• onze waardering

Recensie: De Zoon van de Verhalenverteller RECENSIE

De Zoon van de Verhalenverteller door Pierre Jarawan (1985) is al uitgebreid bejubeld door de pers en is ook verkozen tot boek van de maand bij het populaire nieuwsprogramma De Wereld Draait Door. Ik was dan ook erg nieuwsgierig naar dit boek, en door alle positieve reacties was ik misschien ook wel extra kritisch; als een boek zó uitbundig geprezen wordt, dan moet het wel heel erg goed zijn.

De Zoon van de Verhalenverteller is een pareltje. Het is een aangrijpend verhaal, maar voelt niet overdreven sentimenteel. Sprookjesachtig mooi, maar ook ongecensureerd; het contrast tussen de verhalen die Samirs vader hem vertelde en de werkelijkheid die hij probeerde te ontvluchten is prachtig en schrijnend tegelijkertijd.

Het verhaal gaat over Samir die naar Beiroet reist om antwoorden te vinden: waarom is zijn vader er vandoor gegaan toen hij klein was? Waar is  hij heen gegaan? Is hij nog in leven? De enige aanwijzingen die Samir heeft om hem te helpen in zijn zoektocht zijn een oude foto en een heleboel verhalen die zijn vader hem vroeger vertelde.

'Als jongen voelde ik een onstilbaar verlangen Libanon te zien. Het was een grote nieuwsgierigheid naar onbekende schoonheid omstrengeld met legenden. De manier waarop mijn vader over zijn vaderland sprak, zijn hartstocht en geestdrift, sloeg als een soort koorts op me over.' De verhalen van zijn vader maken dat Samir een verheerlijkt beeld heeft van Libanon, maar gedurende zijn zoektocht komt hij er achter dat niet alleen het beeld van zijn vader's land, maar ook het beeld dat hij van zijn vader had niet helemaal is zoals hij zich als jongen voorstelde.

Jarawans manier van schrijven is beeldend: 'Van de warme okerglans van de binnenstad is weinig meer over, hier domineert somber zandsteen grijs. Flats worden afgewisseld met golfplaten hutten, aan de balkons bungelen kabelkluwens als vogelnesten, aan roestige ijzeren roosters hangt verbleekt wasgoed naast watertanks en opgehoopt huisvuil.' Door de gedetailleerde beschrijvingen voelt het alsof je de gebouwen en huizen bijna aan kunt raken. Het oude Libanon voelt dichtbij.

Wisselingen van tijd en plaats zijn aan de orde van de dag in De Zoon van de Verhalenverteller, maar desondanks is het verhaal nooit onoverzichtelijk. De flashbacks van Samir geven het noodzakelijke inzicht om zijn zoektocht en strubbelingen te begrijpen. Hoewel Jarawan's fragmentarische schrijfstijl niet iedereen aan zal spreken, is het – naar mijn mening – juist één van de elementen die het boek zo krachtig maken.

Wat De Zoon van de Verhalenverteller verder erg boeiend maakt, is de mengeling van geschiedenis en Samirs zoektocht. Het voelt een beetje alsof Jarawan met dit boek probeert om de lezer kennis te laten maken met een sprookjesachtige wereld die met uitsterven wordt bedreigd. Jarawan beschrijft de culturele gebruiken van het Libanese gezin en verbindt heden en verleden op een gedetailleerde en bijna eerbiedige manier. 

De tegenstellingen tussen Samirs gezin en de Duitse samenleving die naar voren komen in de passages over Samirs jeugd zijn soms bijna pijnlijk om te lezen, maar maken ook dat je als lezer juist meer inzicht krijgt in de Libanese cultuur en haar geschiedenis.

De Zoon van de Verhalenverteller is een pareltje en een must-read. informatief en intelligent, maar ook magisch en emotioneel. 

De zoon van de verhalenverteller

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De verdwenen vaderis het verhaal van een vluchtelingengezin in Duitsland, verscheurd door een geheim dat diep in de Libanese oorlog wortelt.

    Samir verruilt het veilige Duitsland voor het wankele Beiroet om verleden en heden eindelijk te kunnen verbinden: wat is er gebeurd met zijn vader, die het gezin zo plotseling in de steek heeft gelaten? Het enige aanknopingspunt is een oude foto en de verhaaltjes-voor-het-slapengaan die zijn vader hem vroeger vertelde. Samirs tocht leidt door een verscheurd land, waar men niet zit te wachten op verborgen verledens. En Samir ontdekt welk verwoestend effect een familiegeheim kan hebben.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • De zoon van de verhalenverteller is uit en dit vieren wij met een winactie

  • Lied voor de vermisten - Pierre Jarawan

Zoek in artikelen