• onze waardering

Recensie: Reckless 1 - Achter de spiegel RECENSIE

Jacob Reckless ontdekt in de oude studeerkamer van zijn vader die op mysterieuze wijze is verdwenen een poort naar een magische wereld. In die magische wereld kan je bijna alle bekende sprookjes terug vinden en de wereld word bewoond door mensen, heksen, feeën, dwergen en goyls. Goyls en de mensen zijn in oorlog met elkaar en de Goyls zijn stenen wezens die vooral onder de grond wonen. De Goyls dragen een vloek bij zich die andere mensen kan verstenen en ook in een Goyl kan laten veranderen en dan wordt Jacob zijn broertje geraakt door deze vloek en begint hij langzaam te verstenen. En niet zomaar te verstenen maar hij veranderd in Jade en dit blijkt erg bijzonder te zijn. Jacob moet nu alles op alles zetten om zijn kleine broertje te redden van deze vloek. Hierbij krijgt hij hulp van zijn beste vriendin een vos en Will zijn vriendin Clara.

Toen ik deze serie kreeg dacht ik gelijk dat het kinderboeken waren. De cover is kinderlijk opgemaakt en suggereert een fantasie kinderboek. Ook de synopsis en de uitgeverij suggereren dit. Ik was dan ook lichtelijk verbaasd door het boek dat duidelijk voor Young Adult/ volwassenen is geschreven. De hoofdpersonages zijn allemaal over de 20 en er worden zeker wat referenties naar de seksuele veroveringen van Jacob gemaakt. Maar voor mij maakte het dit boek juist stukken interessanter. 

Cornelia Funke ,de schrijfster, kennen vele natuurlijk van haar Inkheart serie en dit is haar eerste boek sinds het einde van die serie. Van Cornelia Funke haar schrijfstijl moet je houden in deze serie. Want ze springt heel erg van de hak op de tak. Cornelia springt gelijk in allerlei gebeurtenissen en slaat hier ook stukken in over. Er gebeurt veel achter elkaar en dan opeens is ze weer helemaal ergens anders en heb je het idee dat je een bladzijde hebt gemist. Dit is minder storend dan het nu klinkt omdat je het verhaal wel snel weer oppakt. En er zit wel een goede vaart in het verhaal. Het boek wordt nooit saai en gaat niet vervelen. Het verhaal gaat zelfs erg snel door het skippen van gedeeltes. Dit zorgt ervoor dat het lekker snel weg leest en ook moeilijk is om weg te leggen.

De karakters zijn op zich niet erg uniek. Je hebt de standaard avonturier, de vriendin met heimelijke gevoelens enzovoort. De karakters worden ook niet heel verdiepend uitgewerkt en er is niet veel karakterontwikkeling. Dit boek gaat echt meer om de wonderlijke wereld die Cornelia Funke heeft geschapen. Het is duidelijk te zien dat ze is geïnspireerd door de sprookjes van Grimm en deze sprookjes komen dan ook veel terug in het verhaal. Als fan van sprookjes is dit voor mij dus een erg leuke toevoeging. 

Het verhaal hapert hier en daar wel wat in de logica. Zo is er een wenszak waar je vijanden in verdwijnen en veel meer magische oplossingen voor de problemen die zich voordoen in dit boek. Dus hier moet je even overheen lezen en niet teveel over nadenken. 

Mijn algemene oordeel is dat dit een ontzettend leuk fantasie boek is om te lezen en geslaagd is voor iedereen die houdt van sprookjes en avonturen verhalen. Je moet je even aanpassen aan de schrijfstijl, maar Reckless - Achter de spiegel is echt een geslaagd begin van een nieuwe serie.

Reckless - Achter de spiegel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Jacob Reckless vlucht al jarenlang door een magische spiegel naar een donkere, betoverende wereld, die bewoond wordt door mensen, feeën, dwergen en goyl, een vijandig stenen ras.
  Bij toeval ontdekt zijn jongere broer Will Jacobs geheim en volgt hem naar de andere wereld. Met rampzalige gevolgen: Will wordt getroffen door een vloek en zal langzaam maar onherroepelijk verstenen.
  Om zijn broer te redden besluit Jacob alles op het spel te zetten wat hem lief is. Samen met zijn trouwe bondgenoot Vos en Wills grote liefde Clara gaat hij op zoek naar de machtige maar gevaarlijke fee die de vloek ongedaan kan maken. Zal het Jacob lukken om haar op tijd te vinden?

  Cornelia Funke schept in Reckless – Achter de spiegel een fantastische nieuwe wereld boordevol gemene schurken en sprookjesachtig gespuis. Een adembenemend avontuur vol vriendschap, liefde en verraad.
  ‘Funke schrijft prachtig, in heerlijk volle, beeldrijke taal die past bij de sprookjessfeer.’ Trouw
  ‘Opnieuw bewijst Cornelia Funke dat ze prachtig kan schrijven, met prachtige formuleringen en sterke beelden.’ Leesgoed

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Recensie: Reckless 2 - Levende schaduwen

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen