• onze waardering

Recensie: De mensenmarkt RECENSIE

De mensenmarkt begint enkele maanden na het einde van 'Unplugged'. Het is niet gelukt de plannen van de Echte Wereld voor de mensen die zijn ingeplugd tegen te houden en de mensenmarkt is geopend. Onder andere Inara, de beste vriendin van Skye is te koop. Skye zelf is ook nog steeds niet veilig, haar zus Jude wilt haar lichaam nog steeds verkopen en heeft premiejagers achter Skye aangestuurd.

In De mensenmarkt van schrijfster Donna Freitas staat nog steeds het concept van de twee verschillende werelden, de Echte Wereld en de Appwereld, centraal. Het blijft een ingewikkeld concept om goed te doorgronden, maar in dit tweede deel gaat het meer leven. Het wordt duidelijk waarom de werelden zijn gesplitst: 'De opsplitsing van de werelden heeft ons gered. Degenen die voor technologie waren, konden een permanent virtueel leven leiden en degenen die de plaag van de technologie wilden uitroeien, kregen hun zin.'  En het is hiermee helder waarom ze niet iedereen heeft wilden inpluggen in de Appwereld. De (voor ons moderne, maar in het boek al weer ouderwetse) technologie wordt namelijk als gevaarlijk beschouwd. 'Technologie verandert ons. Niet alleen ons gedrag, maar de chemie in ons hoofd, zonder dag we het in de gaten hebben ... Ook al waren mensen niet met hun brein ingeplugd in de tablets, hun hoofd en de technologie smolten toch samen.'

De mensenmarkt bestaat uit drie delen en leest vlot en prettig. De redelijk korte hoofdstukken zijn vooral vanuit het perspectief van Skye geschreven, maar worden afgewisseld met de belevenissen van Rain en later ook Kit. Skye wordt ontvoerd door Kit, de premiejager die haar opspoort in opdracht van Jude, en de twee ontwikkelen tijdens een dagenlange sneeuwstorm een bijzondere relatie.

Verraad loopt als rode draad door De mensenmarkt, eigenlijk door de hele Unplugged-trilogie. Als De mensenmarkt begint is Skye verraden door haar zus Jude die haar wil opofferen om haar eigen plannen door te zetten. Skye voelt zich verraden door haar vrienden in de Echte Wereld en de mensen die haar uit de Appwereld hebben gehaald, Rain en Lacy. Aan het eind van het boek blijkt dat liefde en verraad wel heel dicht bij elkaar liggen; 'als liefde in het spel is, is verraad altijd erger'.

Waar 'Unplugged' het karakter had van een kennismaking met de dystopische wereld waar in Skye leeft, krijgen deze wereld en de personages in De mensenmarkt meer diepgang. Skye komt erachter dat de echte wereld veel gevaarlijker is, maar ook vele malen boeiender is dan de Appwereld. 'Het echte lichaam bracht een berg risico's met zich mee, maar naast die risico's was er zoveel dat aantrekkelijk was en prettig en afwisselend.'

Het boeiende verhaal van Skye is nog niet afgelopen. Freitas heeft een derde deel geschreven, dat in de Nederlandse vertaling 'Het geheugenvirus' zal gaan heten. De grote vraag zal zijn of er twee verschillende werelden zullen blijven bestaan of dat de mensenmarkten uiteindelijk het einde van de Appwereld zullen inleiden?

Unplugged 2 - De mensenmarkt

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Skye is verraden.

  Door haar zus, die bereid was Skye op te offeren voor haar eigen plannen, en door Rain, die tegen haar heeft gelogen over bijna alles.
  Maar het allerergste is misschien wel dat het Skye en haar vrienden niet gelukt is om de plannen tegen te houden die de Echte Wereld heeft voor de mensen die ingeplugd zijn. De Mensenmarkt is geopend - en Inara, Skye's beste vriendin, is te koop.

  Skye's hele wereld staat op zijn kop nu ze niemand meer kan vertrouwen, en dan komt ze er ook nog achter dat er een premiejager achter haar aan zit, die vastbesloten is haar af te leveren bij de Mensenmarkt.

  Skye heeft geen zin om nog langer een pion te zijn in het spel van andere mensen. Ze is misschien wel de enige die kan stoppen waarmee haar familie is begonnen. En dat moet ze doen voordat het voor iedereen in de App Wereld te laat is.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 5 x Sinterklaas films voor volwassenen

 • Film & Serie top 6: december 2023

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Unplugged

Zoek in artikelen