• onze waardering

Recensie: Een jaar lang JA RECENSIE

Ben je een fervent kijker van Grey’s Anatomy, Scandal en How to Get Away with Murder dan zal de naam Shonda Rhimes je niet onbekend zijn. De scenarioschrijfster van deze succesvolle series is een van de machtigste vrouwen in Hollywood. Wat echter bijna niemand weet is dat Shonda zelf helemaal geen fan is van de Hollywood way of life. Ze kampt met paniekaanvallen en is het liefst thuis met haar kinderen. Wanneer ze zelfs nee wil zeggen tegen een ontmoeting met president Obama gaan Shonda’s ogen open; er moet iets veranderen. Ze moet stoppen met nee zeggen en ze neemt het moedige besluit voortaan overal ja op te gaan zeggen. Een jaar lang.

Van een scenarioschrijfster van succesvolle series van het kaliber als Grey’s Anatomy mag je een zeer vlot geschreven boek verwachten en dus zijn de verwachtingen voor het- zeer persoonlijke – Een Jaar Lang JA hooggespannen. Terwijl ze in haar series diep in het leven van haar personages Meredith Grey en Annelise Keating duikt en de kijkers vermaakt met alle gebeurtenissen in het Seattle Grace doet Rhimes in Een Jaar Lang JA een zeer openhartig boekje open over haar eigen leven. Ze richt zich daarbij rechtstreeks tot de lezer en vertel haar verhaal alsof ze tegenover je aan de keukentafel zit. Shonda vertelt veel en doet dit in een razend tempo.

De schrijfster gebruikt vaak heel veel korte zinnen. Zoiets als:

Dit.

Weet je,

Ik meen het.

Maar echt. Heel erg kort.

Waardoor je. Tja. Moe wordt.

Dus.

Deze schrijfstijl in combinatie met het grotendeels ontbreken van alinea’s komt vooral in het begin chaotisch over, waardoor een adempauze af en toe echt even nodig is, maar het past bij haar manier van vertellen. Het geeft je een gevoel alsof je beste vriendin tegen je aan zit te ratelen.

En als lezer kun je je slechtere vriendinnen voorstellen. Shonda is open, stelt zich kwetsbaar op en dit maakt haar sympathiek. Wanneer ze zich realiseert dat ze altijd overal nee tegen zegt besluit Shonda voortaan overal ja op te zeggen. Een jaar lang. Hierdoor begint ze dingen te doen die ze eng vindt. Speechen, interviews geven, gala’s bijwonen…

Gaandeweg merk je als lezer haar groei en juich je mee met haar overwinningen. Dit boek gaat echter niet alleen over het overwinnen van angst. Het is geen zelfhulpboek voor iemand met paniekaanvallen. Wat het wel is, is een inspiratiebron. Om buiten de gebaande paden te gaan en eens uit je comfortzone te stappen. Je veilige bubbel zo nu en dan eens te verlaten. Zo transformeert Shonda van iemand die zich het liefst in de schaduwen bevindt naar iemand die eindelijk de spotlights op durft te zoeken en kan genieten van haar leven. Zowel zakelijk als privé.

Een Jaar Lang JA is een boek voor iedereen die (nog) meer uit het leven wil halen. Zoals de zus van Shonda in het boek tegen haar zegt; ‘Je was in slaap. Ik maakte me zorgen. Het leven is kort. Het jouwe leek echt heel kort. En nu ben je totaal veranderd. Je bent levend. Je leeft. Sommige mensen doen dat nooit.’

Een boek met een aantal rake levenslessen over werk, familie, relaties, en ja zeggen tegen het leven.

Een jaar lang JA

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Shonda Rhimes is de machtigste vrouw in Hollywood. Haar bejubelde series Grey's Anatomy,
    Scandal en How to Get Away with Murder worden wereldwijd door miljoenen mensen
    bekeken. Maar verrassend genoeg is Shonda zeer introvert en heeft ze vaak last van paniekaanvallen.
    Ondanks al haar succes is ze extreem angstig als ze een interview of een speech
    moet houden. Het allerliefst blijft ze thuis, bij haar kinderen. Als ze op een dag zelfs een diner
    met president Obama wil afzeggen besluit ze het roer om te gooien. Ze moet van zichzelf een jaar
    lang JA zeggen tegen alles wat haar angstig maakt.
    Een jaar lang JA is een intiem, eerlijk en grappig verslag van een verrassend jaar waarin
    Shonda Rhimes eindelijk vol van het leven durft te genieten, en ze inspireert de lezer om dat
    ook te doen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Gedachten die wij hebben tijdens het kijken van Greys Anatomy

  • Trailer Bridgerton seizoen 2 onthuld

  • Volgens Shonda Rhimes is de seizoensfinale van Greys Anatomy on fire

Zoek in artikelen