• onze waardering

Recensie: Heerlijke chaos RECENSIE

Het boek Heerlijke chaos is allereerst een lust voor het oog. Simone van den Berg is als foodfotograaf namelijk gespecialiseerd in het fotograferen van eten, de foto's bij de recepten laten je dan ook watertanden. In het boek worden paginagrote foto's van de gerechten afgewisseld met pagina's waarop de beschrijving van de recepten in twee kolommen is weergegeven. Dit geeft het boek een mooie rustige uitstraling.

De recepten in Heerlijke chaos zijn verdeeld in de volgende categorieën: slow, rijk, feest, snel, vloeibaar, brood, gezond, blut, en erbij. De verschillende categorieën zorgen ervoor dat dit kookboek echt geschikt is voor dagelijks gebruik. Of je nu een snelle, maar erg lekkere maaltijd, voor elke dag wil maken, of een heel diner wil samenstellen: in dit kookboek vind je een heerlijk recept. Zo maak je bijvoorbeeld zelf heerlijke pulled pork, de ultieme steak, een zalmterrine met kruidige roomkaas, of een snel stokbroodje met smeersels, watercocktails, focaccia of bloemkoolpizza's en pita's met krokant gebakken kip en zelfgemaakte sausjes. Achterin het boek geeft Van den Berg bovendien tips om je eigen creaties zo mooi mogelijk te fotograferen.

Bij elk recept staat duidelijk aangegeven voor hoeveel personen het gerecht is en hoe lang het ongeveer duurt om het recept te maken. Die tijd hangt soms een beetje af van je eigen handigheid, maar komt over het algemeen aardig in de buurt. Daaronder staat een overzichtelijk lijstje met ingrediënten die voor het grootste deel in elke supermarkt wel verkrijgbaar zullen zijn. Ook staat bij elk recept aangegeven of je er een bijzonder soort keukengerei voor nodig hebt, zoals mini-ovenschaaltjes, een zeef of een bakvorm van bepaalde afmetingen. Hieronder staat een duidelijke beschrijving van wat je precies moet doen, in de volgorde waarop dit het meest efficiënt is. Zo zijn de recepten erg duidelijk, overzichtelijk en in de meeste gevallen aardig foolproof.

Het eerste recept dat ik maakte was 'witlof met mosterdsaus' uit de categorie 'Blut'. Dit is echt een gerecht voor het einde van de maand, als je geld op is maar je toch nog heerlijk wilt eten. De helft van de ingrediënten heb je eigenlijk altijd al wel in huis, zoals bloem, olijfolie, water, mosterd, boter en melk. De andere ingrediënten koop je voor een paar euro, ongeacht het seizoen. Dit maakt alles aan dit gerecht erg voordelig, behalve de smaak. Dit gerecht is er echt een bewijs van dat je met de meest eenvoudige en voordelige ingrediënten echt een heerlijke maaltijd op tafel kunt zetten.

Het tweede recept dat ik maakte was 'Arretje Nof 2.0' uit de categorie 'Snel'. Een recept dat inderdaad erg snel is gemaakt en dat ook ontzettend snel scoort bij iedereen die ook maar een heel klein beetje van chocolade houdt.

Bij het maken van de foto's bij deze recensie heb ik gebruik gemaakt van de tips die Simone van den Berg achterin het boek geeft. Als foodfotograaf weet zij het best hoe je foto's van eten kunt maken. Zo legt ze bijvoorbeeld uit dat het heel veel uitmaakt waar het licht vandaan komt en hoe je een gerecht kan stylen zodat het er mooier uitziet. Een andere belangrijke tip is: oefening baart kunst.

Al met al is Heerlijke chaos een ontzettend goed kookboek voor iedereen die van eten houdt. Het heeft voor iedereen en elk moment wel iets. Bovendien is het een prachtig kookboek waar je zelfs als je geen keukenprins of -prinses bent van kan genieten door het alleen maar door te bladeren. 

Heerlijke chaos

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Koken is emotie. Afhankelijk van tijd, energie, budget, gelegenheid en humeur komt er bij de meeste mensen elke dag een ander gerecht op tafel.
  In het chaotische leven van foodfotograaf en -blogger Simone is die variëteit in het koken in ieder geval aan de orde van de dag. Haar keuken is haar bedrijfsruimte, haar kantine, een plek om tot rust te komen én creatief te zijn. Geen dag is hetzelfde en uit die heerlijke chaos is dit kookboek ontstaan. Van gezond tot decadent en van lekker langzaam tot razendsnel. Heerlijke chaos bevat recepten voor elk denkbaar moment in je leven.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Populaire boeken die in oktober 2021 verschijnen

 • Grey's Anatomy en Station 19 crossover trailer onthult een bruiloft en de terugkeer van een oude bekende

 • Smash - Margje Woodrow

 • Fantastic Beasts 3 titel, plot en releasedatum onthuld

 • Het lied van de mistral - Olivier Mak-Bouchard

Gerelateerde artikelen

 • Villa Honeymoon

 • Recensie: Kleine leugens

 • De brief om middernacht - Benjamin Read

Zoek in artikelen