• onze waardering

Recensie: Huis van Glas RECENSIE

Huis van Glas vertelt het verhaal van Jared Stone; vader, politicus en tumorpatiënt. Als hij te horen krijgt dat de gliobastoom multiforme in zijn hersenen niet te opereren is, bedenkt Jared een plan om zijn gezin financieel goed achter te laten. In een vlaag van impulsiviteit - en startende verwardheid - biedt hij zijn leven te koop aan op e-bay. Verschillende personen besluiten te bieden op het leven van Jared; elk met hun eigen doel. 

Het hoogste bod komt uiteindelijk van een egoïstische tv-producent die het stervensproces van Jared tot een reality-show wil maken. Jared tekent het contract en zijn gezin moet lijdzaam toezien hoe hun man en vader langzaam wegkwijnt terwijl half Amerika prime-time meekijkt. 

Len Vlahos heeft het grote publiek in Nederland nog niet weten te bereiken, maar Huis van Glas wordt nú al neergezet als een van de beste young-adult romans van 2017. Bij het lezen van de flaptekst wordt al duidelijk dat het om een origineel verhaal gaat, maar is het moeilijk in te schatten wat je als lezer kan verwachten. 

Het verhaal begint in de proloog met dochter Jackie, die de warme band met haar vader toelicht. Dan begint het verhaal echt bij Jared die het slechte nieuws krijgt en uit radeloosheid direct overgaat tot actie.

Leuk detail is dat het boek is ingedeeld in verschillende delen, waarvan de titels pas tijdens het lezen duidelijk worden en zich verder uitleggen. 

Hoewel het onderwerp natuurlijk erg zwaar en heftig is, wordt Huis van Glas op een luchtige, humoristische wijze neergezet. Het verhaal wordt uit verschillende zienswijzen verteld zoals vanuit Jared zelf, zijn vrouw, de kinderen, een non, de tv-producent en nog meer. Alle karakters in het boek krijgen vroeg of laat een stem waarmee ze hun zienswijze op de gebeurtenissen uitleggen. Verschillende normen en waarden komen aan bod. 

De meest bijzondere zienswijze is wel die van Glio, de hersentumor zelf. Door het verhaal heen zwemt hij tussen de herinneringen, emoties en vitale functies van Jared en verorbert ze één voor één zonder de gevolgen te beseffen voor zijn gastheer. Je leert als het ware de hersentumor ook een beetje kennen, een van de meest bijzondere elementen aan het verhaal. 

Al eerder noemde ik de schrijfstijl van Len Vlahos luchtig en humoristisch. Toch is het absoluut belangrijk te benoemen dat er enkele pareltjes van zinnen worden beschreven die het boek tot een hoger niveau tillen en de status van Young Adult roman overstijgen. De soms haast poëtische beschrijving van het proces wat zich in Jared's hoofd afspeelt heeft me geraakt en is bijgebleven. Buiten de prachtige schrijfstijl maakt de afwisseling tussen het proces van Glio en de gebeurtenissen in het huis vol camera's het een erg prettig boek. De afwikkeling van het verhaal verraadt het wat jongere publiek waar Len Vlahos Huis van Glas in eerste instantie voor schreef. Ontluikende vriendschappen en World of Warcraft spelen een belangrijke rol en maken het in mijn ogen een tikkeltje kinderachtig.  Maar dit zal zeker geen obstakel vormen voor alle andere lezers die wat minder thuis zijn in de virtuele wereld, dus laat je hierdoor vooral niet tegenhouden om Huis van Glas zeker dit jaar te gaan lezen. 

Huis van Glas is een prachtige, originele roman voor zowel een jong als ouder publiek, waarbij humor en taboe hand in hand gaan. Een boek over vriendschap, familie en een tikkeltje absurde showbusiness waarbij een jong meisje het heft in eigen handen neemt en op komt voor haar familie en vader.  

Huis van glas

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Te koop: het leven van Jared Stone. Doe ermee wat je wilt... Jared Stone is ongeneeslijk ziek. Een groeiende tumor eet langzaam een weg door zijn hersenen en vernielt alle herinneringen aan het leven dat hij zo lief heeft. In een impulsieve, misplaatste poging om de financiële toekomst van zijn familie veilig te stellen besluit hij zijn leven op eBay te veilen. Zijn 'leven' wordt gekocht dor een egocentrische tv-producent op zoek naar een kijcijferkanon. De ondergang van Jared en het trauma van zijn familie wordt een realityshow die miljoenen mensen wekelijks aan de buis gekluisterd houdt. Jareds 15-jarige dochter Jackie haat het mediaspektakel dat al snel na de eerste aflevering losbarst. Helemaal omdat de producenten van de show een beeld van het gezin laten zien dat de waarheid geweld aandoet... Samen met haar vrienden bedenkt ze een plan om de show te saboteren, in de hoop dat haar vader met een beetje waardigheid kan sterven...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zo zouden dieren uit Disneyfilms eruit zien als ze mens waren

 • Waar is de cast van Teen Wolf nu

 • Netflix verfilmt kinderboek 'Sulwe' van Lupita Nyong'o

 • De leukste Young Adult films op Disney+

 • Zie hier Kate Winslet haar Titanic screentest!

Gerelateerde artikelen

 • Ellies nieuwe school

 • Theateracademie.nl #1

 • Recensie: Lockdown

Zoek in artikelen