• onze waardering

Recensie: Sport der koningen RECENSIE

Lang geleden kwam Samuel Forge naar Kentucky. Daar startte hij een familieboerderij. Zijn zoon, John, neemt het familiebedrijf op zijn beurt over. Hij groeit op met zijn eigen zoon: Henry. Met Henry begint het epos in Sport der koningen van C.E. Morgan. De lijvige en tevens indrukwekkende roman behandelt het leven van Henry en zijn nazaten. Echter, het behandelt ook de geschiedenis van Amerika. Morgan sluit haar ogen niet en bespreekt alles: rassenscheiding en de zwarte paardenracewereld incluis: 'Het lijkt er waarachtig op dat de negers beslist een plek in de hel willen bemachtigen.'

In een zesdelig verhaal, dat onderbroken wordt door intermezzo's met het verhaal van Scipio, vertelt Morgan het indrukwekkende familieverhaal van de vooraanstaande familie Forge, beginnend bij de jeugdige Henry Forge. Terwijl Henry opgroeit onder het tirannieke en zeer racistische bewind van zijn vader, ontdekt hij dat hij later het familiebedrijf niet voort wil zetten, maar paarden wil fokken. Zijn vader verbiedt het hem, en laat hem de harde wereld zien: de wereld van de blanken, de zwarten en de nikkers. Ondanks de druk vanuit zijn achterban blijft Henry geloven in de kracht van de paardenfokkerij en wanneer zijn vader overlijdt, jaagt Henry zijn droom na: hij start zijn eigen paardenfokkerij en komt terecht in de wereld van de paardenraces. In die wereld zal hij met zijn vrouw, Judith, en zijn dochter Henriëtta gelukkig worden.

Waar dit in eerste instantie geslaagd lijkt, is dit louter uiterlijke schijn. Vanaf het moment dat Judith vertrekt en Henry alleen met Henriëtta achterblijft, krijgt het leven een keer. Henry heeft minder controle over zijn dochter en zijn paardenfokkerij dan hij dacht. Zijn – evenals zijn vaders – tirannieke bewind brengt onbedoelde gevolgen met zich mee. Henry moet onder ogen zien dat de toekomst onvermijdelijk anders zal zijn dan het racistische verleden.

'Alles is tegenwoordig heel anders. De vorige eeuw heb de rekening betaald. Of denken jullie soms dat de katoenplukkers de rekening hebben betaald? De mensen die naar Chicago, Detroit, naar Toledo en ook hier naar Cincinnati zijn gekomen?' Centraal in Sport der koningen staat de slavernij en de rassenscheiding. Vanaf de eerste letters ademt het boek het verschil tussen zwart en wit. Met de vader van Henry, en ook met Henry voert Morgan rasracisten op waarbij ze regelmatige afschuwelijkheden niet schuwt: de mannen zijn meedogenloos en hebben maar weinig emotionele gevoelens voor hun slaven. Dit staat in schril contrast met het verhaal van neger Allmon. Zijn emotionele verhaal, waarbij Morgan de focus verschuift naar familiebanden en liefde, raakt iedere lezer.

Echter, Sport der koningen is meer dan louter een slavernijverhaal. Morgan beschrijft in haar familiekroniek de Amerikaanse geschiedenis, waarbij de menging tussen de verschillende rassen onvermijdelijk is. Met Henriëtta, de dochter van Henry, breekt Morgan de harde grens: Henriëtta krijgt een relatie met Allmon; een neger. Hoewel dit een messteek is in het hart van Henry, is het tevens onvermijdelijk: de rassen groeien naar elkaar toe en vinden elkaar meer en meer, tot ze volledig mengen en in elkaar opgaan.

Dit alles verpakt Morgan in een verhaal waarin een ander belangrijk Amerikaans gegeven - de paardenraces, vroeger gedomineerd door overwegend zwarte jockeys – een feitelijke en symbolische rol speelt. Het verhaal is stilistisch sterk: een continu wisselend perspectief, waarbij Morgan speelt met verschillende vertelvormen, geeft de lezer de kans de situatie als geheel te overzien. Een rijk verhaal, waarin dialogen, scenische weergaven, briefachtige vertellingen en preken gecombineerd worden, verveelt geen moment: Morgan levert een heus kunstwerk af. Tegelijkertijd is het een verhaal van symbolische waarde. De mythologische achtergrond, florerend in de intermezzo's, inspireert en de symbolische rol van de paardenracewereld is indrukwekkend: Morgan zet keer op keer zwart af tegen wit en opent daarbij de ogen van de lezer. De Amerikaanse geschiedenis ligt open.

'Hij is domweg een doodgewone toeschouwer op de begane grond van de tribune – achter alle feestvierders, achteraan, waar ze soep en tapbier verkopen.' Een onvermijdelijk confrontatie, tegen het einde van het verhaal, zet de verhoudingen tussen zwart en wit op scherp, terwijl het tegelijkertijd de mengkleur laat zien. Morgan siert haar verhaal nog eenmaal door emotie naast emotieloosheid te zetten. Zij laat zien dat mensen wellicht kunnen veranderen, of moeten veranderen. Ze houdt met Sport der koningen de Amerikaanse droom in stand terwijl ze de andere Amerikaanse droom afbreekt. 'Het spijt me, maar als je er niet blank uitziet, ben je niet blank. In elk geval niet in de echte kutwereld.'

Sport der koningen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De familie Forge is een van de oudste en meest trotse families in Kentucky, even mythisch als de geschiedenis van het Zuiden. Henry Forge, erfgenaam van een van de eerste kolonisten die de reis naar het Westen aandurfden, is tomeloos ambitieus en besluit de koers van de familieboerderij te wijzigen: hij gaat paarden fokken. Hij werkt samen met zijn dochter Henrietta, hoewel dit vaak botst met haar eigen verlangens en dromen. Het conflict escaleert wanneer Allmon Shaughnessy, een zwarte man die net is vrijgekomen uit de gevangenis, aan het werk gaat in de stallen. Door zijn aanwezigheid komen de gruwelen aan het licht die zich in het verleden rond de boerderij hebben afgespeeld. Samen probeert het drietal een nieuwe toekomst te scheppen, een die niet blijft herinneren aan het bloedige verleden van de staat Kentucky.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Kloegcom.nl: de grootste keuze in accessoires voor je smartphone, tablet en meer!

 • Borstkankermaand: boeken Top-5

 • Van on-screen naar real-life romance: 10 stelletjes die elkaar op de filmset ontmoetten

Zoek in artikelen