• onze waardering

Recensie: Krachtenspel RECENSIE

Het waren twee koninghs kindren,

Sy hadden malkander soo lief;

Sy konden by malkander niet komen,

Het water was veel te diep.

Het middeleeuwse lied van de twee koningskinderen vertelt het tragische verhaal van twee geliefden die niet voor elkaar bestemd zijn. De onoverbrugbare hindernis wordt gesymboliseerd door een diepe en snelstromende rivier. Met Krachtenspel schrijft Jonathan Levi opnieuw een koningslied. Orgelstemmer en ietwat mislukte natuurkundestudent Malory valt als een blok voor het wiskundegenie Louiza. Zij weet als geen ander vraagstukken met imaginaire getallen op te lossen; hij is al jarenlang bezig een scriptie te schrijven over Isaac Newton, maar weet dit project maar niet af te ronden. Al snel raakt het stel elkaar kwijt en neemt Malory de lezer mee op een bijzondere reis. 

Krachtenspel is een rijke, maar misschien te volle roman, die de lezer danig op de proef stelt. Malory is niet zomaar een orgelstemmer: hij blijkt zowel van David, de koning van de joden, als van Karel de Grote, de keizer van het Heilige Roomse Rijk en van kalief Haroen-al-Rasjid af te stammen, wat hem eveneens tot opperkalief van alle moslims maakt. Een erfenis maakt hem tot koning van het rijk Septimanië en geeft hem de opdracht de Ene Ware Regel te vinden die zal leiden tot de 'theorie van alles': een kwantumveldentheorie. Om deze regel te vinden, moet Malory naar Rome. Hier begint een reis van veertig jaar, dwars door de geschiedenis.

Krachtenspel staat symbool voor de oneindige verbinding tussen geschiedenis en de arbitraire krachten die onze kennis van de wereld vormen. Met Krachtenspel zet Levi de lezer aan het denken: hoe exact is de wetenschap? Hoe exact is wiskunde en hoe precies is historisch onderzoek? We nemen bepaalde informatie aan als feitelijk, maar zijn er alternatieve versies mogelijk? Het is niet zo dat de auteur de geschiedenis ontkent of alternatieve feiten presenteert, maar het is eerder een uitnodiging om een gedachte-experiment aan te gaan. De roman gaat terug naar de zeventiende eeuw en vertelt over het ontstaan van Isaac Newtons zwaartekrachttheorie. Levi verweeft zijn vertelling met de recente geschiedenis van Europa en Amerika, bezien vanuit de dreiging van het terrorisme tussen 1970 en 9/11. De Verhalen uit Duizend-en-een-nacht, de geschiedenis van de wetenschap, bijbelse vertellingen, het multiculturalisme in Europa en het anti-communisme in America: alles heeft een plaats in Krachtenspel.

Levi vraagt veel van de lezer, maar geeft er ook veel voor terug. Lange zinnen, voorzien van veel verwijzingen en vaktermen maken het de lezer niet gemakkelijk, maar zorgen er tegelijkertijd voor dat de aandacht niet kan verslappen. Het taalgebruik is aantrekkelijk: 'Malory ging rechtop zitten. Alles deed pijn. Hij had een brandend gevoel in zijn rechterschouder en kramp in zijn linkerdij, zijn nek was gebogen als een te hoog gestemde kromhoorn en zijn achterhoofd klopte alsof een oudtestamentische kapper zich had gewroken op de wildernis op zijn schedel. Hadden de dominicanen beter geslapen? Konden deze monniken, die met hun ingewanden en prostaten winderige metten zongen terwijl ze langs Malory's cel kwamen, konden deze uitgerangeerde oude mannen, achterkleinzoons van de Inquisiteurs, fossielen uit een tijd waarin de enige ware God de harten en schouders van de religieus beduchten geselde met een ongekende angst, konden deze vrome mannen echt slapen op bedden van touw en stro?'

De auteur maakt een mix van fantasy-elementen en historische feiten, wat een beroep doet op het onderscheidingsvermogen van de lezer. Een hoofdrol is weggelegd voor De Pit: een appelpit van de oorspronkelijke appelboom van Goed en Kwaad. Ligt alle kennis opgeslagen in deze pit? Talloze verwijzingen naar andere werken, zoals het Roelantslied, Tristan en Isolde, Bernini, Galileo en natuurlijk Dante doen een beroep op kennis en het vermogen tot combineren. Tel daarbij op dat er twee verschillende verhaallijnen in twee verschillende periodes zijn, beide voorzien van een eigen perspectief en een eindeloze reeks personages en je trekt de conclusie dat Krachtenspel lezen hard werken is. Gelukkig wordt de doorzetter beloond met een prachtig, meeslepend verhaal dat je niet loslaat. Krachtenspel moet je langzaam lezen, soms herlezen en vooral ondergaan.

Krachtenspel

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een dromerige lentedag in 1978 in een kerkje buiten Cambridge: orgelstemmer Malory valt als een blok voor wiskundegenie Louiza. Meteen echter verliezen ze elkaar uit het oog. Malory krijgt in Rome zijn erfenis: het koninkrijk Septimanië.
    Met de opdracht die ene regel te vinden die wetenschap en universum verenigt. En Louiza? Als ze weer opduikt, is ze hoogzwanger en op zoek naar haar geliefde. Vijftig jaar lang voert Levi je dwars door de geschiedenis, om via een goddelijke komedie in Rome tijdens een grootse climax in New York te belanden. Adembenemend en vol humor.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Wat zou Justyce doen? - Nic Stone

  • HBO gehackt: Game of Thrones content in handen van hackers

  • Fase 2 van de leesclub met De Kolibrie

Zoek in artikelen