• onze waardering

Recensie: Bollyfood, de Indiase Keuken in 100 Recepten RECENSIE

Een enorm gouden boek met roze accenten waarop de titel Bollyfood prijkt, in één woord: wauw. Je kan als lezer niet om dit boek heen, en als liefhebber van de Indiase keuken is dit een boek dat je in je boekenkast moet hebben staan. De journalist en voormalig chefkok Jean-Francois Mallet heeft de kern van de Indiase keuken proberen te vangen in de prachtige kookboek. Hij is gaan reizen door India en heeft de Indiase gemeenschappen in Parijs, Londen, Singapore en Mauritius bezocht. Want waar je ook ter wereld bent, er is altijd wel ergens een Indiaas restaurant te vinden waar veelal de klassiekers ten tafel komen, en met dit boek zet jij deze zelf op tafel.

Bollyfood is vergeven van de grote kleurenfoto's, sfeerimpressies van het land, de ingrediënten, de gerechten en de mensen die het bereiden en verkopen. Door het grote formaat en het mooie dikke papier dat gebruikt is, is dit niet alleen een kookboek maar vooral ook een reisverslagboek. Bladerend door het boek kan je bijna de geur van het land ruiken en alle recepten nodigen, mede door de foto's, uit om mee aan de slag te gaan. Alle klassiekers staan erin, van de Kip Tikka Massala (die niet van oorsprong uit India komt maar uit Groot-Brittannië, een verrassend feitje van de auteur), Kip Madras, mango Lassi tot de Chapati's en het overheerlijke naanbrood. Jean-Francois Mallet zorgt dat een bezoekje aan de Indiase afhaal niet meer nodig is.

De gerechten zijn kort en bondig opgeschreven en de ingrediënten zijn veelal niet moeilijk te verkrijgen. Juist doordat de Indiase keuken zo wereldberoemd is zijn de meeste ingrediënten gewoon bij de supermarkt te vinden. Voor een enkel ingrediënt zou je misschien een uitstapje moeten maken naar de markt of een toko, maar je kookt vrij makkelijk uit Bollyfood. Vegetarisch, vlees, vis, ieder hoofdstuk bevat ongeveer evenveel recepten waardoor dit boek iedere kok zal aanspreken. De bereidingstijden verschillen, veel curry's hebben wat tijd nodig maar er staan ook genoeg recepten in die je na een lange werkdag snel op tafel zet.

Zo maakte ik de kip tikka massala op een doordeweekse dag en de mango lassie als toetje na. Beiden smaakte opvallend anders dan wat ik gewend was van de Indiase restaurants die ik bezocht had. Maar minder lekker? Zeker niet.

Zoals de auteur ook al zegt, iedere streek, iedere familie heeft zijn eigen recept. Dit zijn voorbeelden, basisrecepten, waar je als thuiskok met hartenlust moet gaan experimenteren, mocht jij een beter idee hebben. Maar de basis staat als een huis, Bollyfood staat als een huis (wat wil je ook met zo'n groot, dik, kookboek) en krijgt daarom van mij 5 hartjes. 

Bollyfood

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Indisch koken in ware Bollywoodstijl
  Vanavond eten we Indisch! Ongetwijfeld hoef je niet lang te zoeken naar een Indisch restaurant bij jou in de buurt. Dankzij de vele uitwijkelingen is deze keuken over de hele wereld verspreid, niet alleen langs de Indische Oceaan, maar ook in Europa, Noord-Amerika en op de Antillen waar de recepten zijn aangepast aan de smaakpapillen van de lokale bevolking. De bekende journalist en chefkok Jean-François Mallet is op zoek gegaan naar de geheimen van deze keuken die zo door kruiden, fruit en groenten wordt beïnvloed. Zwervend van het ene Little India naar het andere, duikt hij onder in de coulissen van de kruidentuinen in Kerala, volgt hij dembalawas in de straten van Mumbai, snort hij kleine, onbekende gerechten op in de kraampjes van Kochi, helpt hij bij de theeoogst in Sri Lanka, en zo meer. Hij werd opgenomen door de Indiase gemeenschappen van Londen, Singapore, Mauritius en Parijs, en heeft tijdens deze grote reis, die gewoon al bij onze achterdeur begint, zeldzame momenten op beeld vastgelegd. Hij heeft 100 heerlijke, gekruide en eenvoudige recepten beschreven, waardoor we zo de kookpotten van het Indisch subcontinent intuimelen. Vertel mij wat je eet en ik vertel wie je bent...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 15 verwijderde scènes uit Harry Potter die we hadden willen zien

 • De Hillel Codex - Emile Schrijver

 • Recensie: Encanto

 • Recensie: Olaf presenteert 

 • Een verrukkelijk fiasco - Lotte Petersen

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Genadeklap

 • 10 x Valentijnfilms op Netflix

 • De Verbouwing (DVD)

Zoek in artikelen