• onze waardering

Recensie: De Broosheid van het Leven RECENSIE

De Broosheid van het Leven laat zien hoe mooi, maar ook hoe broos het leven kan zijn. Ina van der Beek levert met dit boek een mooie familieroman af, waar veel mensen zich in kunnen herkennen.

Frank is al lange tijd weduwnaar. Dan leert hij Lidy kennen en worden ze verliefd. Al snel besluiten ze te gaan trouwen. Frank heeft ook een dochtertje, Sara, waar Lidy het erg goed mee kan vinden. Franks ex-schoonmoeder Emma is totaal niet blij dat Frank opnieuw getrouwd is en ziet het als verraad aan haar overleden dochter. Sara gaat graag op bezoek bij haar oma, maar doordat oma Emma zo slecht spreekt over Lidy verandert ook Sara's houding ten opzichte van Lidy.

De Broosheid van het Leven begint erg positief. Frank en Lidy zijn heel gelukkig samen en ook Sara is ontzettend blij dat ze eindelijk weer een moeder heeft. Ze beseft natuurlijk wel dat Lidy niet haar echte moeder is, maar Sara heeft haar eigen moeder nooit leren kennen omdat ze stierf toen Sara nog maar een baby was. Voor Lidy is het heel makkelijk om stiefmoeder te zijn omdat Sara zo'n gemakkelijk kind is.

Naarmate dat veranderd merk je eigenlijk moeilijk het is om stiefmoeder te zijn. In hoeverre kan Lidy inspraak hebben in de opvoeding? Wanneer moet ze streng zijn of juist iets door de vingers zien? Als stiefmoeder is dat veel lastiger dan wanneer het je eigen kind is. Dit komt goed ten sprake in het boek. Voor veel mensen zal dit dan ook herkenbaar zijn. Als je bijvoorbeeld zelf stiefmoeder bent zal dit boek een blijk van herkenning zijn en heb je misschien wel dezelfde struggles als Lidy in dit boek.

Ook voor mensen die een stiefmoeder hebben is het heel bijzonder om een keer vanaf de andere kant te kijken. Je beseft je hoe moeilijk het eigenlijk is om stiefmoeder te zijn en dat het voor beide partijen lastig is om je aan te passen.

Ook de relatie met Sara ten opzichte van Lidy en Frank is erg goed beschreven. In het begin is ze het vrolijke kind dat ontzettend veel van haar vader houd maar ook Lidy al snel in haar hart sluit. Maar doordat haar oma zoveel nare dingen over Lidy zegt, is het voor Sara steeds lastiger om te bepalen wie nu eigenlijk de waarheid spreekt. Hierdoor wordt ze ook een steeds lastiger kind. Als lezer kan je je erg goed verplaatsen in Sara. Ze wordt erg beïnvloed door haar oma die nare dingen over Lidy zegt. Ze probeert in eerste instantie zich er niet zoveel van aan te trekken, maar doordat ze elke keer die vervelende dingen hoort wordt dat voor haar steeds lastiger. Als lezer begrijp je heel goed dat het voor een kind van 12 (en later in het boek 14) heel lastig is om niet beïnvloed te worden door een oma die nare dingen zegt over je stiefmoeder. Helemaal wanneer Sara echt doorkrijgt dat Lidy natuurlijk niet haar echte moeder is en dat Sara eigenlijk helemaal niks van Lidy is. Die worsteling die zich in haar afspeelt wordt erg goed neergezet in het boek. Ook de transformatie die ze hierdoor meemaakt is voor de lezer erg logisch. Wanneer ze in de pubertijd komt, wordt de relatie tussen Sara en Lidy steeds slechter. De pubertijd is al een lastige fase voor een tienermeisje, maar wanneer je dan ook nog thuis problemen hebt dan snap je heel goed de strijd die zich binnen in Sara afspeelt.

Ina van der Beek laat met De Broosheid van het Leven heel goed het geluk in een gezin zien, maar ook de problemen die veranderingen met zich meebrengen. Het is dan ook zeker een geslaagde familieroman die aan alle kanten herkenbare elementen in zich meedraagt waardoor heel veel mensen zich in dit boek kunnen vinden.

De broosheid van het leven

  • Auteur:

    Ina van der Beek
  • Verschenen:

    7 februari 2017
  • Uitgave:

    ISBN 9789401909372
    Uitgever ZK
    224 pagina's
  • Uitgever:

    ZK
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Dat geluk heel broos kan zijn, weet weduwnaar Frank als geen ander. Zijn eerste vrouw overleed veel te vroeg, waardoor hij achterbleef met zijn dochter Sara. Na lange tijd hertrouwt Frank met Lidy. Sara is blij met haar 'nieuwe moeder', maar zijn schoonmoeder Emma neemt het hem kwalijk dat haar overleden dochter voor haar gevoel wordt vervangen. Daardoor verandert ook de houding van Sara ten opzichte van Lidy. Maar dan gebeurt er iets met Sara, waardoor alle verhoudingen nog eens extra op scherp worden gezet.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

  • Hotel Happiness 2: Zomer in Hotel Happiness - Floortje Sanders

  • De laatste nacht - Martin Österdahl

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De kleur van de zon

  • Recensie: Blijvende herinnering

Zoek in artikelen