• onze waardering

Recensie: Liefde is RECENSIE

Zet het nieuws aan en ellende overspoelt je. Zeker in de tijd waarin we nu leven. Een boek over de liefde is dan ook een welkome afwisseling, want wie kan er nu niet een beetje meer liefde in zijn leven gebruiken? Liefde is voorziet in deze behoefte. Dit boek van de Portugese auteur Pedro Chagas Freitas bestaat geheel uit korte verhalen, waarin de liefde centraal staat. Liefde in al zijn vormen en maten. Want is niet alles liefde?

De verhalen in Liefde is beslaan gemiddeld twee of drie bladzijden. Hierdoor leest het boek als een trein. Je pakt het snel tussendoor even op om een stukje te lezen. Hoewel, even? Al snel verlies je je als lezer in de prachtige vertelsels. Perfect voor een momentje voor jezelf, om mee te nemen in je tas om even tussendoor bij weg te dromen. In willekeurige volgorde komen de verschillende verhalen voorbij, met daarin het scala aan emoties dat opgeroepen kan worden door diezelfde liefde. Jaloezie en wanhoop bijvoorbeeld, maar ook hartstocht, euforie, spijt en boosheid.

Geen van de verhalen heeft een titel. Sommige hebben zelfs geen hoofdletters of interpunctie. Dit is even wennen, maar het past bij de stijl van Chagas Freitas. Veel alineas beginnen of eindigen met dezelfde zinnen. Dit zorgt voor veel herhalingen, maar geeft de verhalen ook extra kracht. Het zijn namelijk deze herhalingen die de boodschap van Liefde is nog eens extra benadrukken. De verhalen zijn overigens mede tot stand  gekomen door diverse fans van de facebookpagina van Chagas Freitas en de schrijver bedankt zijn fans dan ook achterin het boek door hen stuk voor stuk te vermelden.

Liefde is is een ode aan de liefde. Aan de liefde tussen minnaars, ex-geliefden, jong en oud, rijk en arm, tussen bekenden en onbekenden. Een ode aan de liefde in al haar facetten: onbeantwoorde, onbereikbare, grootse, meeslepende, onschuldige en pas net ontluikende liefde. Liefde door de jaren heen en hoe deze van vorm kan veranderen en een heel leven lang en tot na de dood kan voortduren. Prachtig is de passie waarmee Pedro Chagas Freitas zijn verhalen vertelt. De harstocht die doordringt in zijn woorden. Zinnen waarin je verdrinkt. De zinnen van een minnaar waar je maar geen genoeg van krijgt en wiens woorden je steeds opnieuw van zijn lippen wilt proeven. Liefde is wordt hierin gelukkig nooit zoetsappig. Sommige verhalen zijn meeslepend en romantisch, andere weer rauw en expliciet. Het boek is al een bestseller in Portugal, Brazilië en Engeland en ik verwacht dat ook ons land dit boek zal omarmen, mede dankzij de voortreffelijke Nederlandse vertaling.

Van zowat iedere pagina zou je zinnen willen bewaren. Ze uitprinten, ophangen en ze voor altijd willen onthouden, omdat ze de liefde zó treffend en wonderbaarlijk mooi omschrijven. Liefde is. Wat is liefde? Lees dit boek en je begrijpt het wellicht een klein beetje beter. Waar liefde om draait en dat liefde is. Dat liefde álles is. Zeker in de tijd waarin we nu leven. Alle liefde voor dit boek en daarom het hoogste aantal hartjes.

Liefde is

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Liefde is van Pedro Chagas Freitas is een even originele als hartveroverende mozaïekroman waarin alle vormen van liefde aan het woord komen. Laat je ontroeren en meevoeren langs intieme momenten van het leven met onvoorspelbare, adembenemende en vooral herkenbare verhalen over geluk, angst en jaloezie.

  Zo veelzijdig als de liefde is, zo veelzijdig is deze roman: jonge liefde, gedeelde liefde, onbeantwoorde, sexy, romantische liefde. Liefde waarin we beloven onszelf te verbeteren of beloven perfect te zijn.
  Liefde is belooft ook in het Nederlandse taalgebied een daverend word-of-mouth-succes te worden. Geen wonder: liefde is van ons allemaal.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Witcher seizoen 3 komt eraan en nieuwe trailer onthuld

 • Spannende Stranger Things seizoen 4 teaser onthult een spookhuis

 • Bridgerton seizoen 2 teaser: Anthony Bridgerton ontmoet liefdesinteresse Kate Sharma

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Feest voor iedereen

 • Lichaamstaal van de liefde

 • Recensie: Het omgekeerde van altijd

Zoek in artikelen