• onze waardering

Recensie: Zim RECENSIE

Een eenvoudig gegeven, mooi uitgewerkt in een spannend, waarheidsgetrouw en vlot geschreven verhaal. Felix Wellenstein, een jonge arts, krijgt bericht dat zijn studievriend is omgekomen bij een auto ongeluk in Zimbabwe; het land waar Felix zijn jeugd heeft doorgebracht. Hij besluit de afscheidsdienst bij te wonen en aansluitend Grootfontein, het voormalige landgoed van zijn grootvader op te zoeken. Nog voor Felix daar aankomt, wordt al duidelijk dat de dood van zijn vriend meer is dan een doorsnee ongeluk. In de broeierige sfeer van Zim(babwe) probeert Felix de aanwijzingen van zijn vriend te ontknopen. Het gevolg is dat hij zelf steeds dieper in de problemen komt.

Als niet Afrika kenner is het even wennen aan alle exotische namen van personen en plaatsen zoals Zuid-Afrikaanse benamingen als 'witmens' en lokale benamingen als 'Mzungu' voor blanken. Maar het went snel. Zimbabwe heeft een rumoerige geschiedenis. De historische feiten, veel daarvan waargebeurd  zoals de auteur René van Rijckevorsel in zijn verantwoording van Zim aangeeft, zijn zodanig in het verhaal verwerkt dat waarheid en fictie volledig door elkaar lopen. Enerzijds wordt het massale eco toerisme slinks op de hak genomen; anderzijds wordt de landonteigening door machthebber Robert Mugabe beschreven. Felix wordt geconfronteerd met de gevolgen van het 'landjepik' van Mugabe. Land dat van zijn grootvader is afgepikt. Hoewel... bekeken vanuit de lokale bevolking is Felix kleinzoon van een imperialistische uitbuiter die terecht van zijn land is gezet.

De speurtocht van Felix verandert dan ook snel in een klopjacht waarbij hij alle hulp aangrijpt om in leven te blijven. Hulp van mensen die niet allemaal zuiver op de graat zijn. De spanning van het verhaal zit deels in de tegenstelling tussen rijk en arm. Geld en macht, of, misschien vooral, hebzucht. De misstanden die zijn overleden vriend heeft ontdekt leiden naar een complot van corrupte zakenlui en politici. Nationaal èn internationaal. Wat zijn de achterliggende motieven? Wie heeft er nu gelijk? En wie kan hij ècht vertrouwen? Niet ieder mens is volledig goed. Niet ieder mens is volledig slecht. Probeer in tijd van nood maar uit te vinden wie je kan vertrouwen. 

Langzaam wordt het Felix duidelijk dat hij doelbewust naar Zimbabwe is gelokt. De vele hints en verwijzingen naar ogenschijnlijk onbeduidende zaken als Lionkop, Raindrop en popmuziek krijgen allemaal betekenis. Meer dan eens wordt Felix in een slachtofferrol gedwongen waarbij de miraculeuze ontsnappingen soms wel erg toevallig en van een hoog Guus Geluk niveau zijn. Wat blijft is een spannend verhaal dat zich afspeelt in een fraai, maar gevaarlijk landschap. Twee aantrekkelijke dames die de sfeer nog extra broeierig maken. Beide overigens met een dubieuze vader. En een geheim dat er om vraagt wereldkundig te worden gemaakt. Een geheim dat draait om persoonlijk leed en persoonlijk gewin, ten koste van alles en iedereen.

René van Rijckevorsel heeft in Zim recente, historische, gebeurtenissen knap verwerkt tot een thriller met pakkende en gedetailleerde beschrijvingen van de Afrikaanse cultuur en natuur.

Zim

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als de jonge arts Felix Wellenstein bericht krijgt dat een studievriend is omgekomen bij een auto-ongeluk besluit hij naar diens afscheidsdienst in Zimbabwe te gaan. Hij wil dan ook Grootfontein bezoeken, het boerenbedrijf van zijn grootvader dat in 2003 is ingepikt door president Robert Mugabe. Kort na zijn aankomst in Harare loopt Felix in een hinderlaag, waarna hij moet vluchten voor Mugabes geheime politie. Was de hinderlaag toevallig? Was de dood van zijn vriend een ongeluk? Als Felix uitvindt dat Chinese ingenieurs op Grootfontein een mijn hebben geopend, besluit hij er ondanks het dreigende gevaar naartoe te gaan. Met de hulp van de jonge ranger Melody komt hij op het spoor van een duister complot waarvan de onthulling een nieuwe wereldwijde economische crisis kan veroorzaken.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alles wat beweegt - Susan Smit

 • De terugkeer - Tina van Dijk

 • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

 • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

 • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

 • Winnen!!! Laat je verwennen met The Vow!

 • Recensie: De Terugkeer van de Koningin

 • Chicklit.nl Leesclub deelt uit op Twitter & Facebook!

Zoek in artikelen