• onze waardering

Recensie: De wonderbaarlijke avonturen van Gijs en opa RECENSIE

Gijs zijn opa is niet zoals elke andere opa. Als stoere ex-zeeman beleefde opa veel avonturen waar hij wel honderden verhalen over kan vertellen. Wanneer de kans zich voordoet voor een heleboel nieuwe avonturen, grijpen Gijs en opa deze samen aan. Vanuit zijn magische bed leert Gijs heel wat nieuws.

In De wonderbaarlijke avonturen van Gijs en opa zal je als lezer vanaf het begin weten dat auteur Eric van’t Zelfde het moderne onderwijssysteem aan de kaak wenst te stellen. Dit komt zeer duidelijk naar voren en blijft ook doorheen de rest van het verhaal aanwezig. Als je dit naast je neer kan leggen, is het fijn om Gijs en opa te leren kennen.

Hoewel er flink wordt overdreven met sommige karaktertrekken van de personages (bijv: het slaan met de deegrol), slaagt van’t Zelfde er toch in hen geloofwaardig te houden. Daarbij is de mooie uitwerking van de band tussen opa en Gijs het beste voorbeeld. Deze verleent een ontroerend element aan het verhaal, dat vooral sterk naar voren komt tijdens het einde van het boek. De beleefde avonturen zelf prikkelen de fantasie terwijl ze de lezer ook zaken bijbrengen. Een goede basis die een uitstekend boek had kunnen opleveren, ware het niet voor de minpunten.

Het verhaal komt moeilijk op gang ondanks het veelvoud aan gebeurtenissen die plaats vinden. Hoewel de beweegredenen van opa duidelijk zijn aangegeven, zorgt het springen in situaties voor een pingpong gevoel waarbij je als lezer continu moet bijbenen. Dit is vermoeiend en leidt af. Daarnaast zijn ook realistische gebeurtenissen niet erg geloofwaardig neer geschreven (inspecteursgedeelte). Het geheel leest meer als de eerste gedachten van de schrijver, dan wel als een afgerond, gepolijst boek.

De wonderlijke avonturen van Gijs en opa van Eric van 't Zelfde is een onderhoudend verhaal. Met opa die tegenwerking biedt aan het moderne onderwijssysteem, stelt de auteur zich kritisch op zonder dat daarbij het leesplezier wordt aangetast. De kleine lesjes verweven in het verhaal ondersteunen zijn visie. Daarnaast zorgen de fantasierijke onderdelen voor een verrassende leeservaring, die helaas aan kracht inboet door het nogal rommelige springen tussen gebeurtenissen. 

De wonderbaarlijke avonturen van Gijs en opa

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Gijs zit, net als alle jongens van zijn leeftijd, op school, maar echt leuk vindt hij het er niet. Zijn leraren kijken alleen maar naar de dingen waar hij niet goed in is, rekenen bijvoorbeeld. En Gijs wil niet rekenen, Gijs wil op avontuur.
  Gelukkig heeft Gijs een opa die daar ook van houdt. Opa heeft voor Gijs een bed gemaakt van de boom met de kabouter, maar als Gijs in zijn bed gaat liggen, blijkt het bed tot grootse dingen in staat: zijn bed is een tijdmachine geworden.
  Terwijl de Cito-eindtoets eraan komt, beleven Gijs en opa de wonderlijkste avonturen. Gijs' ouders weten van niets, oma heeft het reizen verboden, net als de politie en de leerplichtambtenaren, maar de roep om avontuur is sterker. Vooral omdat opa veel spannendere ideeën heeft over het echte leren.
  De wonderbaarlijke avonturen van Gijs en opa is een geweldig kinderboek, voor lezers van 9 tot 99 jaar, geschreven door een van de meest bevlogen leraren van Nederland.

  Eric van 't Zelfde (1972) was leraar in Den Haag, Scheveningen en Gorinchem, voordat hij in 2009 directeur werd van de Hugo de Groot in Rotterdam, op dat moment de slechtste school van Nederland. Binnen vijf jaar maakte hij er een van de beste scholen van het land van. Hij is nu rector van Lyceum Oudehoven in Gorinchem. Eric is een voorstander van bildungsonderwijs. In 2000 ontving hij een Europese onderscheiding voor zijn literatuurmethode, Wanted Read or Alive, part 2.


   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Rebekah Mikaelson keert terug naar Mystic Falls in Legacies

 • Harlem Shuffle - Colson Whitehead

 • Het huis onderaan de klif - Sharon Gosling

 • De roadtrip - Beth O'Leary

 • De strijd om de Hartenkoningin - Tonke Dragt

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: De nummers

 • Shoptip: 10x zomerse zonnebrillen

 • Echte mannen eten geen kaas

Zoek in artikelen