• onze waardering

Recensie: Dag, ik ga vrijheid halen RECENSIE

Aurelia van Maalen schrijft in Dag, ik ga vrijheid halen over haar vader Michiel van Maalen die het ideaal heeft om ergens in de wereld een kritarchie te stichten. Een kritarchie is een samenleving waarin geen politieke wetgevers of beleidsmakers de dienst uitmaken, maar waar rechters de hoogste autoriteit zijn. Volgens Michiel is dit de ultieme vorm van vrijheid.

Eerst reist Michiel naar zijn broer in Afrika en later probeert hij om het libertarisme op de kaart te zetten in Aruba, wanneer dit niet lukt probeert hij ervoor te zorgen dat er een staatsgreep plaatsvindt in Suriname wat vervolgens ook flopt. Zo reist Michiel van Maalen de hele wereld over met steeds hetzelfde ideaal: een liberale staat, een kritarchie opzetten. Om dit voor elkaar te krijgen en te financieren verzint hij allerlei lucratieve handeltjes die steevast op weinig uitlopen, maar Michiel blijft desondanks vasthouden aan zijn idealen.

In de jaren '90 vertrekt Michiel naar Ethiopië, Somalië en Djibouti waar hij midden in oorlogsgebied terecht komt en steeds op zoek is naar een gebied waar hij zijn kritarchie kan oprichten. Tijdens zijn reis ontmoet hij Haweeya, een vooraanstaand lid van de Samarons, waar hij een relatie mee krijgt.

Dag, ik ga vrijheid halen gaat in eerste instantie vooral over Michiel zijn vertrek naar Ethiopië en Somalië die anders is dan zijn andere reizen. Het belangrijkste verschil is dat Michiel deze keer niet meer terugkeert naar huis, maar besluit om zijn oude leven aan de willigen te hangen en dit keer echt te gaan voor zijn idealen. Aurelia van Maalen gaat na de dood van haar vader op onderzoek uit naar het verleden van haar vader: waarom was hij zo geïnteresseerd in het stichten van een kritarchie, waar kwam deze interesse vandaan?

Het boek bestaat voornamelijk uit de ervaring van Aurelia en de brieven van haar vader om meer duidelijkheid te geven over wat hem bezig houdt. Het boek heeft een brede tijdsspanne en blikt geregeld een eind terug in de tijd. Eigenlijk volg je Aurelia in haar zoektocht naar wie haar vader is, hoe hij geworden is wie hij was en waar zijn idealen vandaan komen. Hoe komt het dat die idealen zo belangrijk voor hem waren, zelfs zo belangrijk dat hij zijn volledige gezinsleven hiervoor op heeft gegeven.

In het eerste hoofdstuk reist Aurelia met haar zus Annabelle naar Afrika om de crematie van haar vader bij te wonen. Hierna beschrijft Aurelia met behulp van de brieven van haar vader zijn aankomst in Addis Abeba, Ethiopië, waar oorlog heerst en haar vader na een eerste aankomstbrief een aantal maanden van de radar verdwijnt. Niet veel later komt de mededeling van haar vader dat hij een vrouw heeft ontmoet en niet van plan is terug te keren naar huis. Het leven van Aurelia en haar moeder en zussen staat plotseling op zijn kop en Aurelia is boos. Wanneer eenmaal de context van het verhaal is geschept, gaat Aurelia op onderzoek uit naar het verleden van haar vader waarbij ze terugblikt op de tijd waarin haar vader jong is en haar moeder leert kennen en de jaren waarin ze zelf nog jong was.

Dag, ik ga vrijheid halen is een dik en ingewikkeld boek. Het gaat overwegend over politiek en de geschiedenis van Ethiopië en Somalië en de hersenspinsels van een man met idealen van vrijheid en een vrije ongeorganiseerde samenleving. Enerzijds is het boek interessant omdat het op onderzoek uitgaat naar hoe een mens geworden is wie hij is, wat hem gevormd heeft. Anderzijds is het erg lastig om er doorheen te komen en moet ik eerlijk bekennen dat ik het einde ook niet gehaald heb omdat het lezen van het boek me geen ontspanning gaf, maar vooral veel energie kostte. Op zich hoeft dat niet direct een probleem te zijn, maar om dit zo'n 400 pagina's vol te houden was toch wat teveel van het goede. Op een of andere manier werd mijn nieuwsgierigheid niet voldoende gewekt om alles te willen weten en het uit te willen lezen.

Dag, ik ga vrijheid halen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Michiel van Maalen, de vader van Aurelia, ontdekt op een dag dat hij het verkeerde leven leeft. Hij besluit aan zijn gevoel van onvrede toe te geven; alles moet anders. Abrupt verlaat hij zijn vrouw en dochters en begint aan een nieuw leven in de Hoorn van Afrika, waar hij een vrij land wil stichten, zonder bemoeizucht en belastingen. Aurelia probeert uit alle macht haar vader te begrijpen. Uiteindelijk reist ze zelfs af naar zijn nieuwe wereld. In dit zeer persoonlijke verhaal reconstrueert Aurelia de avonturen van haar vader in dit verre Afrika en laat ze zien welke impact Michiels onconventionele keuzes hebben op de levens van haar moeder, haar zussen en haar zelf.
  Dag, ik ga vrijheid halen is het indringende en prachtig geschreven verhaal van een vader die alles achterlaat voor zijn idealen en van een dochter die dwars door alles heen aan zijn zijde blijft.
   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Water - Lara Reims

 • HIldes geluk - Marie Lamballe

 • De 21 allerbeste Netflix Original series ooit

 • Recensie: Twee zomers

 • Authentiek Japans thuis - Maori Murota

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Verstrikt

 • Interview met James Dashner van The Maze Runner!

 • Recensie: Het duister dat ons scheidt

Zoek in artikelen