• onze waardering

Recensie: Stoven bij Janneke thuis RECENSIE

Janneke Philippi is kookboekenschrijfster en foodstyliste en schrijft recepten voor diverse tijdschriften. Regelmatig kreeg zij de vraag wat er bij haar thuis op tafel stond, waardoor ze inspiratie kreeg voor het schrijven van haar Bij Janneke thuis serie. Stoven bij Janneke thuis is het derde boek in deze serie, eerder verschenen Soep bij Janneke thuis en Pasta, risotto en gnocchi bij Janneke thuis. Stoven lijkt een beetje ouderwets, iets wat je oma vroeger deed; een hele dag een pannetje op het fornuis waarin dan vlees stond te pruttelen. Het doet denken aan zware, winterse kost die lange tijd op het vuur moet staan. In de hedendaagse maatschappij hebben veel mensen niet meer veel tijd om te koken en dus lijkt stoven niet echt meer in de mode te zijn.

In Stoven bij Janneke thuis laat Janneke zien dat stoven helemaal niet ouderwets hoeft te zijn, dat je werkelijk van alles kunt stoven en het ook nog eens helemaal niet zo lang hoeft te duren. Binnen een halfuurtje stoven kun je al heerlijke gerechten op tafel hebben staan. Behalve allerlei lekkere gerechten gaat Janneke ook nog eens creatief om met de 'left overs', hiervan kun je namelijk heerlijke tosti's, miniburgers of pasteitjes maken.

Stoven bij Janneke thuis is opgedeeld in de onderdelen vlees, vis en groenten en fruit en er is dus voor ieder wat wils. De pagina's staan vol met de prachtigste foto's waar het water je van in de mond loopt. Met duidelijke ingrediëntenlijstjes en stap voor stap omschrijvingen, zijn de pagina's overzichtelijk en is het eenvoudig om de aanwijzingen te volgen. Daarnaast staan er ook wat receptjes in voor nevengerechten zoals speltbrood of staat er in hoe je zelf vlierbloesemsiroop kunt maken. Handig, want dit is niet echt een alledaags ingrediënt. Hier en daar duiken er nog wat van die niet alledaagse ingrediënten op als reeworstjes, funghi porcini, skrei en borlottibonen, maar over het algemeen is het meeste bij de gemiddelde supermarkt te koop.

De gerechten die ik heb uitgekozen om te maken zijn de Limburgse gehaktballen en de Indische speklappen in ketjap-tomatensaus. Beide bestonden uit ingrediënten waarvan ik het grootste gedeelte al in huis had en waren eenvoudig te maken. Wat me vooral verbaasde was hoe makkelijk stoven eigenlijk is en dat het helemaal niet zo lang duurt om te maken. Bij beide gerechten was de stooftijd maar twintig minuten en hoefde je, naast het snijden van de groente en het rollen van de gehaktballen, maar weinig te doen. Gewoon alles opzetten op een laag vuurtje en af en toe even kijken en roeren en that's it! Het leuke aan de recepten die ik heb gemaakt, vond ik dat het eigenlijk vlees is wat je vast al eens bereid hebt, maar dan met een twist en in een lekker sausje.

Met Stoven bij Janneke thuis laat Janneke Philippi zien dat stoven helemaal niet ouderwets of moeilijk hoeft te zijn en geeft ze ook aan gangbare gerechten een draai zodat het net even anders word dan je gewend bent. Erg leuk om ook eens een andere manier van koken te ontdekken!

Stoven bij Janneke thuis

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Van oma's sukadelappen en Italiaanse wijnstoof tot Indische speklappen in ketjap-tomatensaus, eendenbout met paddenstoelen en ossenstaart met abdijbier. Lam, kalf, kip, vis en geweldige vegetarische stoofpotten. Met restjes stoofvlees maak je net als Janneke eenvoudig tosti's, gratinbroodjes, miniburgers met pulled pork, pasteitjes en bitterballen.
  Janneke

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Happiest season 

 • Wachten op de wind - Oskar Kroon

 • Etters en letters - Frederick Deloddere

 • Recensie: Fatherhood 

 • De ninja's van de overkant - Reggie Naus 

Gerelateerde artikelen

 • Weekendlunch

 • Mijn favoriete desserts

 • Recensie: 50 recepten met zoet en sappig zomerfruit

 • Recensie: Heerlijk simpel

 • Recensie: Salade

Zoek in artikelen