• onze waardering

Recensie: Het energieke vrouwen voedingskompas  RECENSIE

Een boek dat volledig gaat over hormonen... valt er zoveel over hormonen te vertellen? Volgens Marjolein Dubbers wel! Marjolein is een food- en lifestylecoach en heeft een passie voor de gezondheid van vrouwen. In Het energieke vrouwen voedingskompas deelt ze al haar kennis over hormonen en hoe je hier zelf zo slim mogelijk mee om kunt gaan als vrouw.

Laten we beginnen met de uitstraling van het boek. Op de cover is Marjolein te zien met daarbij de kreet 'verander je voeding, verander je hormonen, verander je leven'. De eerste verwachtingen bij dit boek zijn dus dat je doordat je je voedingspatroon verandert, invloed kunt uitoefenen op je hormonen en daarmee je leven kunt veranderen. De indeling van dit boek is simpel: In deel 1 leer je alles over hormonen, deel 2 vertelt je meer over het energieke vrouwen voedingskompas. De vormgeving van het boek is modern, met heldere kleuren en strakke lijnen en blokken. Dit zorgt ervoor dat het aantrekkelijker wordt om het boek te lezen, in plaats van een boek in een monotoon font zonder aandacht voor uitstraling. Die afwisseling is erg prettig, vooral in een verhaal dat veel theorie bevat. 

Marjolein Dubbers begint met uitleggen waar hormonen eigenlijk allemaal invloed op kunnen uitoefenen. Wist je bijvoorbeeld dat de volgende 'symptomen' (zo noemt Marjolein ze) allemaal in relatie staan tot je hormoonhuishouding: sterke nagels, een doorgaans opgewekt humeur, ook in de dagen voor je ongesteld wordt, lef en zin hebben om nieuwe dingen te ondernemen, nieuwsgiering zijn, een goed geheugen en eten wanneer het tijd is, zonder behoefte aan tussendoortjes? Eigenlijk hebben je hormonen dus invloed op (bijna) alles. En dit is nog maar het begin. Naarmate je verder in het boek komt leer je ook waarom bijvoorbeeld vetten juist goed voor je kunnen zijn, of waarom darmen niet houden van gluten.

Het fijne aan dit boek is dat alles in stapjes wordt uitgelegd, waardoor het goed te begrijpen is. Wel heel eerlijk, er komen nogal wat termen voorbij en informatie op je af. Van woorden als oestrogeen en insuline heb je vast wel eens gehoord, maar progesteron, cortisol, leptine, oxytocine? Daar heb je vast iets meer hulp bij nodig. Erg fijn dus dat er in Het energieke vrouwen voedingskompas rekening wordt gehouden met vrouwen die wellicht nog niet zoveel kennis hebben over hormonen en voeding. En elk hoofdstukje sluit af met een korte opsomming met informatie om te onthouden, zeg maar de highlights van dat gedeelte. Handig!

Dit boek is echt meer een lifestyleboek met daarbij veel informatie over voeding. Marjolein deelt ook een paar recepten, maar verwacht geen kookboek. De recepten die je ontdekt gaan over hoe je o.a. zelf homemade plantaardige melk kunt maken, of snelle blauwebessenjam met chiazaad, maar ook een recept voor knapperige zoeteaardappel- en pastinaakfrietjes. Ben je echt op zoek naar een kookboek en wil je geen achtergrondinfo? Dan kun je dit boek beter overslaan.

Het energieke vrouwen voedingscompas krijgt van mij 4 hartjes. Het is een informatief boek over hormonen, wat prettig leest. Het is veelzijdig, actueel doordat er wordt ingespeeld om onderwerpen die vrouwen dagelijks bezig houdt, maar vooral erg interessant. Zowel voor jong als oud een aanrader, maar aangezien er ook veel aandacht wordt besteed aan de overgang, misschien wel iets meer voor vrouwen die daarover meer willen weten.

Het energieke vrouwen voedingskompas

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  'Het energieke vrouwen voedingskompas' van Marjolein Dubbers is essentieel voor vrouwen die zich rond hun veertigste levensjaar minder vitaal voelen of zelfs chronische klachten krijgen. Dit hoort niet vanzelfsprekend bij het ouder worden! Voeding en de invloed hiervan op vrouwelijke hormonen spelen een cruciale rol.
  'Het energieke vrouwen voedingskompas' geeft je concrete handvatten op het gebied van hormonen en voeding. Krijg inzicht in de werking van jouw hormonen en pak weer de regie over jouw energie, gezondheid - fysiek en mentaal - en word fit for the future. Word vitaal en gezond!

  'Het energieke vrouwen voedingskompas' is dé handleiding voor klachten tijdens de overgang (menopauze). Ook helpt het je met afvallen op een gezonde en verantwoorde manier. Verander je voeding, verander je hormonen, verander je leven. Voeding en gezondheid voor 40+ vrouwen.


   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De vuurdraak - Alastair Chisholm

 • Canary Islands - Charles van Haverbeke

 • Baba Jaga legde een ei - Dubravka Ugrešić

 • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

 • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Eet meer energie

 • Voeding & immuunsysteem - Marjolein Dubbers

Zoek in artikelen