• onze waardering

Recensie: Verrukkelijk Rome RECENSIE

Food writer en blogger Eleonora Galasso is een geboren en getogen Romeinse, die ons met haar kookboek Verrukkelijk Rome meeneemt naar haar eeuwige stad. De geschiedenis en tradities wil ze laten terugkomen in de hedendaagse keuken en de recepten die ze met ons deelt.

En precies dat is Eleonora Galasso met Verrukkelijk Rome heel goed gelukt. Het boek is prachtig vormgegeven, met foto's van David Loftus. Eleonora laat niet alleen haar gerechten op een heel aantrekkelijke manier zien, maar ze neemt ons ook mee op een tocht door Rome, in woord en beeld. Daartussendoor ook foto's van haarzelf en het helpt als je een aantrekkelijke Italiaanse, gekleed in Fendi en Red Valentino bent, om precies dat 'dolce vita' sfeertje weer te geven. Visueel is het boek een plaatje.

Inhoudelijk is het letterlijk een feestje. Het lijkt wel alsof het leven in Italië uit een aaneenschakeling van maaltijden bestaat en ik denk dat dat velen van ons strikte Nederlanders daarom ook zo enorm aantrekt. Voor ons, met onze drie maaltijden en twee saaie mueslirepen als tussendoortjes, is het alsof die Italianen alle gebeurtenissen koppelen aan eten en dat dan ook heel de dag door doen. Ze laten zich het leven én het eten goed smaken.

Eleonora begint bij het ontbijt en dan de 'merende', de tussendoortjes tussen ontbijt en lunch. Ze gaat verder met de lunch. Lunch voor onderweg, lunch alleen, lunch met familie. Daarna de tussendoortjes tussen lunch en diner, cakes & co, en dan ook nog de 'apiritivo', de gerechten en appetizers voorafgaand aan het diner. En dan hebben we het diner. Diner voor dagelijks, maar ook de romantische dinertjes en de grote familiediners. En tussendoor nog de feestelijkheden en tot slot de hapjes voor de nachtelijke trek. Om het geheel echt compleet te maken nog recepten voor basis ingrediënten voor in de voorraadkast, want iedere Italiaan heeft in zijn voorraad de nodige pastasauzen en kruiden en noem maar op. Kortom zeer compleet en zoals gezegd werkelijk een feest!

Ze begin haar boek met een gezellige inleiding, waarin duidelijk wordt dat eten voor haar samenhangt met een thuisgevoel. Als journaliste reist ze veel, maar als ze via haar kookkunsten een tafel vol vrienden en familie bijeen krijgt, voelt ze zich overal ter wereld thuis en reist 'Rome' met haar mee. Voorafgaand aan ieder recept, schrijft ze een pakkend stukje over Rome of een typisch Romeinse gewoonte, die gekoppeld is aan het recept. Dat maakt dat je inderdaad de stad Rome terugvindt in al deze recepten en het boek dus echt een trektocht door de stad vertegenwoordigt. Ik ken Rome goed en het is inderdaad vaak heel herkenbaar en echt genieten.

De gerechten zijn dan ook verrukkelijk. De opbouw van de recepten is logisch en duidelijk. De Italiaanse keuken is in Nederland zo ingeburgerd, dus je kunt alle ingrediënten gewoon overal krijgen. Ik heb ervoor gekozen om de ravioli op Romeinse wijze, met broccoli, ansjovis, zongedroogde tomaatjes & ricotta (blz 168) en een dessert: meringue met sinaasappelsaus (blz 230) te maken.

Het is leuk om pasta zelf te maken, maar ik heb de ravioli rond gemaakt omdat ik dat persoonlijk makkelijker vind. Tevens heb ik het deeg een beetje gekleurd, door er alvast wat basilicum door te verwerken. Ik maak geregeld zelf pasta en ik vind kruiden erin verwerken lekkerder. Het leuke is dan ook dat Eleonora's recepten zich heel goed lenen om je eigen foefjes toe te voegen. In plaats van de walnootstukjes heb ik pijnboompitten gebruikt, want ik ben allergisch voor noten, maar dat doet niets af aan de heerlijke smaak.

De meringue maken was vrij eenvoudig, dankzij de goede tips die Eleonora in het recept gelijk al geeft. Ze beschrijft hoe je de valkuilen moet vermijden en als je het recept goed stap voor stap volgt is het heel makkelijk. Het bakken en afkoelen van de meringue duurt het langs, maar als je het 's middags doet, dan heb je 's avonds een lekker dessert. De sinaasappelsaus kun je eveneens van te voren maken en dat lukte ook goed en snel. 

Alles bij elkaar goed voor zeker 5 hartjes. Een aanrader voor liefhebbers van de authentieke Italiaanse of nog specifieker: de Romeinse keuken!

Verrukkelijk Rome

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  La dolce vita in een kookboek: de in Rome geboren en getogen Eleonora Galasso neemt je mee naar haar keuken: van oma's recepten tot en met moderne, hedendaagse gerechten. Maak kennis met de eetcultuur van Rome en breidt je Italiaanse kookrepertoire uit met deze bijzondere keuken: een keuken die juist door zijn eenvoud zeer aantrekkelijk is.

  Start je dag met maratozzi, de kleverige en gevulde broodjes die al sinds de middeleeuwen zeer populair zijn. Maak de echte gnocchi alla romana of ossobuco al pepe e vignarola, zoals die in restaurant La Campana wordt geserveerd. Waan je op een zonnig terras in bruisend Rome en serveer bij het aperitief eens mozzarella in carrozza of sluit het avonddiner af met affogato al caffè (ijs verdronken in koffie).

  Verrukkelijk Rome biedt je tal van recepten voor elke gelegenheid: van ontbijt tot en met avondsnacks en alles wat daartussen zit. Serveer eens een typische feestmaaltijd zoals ze die in Rome eten of trakteer je geliefde(n) op een romantisch Romeins diner.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen