• onze waardering

Recensie: Rode Sneeuw RECENSIE

Als Ove Bakkerud naar zijn vakantiehuis gaat om het winterklaar te maken treft hij grote chaos aan. Er is ingebroken en alles is door inbrekers vernield. Als hij polshoogte gaat nemen bij het naastgelegen vakantiehuisje stuit hij op een ernstig mishandelde dode man. Politie-inspecteur William Wisting wordt ingeschakeld om onderzoek te doen naar de moord op deze man. Deze zaak die in eerste instantie lijkt te draaien om een enkele moord breidt zich al snel uit tot een zaak van meerdere moorden, drugs en zware criminelen uit Noorwegen en daarbuiten.

Rode Sneeuw is het zevende deel van de Inspecteur William Wisting-serie, die in Noorwegen inmiddels zeer bekend is. Dit personage, gecreëerd door auteur Jorn Lier Horst, wordt in Rode Sneeuw voor het eerst gepresenteerd aan de Nederlandse lezers. Dit boek is het eerste deel van het Wisting kwartet.

Het boek start met een introductie van William Wisting om de nieuwe lezers kennis met hem te laten maken. Dit is heel handig, zodat je weet wie hij is, wat hij meegemaakt heeft, waardoor je volledig op de hoogte bent en niet halverwege de serie instroomt in zijn persoonlijk verhaal. In Rode Sneeuw speelt met name zijn dochter Line een belangrijke rol omdat zij een relatie heeft gehad met één van de betrokkenen.

Dat de boeken van Jorn Lier Horst inmiddels razend populair zijn is heel begrijpelijk. Jorn Lier Horst is zelf rechercheur geweest en dat is terug te zien in zijn boek Rode Sneeuw. Hij beschrijft stap voor stap het onderzoek van inspecteur Wisting. De inspecteur is een levensecht en menselijk personage waardoor hij direct sympathie opwekt en daarmee een zeer geschikt hoofdpersonage is. Het politieonderzoek komt realistisch en waarheidsgetrouw over en geeft je als lezer de ruimte mee te denken in de zoektocht naar de dader. Er komen steeds meer aanwijzingen waardoor je steeds meer in de richting van de dader komt. Van voorspelbaarheid is geen sprake want Horst weet door plotwendingen twijfel te creëren en de spanning in het boek te houden.  

Het boek bevat korte hoofdstukken, is in heldere bewoordingen geschreven waardoor het boek snel leest. Naast de politiezaken heeft de auteur ook aandacht besteed aan de sfeer in het boek. Hij beschrijft de omgeving en weersomstandigheden uitvoerig. Het decor van de donkere bossen, lange nachten, mist en afgelegen plekken zorgen voor een passende sfeer van het verhaal.

Rode Sneeuw is een sterke misdaadroman die thuishoort tussen de Scandinavische thrillers. Dit eerste deel van het Wisting Kwartet is sterk geschreven en doet uitzien naar de volgende delen.

Rode sneeuw

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het kustlandschap ligt die herfst in een dichte mist gehuld, van de vakantiehuisjes aan het loodgrijze water zijn de luiken gesloten. Ove Bakkerud is van plan om hier nog eenmaal een rustig weekend door te brengen voordat alles voor de winter wordt gesloten. Hij treft zijn huisje echter in chaos aan, alles is door inbrekers vernield. En in het naastgelegen huisje ligt een ernstig mishandelde, dode man. Inspecteur William Wisting heeft al eerder groteske moorden meegemaakt. Maar de wanhoop waarvan hij deze herfst in Stavern getuige is, is nieuw voor hem. Alsof iemand alles te winnen en heel weinig te verliezen heeft. Daarom is hij er erg op tegen dat zijn dochter Line haar intrek neemt in een huisje aan de monding van de fjord. Zijn onrust wordt er niet minder op als ze verschillende ernstig toegetakelde lijken aan de verlaten scherenkust aantreffen. En de vogels vallen dood uit de lucht.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze titels verdwijnen binnenkort van Netflix

 • Young adult top 6: december 2021

 • Snelle Sam: De klapper - Olav Mol

 • Lekker gelukkig - Carolina van Dorenmalen

 • Zwarte zwaan - Gideon Samson

Gerelateerde artikelen

 • Er wordt gewerkt aan vier Game of Thrones spinoffs!

 • Friends Cast Toen en Nu

 • Smoesjes

Zoek in artikelen