• onze waardering

Recensie: Amanda RECENSIE

De elfjarige Amanda komt uit een apart gezin. Haar moeder is jaren geleden vertrokken en haar vader is dood. Het enige gezelschap dat Amanda heeft is Gloria, een boa constrictor. Vastbesloten begint Amanda aan een reis naar Florida om haar moeder te zoeken. Ondertussen probeert ze de dood van haar vader geheim te houden. Maar beide zaken zijn binnen no-time wereldnieuws en zetten niet alleen Amanda's wereld, maar ook die van anderen volledig op zijn kop.

Amanda is de derde roman van Jelmer Jepsen. Het eerste dat opvalt aan het boek is de omslag; de bruingele kaft met de onvriendelijke slangenkop grijpt de aandacht. Of je het mooi vindt of niet: je kan er niet omheen.

Het verhaal zelf komt naar mijn idee erg langzaam op gang. Dat komt mede door de lange beschrijvingen die weinig aan het verhaal zelf hebben toe te voegen: "Amanda's huid hield het zonlicht altijd lang vast, alsof ze duizenden vuurvliegjes had ingeslikt die zacht onder haar vel zoemden, opzoek naar een uitweg." Daarbij worden er dan weer wel in redelijke snelheid personages geïntroduceerd, zonder dat het echt duidelijk wordt wie welke rol in het verhaal vervult.

Amanda's vader blijkt overleden te zijn. In het begin tast je nog in het duister en weet je niet hoe hij is overleden en ook niet waar Amanda hem heeft opgeborgen. Het feit dat Amanda haar eigen vader in de vrieskist heeft verstopt en haar schooljaar afmaakt alsof er niks aan de hand is, vind ik nogal vreemd en onrealistisch. Daarbij is Amanda bot, koppig en eigenwijs. Deze eigenschappen laat Jepsen goed overkomen, maar dat maakt de hoofdpersoon niet bepaald aardig.

Aangezien Amanda er makkelijk mee weg lijkt te komen om haar vaders dood al die tijd te verzwijgen, is het ook geen probleem voor haar om in haar eentje naar Florida af te reizen. Het plan is om Gloria vrij te laten in de natuur en zelf zal ze bij haar moeder gaan wonen. Alleen zit Amanda's moeder vast in de gevangenis en lijkt ze helemaal niet blij om Amanda te zien. En Amanda is nog steeds bot, koppig en eigenwijs. Maar hier laat Jepsen op een subtiele manier merken dat Amanda vooral eenzaam is en al die jaren voornamelijk is verwaarloosd. Amanda kent geen liefde. En dan ga je als lezer met heel andere ogen naar haar kijken; dat heeft Jepsen ontzettend goed gedaan.

Halverwege het boek worden de hoofdstukken verdeeld vanuit Amanda's oogpunt en vanuit het oogpunt van verschillende volwassenen waar ze mee in contact komt. Deze afwisseling is wederom een ontzettend slimme zet; het schetst de duidelijke lijn van Amanda's kinderlogica en dat van de volwassenwereld.

Wat ik ook leuk aan Amanda vind is de centrale rol van Gloria. Ze staat niet alleen op de kaft, ze is ook de sleutel van het verhaal. Jelmer Jepsen heeft subtiele details verwerkt in een bizar, onrealistisch en toch ontroerend verhaal over een meisje dat geen liefde kent, maar toch besloot een ten dode opgeschreven slang te redden en te verzorgen. Hij laat de personages goed tot hun recht komen, ook al begrijp je hun keuzes niet altijd. En dat is dan weer wél realistisch.

Amanda

 • Auteur:

  Jelmer Jepsen
 • Verschenen:

  26 april 2017
 • Uitgave:

  ISBN 9789401606356
  Uitgever Xander
  200 pagina's
 • Uitgever:

  Xander
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Amanda White is elf jaar oud, maar voelt zich amper kind. Haar moeder is jaren geleden vertrokken en haar vader is dood. Dat laatste probeert ze voor iedereen te verbergen. Een tamme boa constrictor is haar enige gezelschap. In een wanhopige poging haar moeder terug te vinden, begint Amanda aan een wonderlijke reis door Florida, maar als de media hier lucht van krijgt is ze binnen no-time wereldnieuws. Alle blikken zijn gericht op het meisje dat alleen door de straat trekt. Zullen Amanda en haar moeder ooit herenigd worden en zal Amanda de erkenning vinden die ze zoekt?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • Stuntvlogger Sam en De Vloek van Atlantis - Jelmer Jepsen

 • De Chicklit.nl Leesclub over De Circusvrouw

 • Fase 1 van de Leesclub met De Circusvrouw

Zoek in artikelen