• onze waardering

Recensie: Hellepoort RECENSIE

Wanneer de Tweede Wereldoorlog net zijn verwoestende hoogtepunt heeft bereikt, ontdekken de geallieerden een honderd meter lange Japanse duikboot, achtergelaten in de Amazone. Er wordt een groep verkenners gestuurd om de duikboot te bestuderen, maar wanneer deze groep van de radar verdwijnt, raakt het leger ongerust. Ze sturen kapitein R.J. MacCready, een bekwaam zoöloog en avonturier, naar het mysterieuze Amazonegebied om de plannen van de Japanners te ontrafelen en de Rangers te vinden. 

Eenmaal aangekomen in Brazilië gaat Mac samen met twee oude bekenden opzoek naar de in mist verscholen vallei, ook wel Hellepoort genoemd. Tijdens deze tocht ontdekken ze niet alleen dat de nazi’s erbij betrokken zijn, maar komen ze ook achter het bestaan van een andere vijand. Een die ’s nachts door het dichtbegroeide woud sluipt en zowel mens als dier aanvalt. Zal het Mac en zijn vrienden lukken de oorsprong van deze biologische bedreiging te vinden en de nazi’s te stoppen?

Hellepoort is een verhaal waar je lastig in kan komen, maar als je eenmaal aan het lezen bent kun je ook moeilijk stoppen. Het eerste deel, dat nog plaatsvindt voor de missie, begint midden in een andere gebeurtenis. Doordat de schrijvers in medias res beginnen met hun verhaal, snap je even niet waar het over gaat en dan is het ook minder leuk om te lezen. Gelukkig kun je alles weer helemaal volgen zodra Mac aan zijn nieuwe missie begint en vanaf hier wordt het ook zo spannend, dat je niet meer kunt stoppen met lezen.

Mac's kennis over het Amazonegebied is ontzagwekkend, en doordat hij zijn gedachtes en kennis met de lezer deelt, is dit boek naast amusant ook leerzaam. Natuurlijk is er een eigen draai gegeven aan een deel van de feiten, daarom is er door Schutt en Finch ook nog een reality check toegevoegd aan het boek, wat een leuk extraatje is voor degenen die zich graag interesseren in onderwerpen als geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, biologische wapens en flora en fauna in het Amazonegebied.

De schrijvers hebben hun boek tot in de puntjes uitgedacht en uitgewerkt, wat heel duidelijk te merken is bij de reality check, maar ook in de proloog. Als je begint met lezen vraag je je af wat dit deel in hemelsnaam te maken heeft met de rest van het boek, want het proloog vindt plaats aan het Russisch- Duitse front, terwijl de rest van het boek uit het oogpunt van een Amerikaans wetenschapper is. In een van de laatste hoofdstukken wordt de betekenis van de proloog op een subtiele manier duidelijk gemaakt. Zelf ben je dan waarschijnlijk al vergeten waar het over ging, maar de schrijvers hebben eraan gedacht ook dit nog terug te laten komen in hun verhaal, zodat alles op zijn plaats valt voor de lezers.

Wat verder heel fijn is aan de schrijfstijl van Schutt en Finch, is dat boven ieder nieuw hoofdstuk tijd, datum en plaats zijn genoemd. Doordat er zo nu en dan tijdsprongen zijn, kun je makkelijk in de war raken, maar ook over dit detail is nagedacht.

Ergens is ooit gezegd dat Finch en Schutt de twee beste schrijvers zijn in hun genre, en dat is naar mijn mening zeker geen understatement. De spanning in Hellepoort is vanaf het begin goed opgevoerd en door alle realistische elementen die in het verhaal zitten, kun je erg goed meeleven. Ook zijn er behoorlijk fictie verschijnselen, zoals de combinatie vleermuis/vampier (ook wel desmodus draculae) en de afslachting van de dieren in het dorp, die het boek een beetje horror doen lijken. Omdat voor ons deze creaties als draculae totaal onbekend zijn, wordt het verhaal er veel spannender van, daar je niet weet wat je van deze diersoort kunt verwachten.

Het wordt op een gegeven moment zo spannend dat je wel naar de hoofdpersoon zou willen roepen dat hij moet vluchten, en als zoiets gebeurd, kun je wel stellen dat de thrillerschrijvers hun titel waard zijn en absoluut vijf sterren verdienen.

Hellepoort

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    1944. Terwijl de oorlog in Europa en in de Stille Oceaan op een bloedig hoogtepunt is, doen de geallieerden een schokkende ontdekking: een bijna 100 meter lange Japanse duikboot, midden in de Amazone achtergelaten, compleet verlaten.

    Nadat een groep Rangers – die erop uit is gestuurd om dit mysterie te onderzoeken – ook schijnbaar in rook oplost, stuurt het leger kapitein R.J. ‘Mac’ MacCready naar Brazilië. Deze briljante wetenschapper en avonturier is de enige die erachter kan komen wat de Japanners van plan zijn. Na een levensgevaarlijke parachutesprong, diep in het hart van de ondoordringbare en afgelegen Amazone, wordt Mac tot zijn grote verbazing met jeugdvriend en medewetenschapper Bob Thorne herenigd. Thorne leidt een rustig en eenvoudig leven met de inheemse Yanni, een vrouw die beschikt over mysterieuze vaardigheden en kennis die niet eenvoudig te verklaren zijn voor de twee wetenschappers.

    Samen maken ze een zware en gevaarlijke tocht naar een oeroude, in de mist verscholen vallei aan de voet van een honderden meters hoog plateau, waar ze achter de duivelse plannen van de nazi’s komen om de Verenigde Staten en hun geallieerden te vernietigen. Maar de vijand is niet het enige gevaar dat zich schuilhoudt in dit verraderlijke oerwoudparadijs. Iets sluipt ’s nachts tussen de met lianen begroeide bomen door en valt zowel mens als dier aan.

    Mac moet niet alleen de bron van deze biologische bedreiging ontdekken, maar ook de plannen van de nazi’s dwarsbomen. Is hij op tijd om de mensheid van zichzelf te redden?

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De vijfde golf

  • Kus in de nacht

  • Recensie: Terugkeer naar het kippencollectief

Zoek in artikelen