• onze waardering

Recensie: Verduistering RECENSIE

Radiopresentatrice Christine Steinmeyer krijgt op kerstavond een verontrustende brief. De afzender lijkt zelfmoord te willen plegen en de brief bevat een hele reeks beschuldigingen. Is die brief echt voor haar bestemd? Ze doet een poging om te achterhalen of de brief voor iemand anders in haar appartementencomplex bedoeld is, maar die mislukt. Daarna besluit ze mee te gaan met haar vriend Geralt en gewoon kerstavond te vieren. Maar die beslissing blijkt haar al snel te achtervolgen als ze de volgende ochtend tijdens haar programma door een anonieme beller wordt gebeld: 'Schaam je je niet dat je iemand dood hebt laten gaan?'

Ook ex-rechercheur Martin Servaz ontvangt anonieme post: een envelop met een sleutel van een hotelkamer. Op die hotelkamer is vorig jaar een gruwelijke zelfmoord gepleegd. Zit er achter die zelfmoord een verhaal dat het waard is om uit te zoeken? De interesse van Servaz is in ieder geval gewekt en hij ontdekt langzaam de ijzingwekkende waarheid.

Verduistering is de derde thriller van de Franse auteur Bernard Minier. Minier, een voormalig douanebeambte, schreef eerder Een kille rilling (2014) en Huivering (2015). Beide psychologische thrillers zijn goed ontvangen en hebben meerdere prijzen gewonnen. Hoewel de twee vorige delen ook over commandant Martin Servaz gingen, is Verduistering ook goed te lezen als standalone.

Servaz blijft in eerste instantie meer op de achtergrond. Hij is op non-actief gesteld en zit in een verzorgingstehuis voor depressieve agenten. Zijn gedachten zijn nog veel bij Marianne, zijn geliefde die is ontvoerd en naar alle waarschijnlijkheid vermoord door zijn vijand Julian Hirtmann. Maar als hij de anonieme post krijgt met daarin de sleutel van de hotelkamer besluit hij weer op eigen houtje aan de slag te gaan.

Christine is na de verwijtende brief en de anonieme beller flink van slag. Er gebeuren nare dingen en ze voelt zich zelfs thuis niet meer veilig. Tegelijkertijd lijken mensen haar niet meer te geloven en raakt ze in een isolement. Iemand heeft het duidelijk op haar gemunt en als lezer leef je met al deze gebeurtenissen mee.

Wanneer Christine en Servaz elkaar ontmoeten komt het verhaal tot een breekpunt. Minier weet heel knap de verschillende verhaallijnen bij elkaar te brengen en de ontknoping te laten verrassen. Met 576 pagina's lijkt Verduistering een dikke pil, maar Minier houdt de spanning er goed in. De thriller heeft een beklemmende sfeer. Het boek is behoorlijk gruwelijk, vol geweld, verkrachting, bedrog en manipulatie. Op huiveringwekkende wijze laat Minier zien hoe manipulatie en obsessie tot een gevaarlijk isolement kunnen leiden.

Verduistering is een ongelooflijk spannende en beklemmende thriller. Niets is wat het lijkt. Ik vond het vrijwel onmogelijk om het boek weg te leggen. Hopelijk volgt er snel een volgend deel met Servaz in de hoofdrol!

Verduistering

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wat doe je als dat wat je het meest vertrouwt, je eigen leven in gevaar brengt?
  Dat vraagt radiopresentatrice Christine Steinmeyer zich af als ze op kerstavond een onheilspellende brief ontvangt. Was die brief wel voor haar bestemd? De inhoud wijst maar in één richting: de afzender heeft het op Christine's leven gemunt.

  Ook ex-commandant Martin Servaz ontvangt ijzingwekkende post: een envelop met een sleutel van de hotelkamer waar een jaar eerder een gruwelijke moord werd gepleegd. Is de boodschap, dat het moorden nog niet voorbij is en Servaz zijn oude werk weer moet oppakken?

  Na het daverende succes van 'Een kille rilling' en 'Huivering' neemt Minier je nu mee in een zenuwslopende psychologische thriller waarin obsessie en manipulatie de hoofdrol spelen, en je ergste nachtmerries moeiteloos tot leven komen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alicia Silverstone speelt graag in Blast from the Past vervolg met Brendan Fraser

 • Trailer Joy Ride met Ashley Park en Stephanie Hsu is nu te zien!

 • De Mitford-moorden: Jessica - Jessica Fellowes

 • Prins zoekt prins - Tiny Fisscher

 • Schijndood - Angela Marsons

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Schemering

Zoek in artikelen