• onze waardering

Recensie: In 20 minuten van XL naar S RECENSIE

Een kookboek dat niet gericht is op diëten, maar waarmee je wel afvalt. Volgens Mieke Kosters kan het! In haar boek In 20 minuten van XL naar S deelt Mieke heerlijke recepten waarmee je kunt afvallen zonder afzien. Ze gelooft namelijk niet in diëten, maar wel in bewust kiezen voor lekker en slim combineren.

Eerst de indeling van dit kookboek. De inhoudsopgave is simpel en overzichtelijk. Mieke heeft dit boek ingedeeld in eerst een korte uitleg over het concept, waar je de ingrediënten koopt en handige tips. Vooral de uitleg is erg interessant om te lezen. Mieke legt uit waarom ze kiest voor bepaalde recepten, evenwicht in wat ze eet en hoe je zelf recepten goed kunt combineren om af te vallen, maar soms ook kunt zondigen. Daarna komen de recepten die zijn ingedeeld in een aantal categorieën: ontbijt, lunch, diner en tussendoor. Het boek sluit af met een nawoord, receptenindex en register.

Dan de vormgeving. De voorkant trekt meteen de aandacht door de titel, die suggereert dat je in 20 minuten kunt afvallen van maat XL naar maat S. Ook Snel afvallen met meer dan 200 recepten zorgt ervoor dat je nieuwsgierig wordt. De vormgeving van de recepten is licht, fris en modern. Witte pagina’s waar de ingrediënten staan, met zwarte letters in een mooi en modern font (lettertype).

Wat opvalt in dit hele kookboek is hoe simpel de recepten zijn. Het bevat geen lange lijsten met ingrediënten, vaak slechts een stuk of vijf à zes en bij ovenschotels soms iets meer.  En ook de ingrediënten zijn simpel. Verwacht dus geen ingrediënten die je speciaal voor een recept koopt en vervolgens nooit meer gebruikt. Veel vers fruit, groenten en kruiden (maar natuurlijk goed te vervangen door producten uit de vriezer). De bereidingswijze wordt helder uitgelegd en is goed te volgen. Bij elk recept staat hoe ‘goed of slecht’ dit recept is, aangeven met XS, S, M, L of XL. Zo kun je een gezond diner met een S combineren met een nagerecht met een L. Dan heb je een goede balans, waarin je alsnog een beetje mag zondigen. In de aanduiding met de letters wordt bij sommige gerechten ook de mogelijkheid gegeven om van een S gerecht een M of L gerecht te maken. Bijvoorbeeld door wat extra fetta toe te voegen of een andere hoeveelheid ingrediënten.

De foto’s zijn fantastisch. Prachtige detailfoto’s met heldere kleuren. Bij de meeste recepten hoort een afbeelding om het eindresultaat te laten zien, maar niet bij allemaal. Zo is er een recept voor een chocoladelave-mugcake met een afbeelding, maar zijn er ook nog recepten voor een kruidencake-in-a-mug, mugcake met abrikozen en kardemon en nog een voor mugcake met blauwe bessen, maanzaad en citroen zonder afbeelding. Op zich is dit geen probleem, de meeste recepten hebben het wel, maar het zou een pluspunt zijn als elk recept een afbeelding bevatte.

Voor deze recensie ging ik aan de slag met twee recepten uit dit kookboek. Het eerste recept dat ik maakte is een Millefeuille met nectarine, framboos en citroenricotta. Oftewel, filodeeg met een soort roomkaas en vers fruit. Alleen maakte ik deze iets anders. In plaats van citroenricotta maakte ik een mix van huttencase en vanille kwark en als fruit gebruikte ik verse blauwe bessen. Ik voegde nog een klein beetje honing toe en wat kaneel. Een heerlijk ontbijtje dat niet veel calorieën bevat. Wat ik zo fijn vind aan dit boek, is dat het veel variaties biedt, maar dat je ook prima zelf iets kunt vervangen. En het resultaat mag er zijn!

Voor de lunch maakte ik quesadillas met gerookte kip, geraspte kaas en mango. De koriander liet ik achterwege (die had ik niet in huis), maar ik voegde nog wel wat mais en veldsla toe. Een lekkere lunch die snel klaar is en goed vult.

Het eindoordeel? 5 hartjes voor In 20 minuten van XL naar S van Mieke Koster. Voor als je wat beter wilt letten op wat je eet, of omdat je gewoon lekker wilt eten en iets wilt maken dat snel op tafel staat. Absoluut een dikke aanrader! 

In 20 minuten van XL naar S

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Afvallen met pasta's, pizza's, hamburgers, salades, soepen en chocola is leuker (en effectiever) dan knagen op kanariezaad, tarwegras of andere superfoods. Mieke Kosters gelooft niet in diëten, maar in bewust kiezen voor het (aller)lekkerst en in slim combineren. Alle recepten staan binnen 20 minuten op tafel, zijn geschikt voor het hele gezin en hebben een maat: van XS tot XL. Jij bepaalt welke omvang je maaltijden krijgen. Met enkel XL's val je niet af, maar van alleen XS'jes word je rebels. Dus combineer slim, zo vind je balans in je eetpatroon en dát is houdbaar voor altijd.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De gezelligste herfstfilms

 • Alle nieuwe kerstfilms in 2021 de volledige gids

 • Duistere beelden The Batman naar buiten gebracht

 • De beste Halloween outfits gebaseerd op je favoriete serie of film

 • Spin-offs van bekende series die je misschien nog niet kent

Gerelateerde artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl Leesclub met Gestrand

 • Er is een 'Huis van de Nacht' tv-serie onderweg

 • The Good Place stopt na 4 seizoenen

Zoek in artikelen