• onze waardering

Recensie: Expeditie Toi Moko RECENSIE

Thom en zijn buurmeisje Lin zijn door het dolle heen wanneer Thoms vader zegt dat ze samen met hem naar Nieuw-Zeeland mogen reizen. Als beroemde archeoloog brengt Thoms vader een Toi Moko, een oud Maorihoofd, weer terug naar de Maori-stam waartoe het behoort. Dat verloopt echter niet van een leien dakje…

Volwassenen die willen lezen, opgelet! Je zou je wel eens oud kunnen voelen gezien schrijver Fedor de Beer het als een noodzaak beschouwt om zijn jonge lezers uit te leggen wie Indiana Jones is zodat de vergelijking met de archeoloog zeker wordt begrepen.

Als je je daarover kan zetten, heb je een leuk verhaal in handen. Met een avontuur dat zich afspeelt in Nieuw-Zeeland kiest de Beer voor een onverwacht decor. Ook de verbintenis met de Maori is verfrissend. Die beide elementen bieden dus al een goede start voor Expeditie Toi Moko. De opgevoerde personages zijn eenvoudig gehouden. Een oppervlakkige schets van wie ze zijn, veel meer diepgang dan dat is niet aanwezig. Gelukkig doet dit geen afbreuk aan de leesbeleving.

De kracht van dit verhaal schuilt in het verrassende thema en de subtiele manier die de Beer gebruikt om geschiedkundige informatie over te brengen. Dankzij de vaart die hij continu aanhoudt, ga je als lezer vlot door het boek heen. Daarnaast beschrijft hij voldoende spannende gebeurtenissen om het interessant te houden. Leuk extraatje hierbij zijn de Maori-woorden die zowel deel van de titels uitmaken, als terugkomen in het verhaal. Eveneens handig is de bijkomende informatie, achteraan in het boek, bestaande uit een woordenlijst, het dossier van Nieuw-Zeeland en een nawoord. Dat laat de mogelijkheid om dit boek te gebruiken binnen diverse lessen.

Expeditie Toi Moko van Fedor de Beer is een boek met een niet-alledaags thema en setting. De keuze voor Nieuw-Zeeland en de Maori is erg verfrissend zonder de abstracte toer op te gaan. Hoewel de personages over de hele lijn vlak blijven, biedt dat geen problemen in de uitwerking van het verhaal. Er is een goede hoeveelheid onschuldige spanning aanwezig en dat in combinatie met de vlotte gebeurtenissen zorgt voor een snelle en leuke leeservaring. 

Expeditie Toi Moko

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Expeditie Toi Moko vertelt het verhaal van Thom die met zijn ouders en zusje in een kasteel woont en bevriend is met zijn buurmeisje Lin. Thoms vader is archeoloog en antropoloog en wordt vanwege zijn expertise veel gevraagd door musea om te helpen bij projecten en tentoonstellingen. Op een avond als Thom alleen thuis is, wordt er een pakket voor zijn vader bezorgd. Het pakketje van het museum voor oudheden blijkt een toi moko te bevatten, een oud getatoeëerd Maori-hoofd. Zijn vader moet de toi moko terugbezorgen aan de Maori-stam aan wie deze toebehoort en Thom en Lin mogen mee op reis. Dat is het begin van een spannend avontuur in Nieuw-Zeeland, want al snel blijken er mensen op de toi moko te loeren en bovendien lijkt deze nog steeds magische krachten te bezitten.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De 17 beste LGBTQ films

 • 15 x Goede acteurs in hele slechte films

 • Onze aanraders voor Netflix in oktober

 • Recensie: Reminiscence

 • Recensie: Sex Education - seizoen 3

Gerelateerde artikelen

 • Good Omens van Terry Pratchett en Neil Gaiman wordt verfilmd

 • Recensie: Bloed Kruipt

 • 10 x tips voor Valentijnsdag

Zoek in artikelen