• onze waardering

Recensie: Grote boze seks RECENSIE

Een oude vrouw is het aan vrijen met haar man, terwijl ze nog vaak aan haar ex denkt. Een studente doet het, heel stiekem, met haar veel oudere en getrouwde leraar. De dochter van een 99-jarige oude vrouw komt haar moeder opzoeken in het verzorgingstehuis, en daar pas merkt ze wat de leeftijd van haar moeder voor impact heeft op het dagelijkse leven. Deze en nog vier andere verhalen brengt Arlene Heyman aan bod in Grote boze seks, waarin liefde en seks centraal staan.

Om eerlijk te zijn wist ik niet zo goed wat ik van dit boek moest verwachten. 'Taboedoorbrekende verhalen', zo stelt Vogue Nederland op de cover van dit boek. Ik had geen idee wat ik bij 'taboedoorbrekende verhalen' moest voorstellen. Maar na het lezen kwam ik daar snel genoeg achter... Het taboe dat Arlene Heyman hier probeert te doorbreken, is het spreken over seks tussen oudere mensen. Seks wordt voornamelijk geassocieerd met jongere mensen, die in de bloei van hun leven staan. Maar Arlene wil met dit boek duidelijk maken dat het voor ouderen ook nog steeds gezond en plezierig kan zijn om 'het' te doen.

Door middel van zeven korte en verschillende verhalen probeert Arlene dit onderwerp aan het licht te brengen. Ze wil laten zien dat men zelfs na hun 50ste nog steeds kunnen genieten van seks. Laat ik gelijk duidelijk maken: hier houd ik me, als 21-jarige studente, totaal niet mee bezig. Als ik dit boek voor mezelf zou lezen, zou ik na het eerste verhaaltje al gestopt zijn met lezen. Sorry hoor, maar ik hoef niet te lezen hoe twee oudjes van in de 70 het met elkaar doen. En denk maar niet dat er ook maar iets voor de verbeelding wordt weggelaten. Nee, alles wordt in detail verteld.

Grote boze seks kan ik dus totaal niet aanraden aan de jongeren onder ons, tenzij je er natuurlijk geïnteresseerd en nieuwsgierig ernaar bent. Normaal gesproken houdt ik echt van boeken in het Stout-genre, dus ik vind het echt wel leuk om er over te lezen. Maar Grote boze seks ging mij een stapje te ver. Dat is natuurlijk erg persoonlijk vanuit mijzelf. Het kan zijn dat mensen die hier wel geïnteresseerd in zijn, of de oudere generatie die meer realisme zoeken in het Stout-genre, wel van dit boek kunnen genieten.

Er zijn wel een aantal punten die ik wel prettig vond aan dit boek. De verhaaltjes worden namelijk op een onverwachte en onvoorspelbare manier afgesloten. In de laatste alinea's wordt er een speciale wending aan de verhaaltjes gegeven, waardoor het verhaaltje zeker interessanter wordt gemaakt. En dat is maar goed ook (of misschien niet, ligt eraan hoe je het bekijkt), want hierdoor kon ik de verhalen erg goed herinneren. Het boek vond ik namelijk niet snel lezen; ik deed er best lang over om hem uit te krijgen. Maar toen ik hem uit had, wist ik nog precies waar de eerste paar verhaaltjes over gingen. Vaak heb je bij die bundels met vele verhalen, dat je bepaalde verhalen 'vergeet'. Maar Arlene Heyman heeft ervoor gezorgd dat bij Grote boze seks dat niet zal gebeuren, wat ik heel erg knap vind van haar!

Met de taboes die Arlene Heyman door middel van dit boek wil doorbreken, heb ik nog niet te maken. Heeft ze de taboes nu daadwerkelijk doorbroken? Dat zou zomaar eens kunnen.

Grote boze seks

 • Auteur:

  Arlene Heyman
 • Verschenen:

  1 oktober 2016
 • Uitgave:

  ISBN 9789025449100
  Uitgever Atlas
  256 pagina's
 • Uitgever:

  Atlas
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Na de nodige logistieke voorbereidingen bedrijft een vrouw van in de zestig de liefde met haar tweede man. Een mooie jonge kunststudente knoopt een affaire aan met een veel oudere, getrouwde, beroemde man. Een man komt erachter dat zijn vader is overleden tijdens de – buitenechtelijke – seks en vraagt zich af wat hij met het stoffelijk overschot aan moet. Een schooljongen fantaseert tijdens de wiskundeles over de borsten van een klasgenoot, terwijl zijn vader op sterven ligt, en in de verte de eerste Twin Tower in brand vliegt. In deze aangrijpende verhalen
  over seks, dood en tweede kansen dringt Arlene Heyman door tot de mooie, soms pijnlijke kern van menselijke relaties: de liefde.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Chicklit.nl fictie boek van het jaar 2021: dit is de top 3

 • Chicklit.nl young adult boek van het jaar 2021: dit is de top 3

 • Recensie: The Princess Switch 3: Romancing the Star

 • Chicklit.nl feelgood boek van het jaar 2021: dit is de top 3

 • Schreeuw om middernacht - Benjamin Read en Laura Trinder

Gerelateerde artikelen

 • Weerwolfbommetje - Paul van Loon

 • Recensie: Onder Het Hart

 • Dit is wat we weten over Jurassic World: Fallen Kingdom

Zoek in artikelen