• onze waardering

Recensie: Nel. Van kop-tot-kont-chef RECENSIE

Het was een tijdje hip en verdween toen weer wat naar de achtergrond, maar met dit boek wordt van kop-tot-kont eten weer helemaal hip. Het is geschreven door de koningin van kop-tot-kont koken: Nel Schellekens. Nel. Van kop-tot-kont-chef is haar eerste kookboek maar zeker niet haar laatste, ze maakt meteen duidelijk dat dit een deel één is en dat er een deel twee gaat volgen. Met vijfentwintig jaar ervaring in de keuken is er kennis te over om gedeeld te worden. Zeker kennis over het van-kop-tot-kont koken, want dat is zonde om vergeten te laten gaan.

Nel. Van kop-tot-kont-chef is een prachtig vormgegeven boek met veel foto's en tekst. Geen lange, saaie, verhalen maar juist kort en krachtige anekdotes en uitleg. Verhalen over de boeren, de gerechten, de ingrediënten en de geschiedenis achter het eten. Nel Schellekens maakt met deze opzet een boek dat niet zal misstaan is de kast van iedere liefhebber van eten. Het boek is naar mijn inziens iets meer voor de gevorderde chef dan voor de beginneling in de keuken. Al zullen ook zij met de recepten en aanwijzingen prima uit de voeten kunnen. Maar het soort gerechten dat in het boek staan kan menig beginnend thuiskok afschrikken. Bloedworst, ossenharttartaar, hooibroodpudding en lamstong, niet de meeste aantrekkelijke dingen om mee te beginnen. Ook het verkrijgen van sommige ingrediënten zou een opgave op zich kunnen zijn, maar je kan het ook als een uitdaging zien. Nel Schellekens weet er tenslotte mee te koken en ook zij haalt haar ingrediënten ergens vandaan.

De hoofdstukken behandelen ieder een ander voedselproduct en allemaal hebben zij iets te doen met eten dat weinig gegeten wordt. Doordat  ze vergeten zijn of ongewenst, of we ze eigenlijk als afval beschouwen. Wist je bijvoorbeeld dat je alles van een ei kan gebruiken, zelfs de schaal? Of dat je paardenbloem gewoon kan eten, je kan er zelfs bier mee brouwen! Natuurlijk is het meest intrigerende onderwerp de incourante delen van een dier. Wat doe je met een tong, de niertjes of de staart? Maar ook dieren die wij helemaal niet eten: de mannetjes bijvoorbeeld. Hanen, beren, stieren, Nel Schellekens zet ze allemaal op haar menu en dus kan ook de thuiskok zijn of haar gasten verrassen.

De recepten zijn kort en bondig opgeschreven en veelal voorzien van een 0% waste – 100% taste advies, zodat je echt niks hoeft weg te gooien.  Mocht je nou echt niet weten waar je het mee moet combineren dan helpt Nel ook daar je mee. Natuurlijk had ik geen probleem met het combineren van de bokkenpootjes, kop thee erbij en heerlijk smikkelen. Dat er ook bak recepten in staan was een aangename verrassing. Het zijn aangepaste recepten van meester patissier Cees Holtkamp en hebben qua namen allemaal iets te doen met dieren. Een grappige toevoeging. Het tweede recept wat ik maakte was appelketchup, dat klonk mij namelijk zeer interessant in de oren. Of het ook lekker was? Dat moet je de lege pot maar vragen.

Nel. Van kop-tot-kont-chef is een kookboek voor de avontuurlijke kok. De recepten zijn niet heel moeilijk, maar de ingrediënten kunnen wel eens een zoektocht opleveren. Maar met de lijst van interessante adressen en website tips komt de lezer al heel ver. Vier hartjes voor Nel, dat er vele van-kop-tot-kont-thuiskoks mogen volgen.

Nel - Van kop-tot-kont-chef

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Slow Food en streekproducten zijn hip en trendy. Chefkok Nel Schellekens werkt al 25 jaar vol passie vanuit dit principe en is bekend als de van-kop-tot-kont-chef. Deze kok weet met haar vakmanschap en haar bereiding van snuit tot staart en van pit tot schil iedereen aan tafel te krijgen. Ze plukt en raapt, maakt in, fermenteert, verwerkt en rookt alles zelf. Nel wil de passie voor koken overbrengen op elke thuiskok. In haar eerste kookboek geeft ze ruim 50 van haar heerlijkste recepten prijs en weet ze je met vlees, vis, wild, groenten, vruchten, bloemen en knollen te verrassen. De gerechten zijn onverwacht toegankelijk en gruwelijk lekker.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Grey's Anatomy stopt binnenkort volgens Ellen Pompeo

 • Recensie: Lake | 4 hartjes

 • Komt er toch nog een Lucifer seizoen 7?

 • Eerste beelden Hocus Pocus 2 set onthuld

 • Virgin River seizoen 4 en 5 bevestigd

Gerelateerde artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Bloemen van steen van Ilaria Tuti

 • Lindsey Kelk

 • Dubbelspel

Zoek in artikelen