• onze waardering

Recensie: Sneeuw als as RECENSIE

'Ik raak dat ding niet aan. Je weet wat het is! Pak jij het maar.'  De andere man snauwt: 'Ik ben hoger in rang dan jij! Ik beveel je om dat verdomde medaillon te pakken.' Ik glimlach. Dat is mijn teken. 'Jongens, jullie hoeven toch geen ruzie te maken. Ik pak het wel.'

Zestien jaar geleden wist een groep Winterianen te ontsnappen aan de gevangenschap of de dood tijdens de invasie van Lente-koning Angra. Nu zijn er acht van dat groepje over, waaronder de zestienjarige Meira. Ze was nog maar een baby toen het koninkrijk Winter werd aangevallen. Inmiddels wordt ze opgeleid als soldaat en wil ze helpen om Winter terug te veroveren. De Winterianen zoeken twee delen van een medaillon, zodat ze een kans maken in hun strijd tegen dictator Angra. Het medaillon is namelijk een magische geleider van het koninkrijk Winter, met de geleider kunnen ze de sterke punten van hun land en hun volk verbeteren. Als Meira mee mag op een missie om het eerste deel van het medaillon terug te stelen, is ze vastbesloten om zich te bewijzen...

Sneeuw als as is het debuut van Sara Raasch (1989). Op twaalfjarige leeftijd schreef ze al de eerste versie van dit boek en inmiddels is het boek zeer populair en in verschillende talen uitgegeven. Drie jaar nadat het boek in Amerika verscheen, is nu ook de Nederlandse vertaling bij HarperCollins uitgekomen. Sneeuw als as is het eerste deel van een trilogie en in de zomer komt al het tweede deel IJs als vuur.

Het boek heeft een mooie cover, waarop het favoriete wapen van Meira te zien is: een chakram. In de chakram zie je de de twee belangrijkste seizoenen van dit verhaal: Lente en Winter. Het verhaal speelt zich namelijk af in een wereld met acht koninkrijken: de vier Seizoenen en vier Ritmekoninkrijken. In het boek draait het vooral om het bezette Winter-koninkrijk en het vijandige Lente-koninkrijk. De acht vrije Winterianen zetten alles op alles om hun koninkrijk Winter weer te bevrijden.

'Je bent onuitstaanbaar,' grom ik, en ik sla het boek open. Lachend schuift hij wat dichter naar me toe. 'Onuitstaanbaar, vertederend. Dat zijn eigenlijk synoniemen.'

Naast haar serieuze zorgen over het veroverde Winter heeft Meira ook tienerproblemen, namelijk in de liefde. Er zijn in dit boek twee jongens verliefd op Meira, en ze weet zelf niet precies wie ze moet kiezen. Deze driehoeksverhouding is enigszins cliché, maar is wel leuk uitgewerkt. Het zijn alle twee sympathieke jongens, met hun eigen karakter en dat is leuk om te lezen. Meira is een stoer en sympathiek personage dat niet alleen maar bezig is met jongens. Ze wil ook dolgraag vechten en ziet het niet zitten om de keurige dame te moeten spelen. 

Raasch heeft een fijne, beeldende schrijfstijl. Het is een vlot geschreven verhaal, waarin veel dingen achter elkaar gebeuren. Er zitten veel plottwists in, alhoewel die soms wel al enigszins voorspelbaar kunnen zijn. Toch leest het heerlijk weg door de combinatie van romantiek, actie en de uitgebreide beschrijving van het rijk Primoria. 

Sneeuw als as is een leuke YA fantasy roman. Een mooi debuut vol met spanning, humor, actie en romantiek. Op naar deel 2!

{Module not found.}

Sneeuw als as

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Zestien jaar geleden werd het koninkrijk Winter onder de voet gelopen door de kwaadaardige koning Angra. De Winterianen werden tot slaaf gemaakt en hun magie werd hun afgenomen. Alle hoop is nu gevestigd op de acht mensen die wisten te ontsnappen en sindsdien op de vlucht zijn.

  Meira was nog maar een baby toen Winter werd aangevallen en kent alleen het leven als vluchteling. De Winterianen zijn vastbesloten om hun rijk ooit terug te veroveren en ondernemen daarvoor gevaarlijke verkenningstochten, waarbij Meira tot haar frustratie nooit mee mag. Dus wanneer ze iets opvangt over een antiek medaillon dat Winter zijn magie kan teruggeven, besluit ze er stiekem achteraan te gaan om zichzelf te bewijzen.
   

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Hier zal Bridgerton seizoen 3 en 4 over gaan

 • Actievolle Army of the Dead trailer onthuld door Netflix

 • Bridgerton seizoen 3 én 4 aangekondigd

 • Recensie: It Takes Two | 5 hartjes

 • Best beoordeelde BBQ boeken

Gerelateerde artikelen

 • YA boeken box sets

 • Recensie: Bevroren nacht 

 • Recensie: IJs als vuur 

 • Set Fire to the Gods - Sara Raasch

Zoek in artikelen