijk het laatste deel in het tweeluik van De Kraaien. Het verhaal begint waar boek één is geëindigd met de hele gang van Kaz terug en Inej die is ontvoerd door van Eck. 

Heel Ketterdam is nu nog gevaarlijker. Door de Jurda Parem krijgen Grisha te sterke krachten waarmee ze zichzelf ook vernietigen. Daarnaast wordt er nog steeds jacht gemaakt op de Grisha. Van Eck probeert Kuwei te vinden en zodiende speelt die met Kaz een ingewikkeld spel. Kaz wil van Eck laten boeten, Inej terug krijgen, zijn geld krijgen en Kuwei veilig houden.

Het boek begint gelijk spannend en je zit gelijk weer in de wereld van Ketterdam. Helaas ziet het leven er niet al te goed uit voor Kaz en zijn ‘gang’. Inej is ontvoerd, ze hebben geen geld, ze moeten onderduiken en iedereen moet omgaan met zijn eigen problemen. Net zoals het vorige boek bestaat dit verhaal uit de helft voor wat er gebeurt in het heden en voor de helft uit de achtergrond verhalen en de ontwikkeling van de karakters. Voor mij maakte dit het boek soms wat langdradig. In het eerste boek hebben we al veel geleerd over de karakters maar er is nog veel meer om te ontdekken. Dit zorgt voor een diepe karakterontwikkeling en je leeft sterk mee met iedereen. Door de sterke verhaallijn en de constante spanning in het verhaal blijf je graag verder lezen. 

Ik moet eerlijk zijn dat ik een beetje een haat liefde relatie heb gehad met dit boek. In het begin pakte ik het boek moeilijk weer op en vanaf het midden zat ik er wel echt goed in. Daarnaast hebben veel van de karakters wat eigenaardigheden en problemen. Zo stond Kaz me soms toch wat tegen omdat hij zich zo koud gedraagt. Ja, hij heeft psychische problemen overgehouden aan de dood van zijn broer maar dit verpest echt grondig zijn leven. En zo zijn er een aantal scenes die ik haat en aantal waar ik weer van houd.

Maar dat Leigh Bardugo goed kan schrijven staat buiten kijf. De beeldende beschrijvingen van Ketterdam en de personages en gebeurtenissen zorgt ervoor dat je helemaal wordt meegezogen in het verhaal. Er komen zelf wat oude bekenden terug uit de Grisha trilogie.

Naar het einde toe werd sterk het idee opgewekt dat Leigh Bardugo nog niet klaar was met de verhaallijn van Nina. Dit wordt vooral geïnsinueerd doordat Nina net haar nieuwe krachten begint te ontwikkelen en haar open einde. Beloofd dit een derde serie van Bardugo die zich in Fjerda en Ravka afspeelt? Want dit klinkt goed!

 

Al met al een goede afsluiter van De Kraaien serie en zeker een must read voor iedereen die houdt van de Grisha wereld.

De Kraaien 2: Kraai & Koninkrijk

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Kaz en zijn bende hebben een missie volbracht waarvan niemand dacht dat ze hem zouden overleven - ook zijzelf niet. Maar in plaats van de beloofde vette beloning te krijgen, worden de Kraaien dubbel verraden. Ze zullen opnieuw moeten vechten voor hun leven, en met de ontvoering van een belangrijk lid van de bende is dat zwaarder dan ooit.

  Terwijl Ketterdam vanwege de gevaarlijke drug jurda parem een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op diverse wereldmachten, doen oude rivalen en nieuwe vijanden een beroep op Kaz' sluwheid en wordt de loyaliteit van de groep op de proef gesteld. Er dreigt een oorlog in de nauwe en donkere steegjes van Ketterdam - een gevecht om wraak en vergelding dat het lot van de Grisha-wereld uiteindelijk zal bepalen.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • 7x "Nep relatie wordt meer" tienerfilms

 • De beste Scifi op Disney+

 • The Originals feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

 • De 15 beste boeken uit de Reese Witherspoon Book Club

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

Gerelateerde artikelen

 • Pillen waardoor je glitterpoep krijgt

 • Once Upon A Time seizoen 7 komt eraan ondanks vertrek Emma

 • Lucy Hale onthult een fout in de intro van Pretty Little Liars

 • Nee! Dit is vreselijk Pretty Little Liars nieuws

 • Vriendinnen die samen drinken zijn gelukkiger

Zoek in artikelen