• onze waardering

Recensie: De vlucht van de kraanvogel RECENSIE

Melle verhuist naar Ommezyde. Zijn moeder wil graag een nieuwe start nemen, maar Melle ziet het eigenlijk helemaal niet zitten om in dat kleine dorp te gaan wonen. Bovendien blijkt hun buurman een rare snuiter en lijkt iemand het op hem gemunt te hebben. Zijn beste vriendin, Yo, vraagt zich ondertussen af waar die vreselijke nachtmerries toch vandaan blijven komen. Ze is geadopteerd en weet zeker dat de dromen iets met haar verleden te maken hebben. Samen met Melle en haar nieuwe klasgenoot Mac wil ze meer over haar afkomst achterhalen.

In De vlucht van de kraanvogel zien de lezers Melle terug uit het eerste boek van Danny De Vos. Hij was de hoofdfiguur in Hoe Napoleon zijn verjaardag vierde en ging daarin op zoek naar zijn overgrootvader. Deze keer duikt Yo, die ook een rol had in het eerdere verhaal, in haar familiegeschiedenis en die blijkt niet in elkaar te zitten zoals ze eigenlijk had gedacht.

Het boek is toegankelijk en in heldere taal geschreven. De hoofdstukken zijn redelijk kort en de perspectiefwisselingen volgen elkaar snel op. Dat brengt vaart en zo raakt de lezer snel betrokken. Het verhaal achter de adoptie van Yo staat schuin gedrukt en draagt bij aan de spanning. Leuk is het raakvlak met het verleden van Melle. Het einde is wat ongeloofwaardig, maar wel avontuurlijk en dat maakt waarschijnlijk veel goed voor een jong lezerspubliek.

Melle, Yo en Mac zijn sympathieke hoofdfiguren. De nieuwsgierigheid en de angst van Yo met betrekking tot haar afkomst zijn met veel inlevingsvermogen beschreven. Eva, het buurmeisje uit Hoe Napoleon zijn verjaardag vierde, heeft ook een kleine rol gekregen. Hoewel het boek het tweede is met Melle en Yo, is het niet noodzakelijk om het eerste deel ook te hebben gelezen. Het verhaal staat op zichzelf en de referenties naar het eerdere boek zijn schaars. De lezer heeft niet het gevoel een reeks aan het lezen te zijn, maar voor degenen die het eerste boek wel gelezen hebben, zitten er voldoende herkenbare elementen in.

Reeds als kind werd Danny De Vos gebeten door de schrijfmicrobe, maar hij liet de lezeres ruim 40 jaar wachten op zijn debuut. Ondertussen is hij met De vlucht van de kraanvogel toe aan zijn derde jeugdroman en verscheen naast Hoe Napoleon zijn verjaardag vierde van zijn hand ook nog Toegang geweigerd over een jongen die een dag met een vluchteling van plaats ruilt.

Danny De Vos schrijft op een open manier. Hij blijft dichtbij de leefwereld van zijn hoofdpersonen én van zijn publiek. Binnen een kort tijdsbestek vertelt hij op eenvoudige wijze een complex verhaal. De vlucht van de kraanvogel is een fijn jeugdboek dat de lezer snel het gevoel geeft bij het verhaal betrokken te zijn.

De vlucht van de kraanvogel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Yo werd helemaal hysterisch, voor de zoveelste keer begon ze te schreeuwen in een taal die ze zelf niet verstond.
  De man lachte alleen maar, zette zijn koffertje met een klap op de vloer en klikte het deksel open.
  Yo mepte radeloos jammerend om zich heen, tot ze twee sterke armen voelde die haar stevig vastpakten.
  ‘Rustig, liefje, sssh, rustig maar, het was maar een nachtmerrie, alles is oké.’
  Ze knipperde tegen het felle licht, verbaasd omdat ze ineens weer in haar eigen kamer was.


  De geadopteerde Yo Simons wil weten waar ze vandaan komt en haar biologische ouders vinden. Ze begint bij haar adoptie-ouders: wat weten zij over haar afkomst? Heel weinig, zo blijkt. Het enige wat ze hebben is een klein origami kraanvogeltje in een oude envelop. Meer willen ze er eigenlijk ook niet over loslaten. Samen met haar vrienden Melle en Mac gaat Yo op onderzoek uit.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het genesisproject - Mascha Heijmans

 • De weesmeisjes - Gerda van Wageningen

 • Tot de dood ons scheidt - Malin Stehn

 • Stromend graf - Robert Galbraith

 • Get fit - Frederique Ypenburg & Wendy De Vries

Gerelateerde artikelen

 • De onbekende - Danny De Vos

 • Kapper Tom - Danny de Vos

Zoek in artikelen