• onze waardering

Recensie: Domina RECENSIE

Lisa S. Hiltons Domina is het tweede deel van een trilogie. Het is de opvolger van de bestseller 'Maestra'. En wat een opvolger!

De proloog waarmee het boek begint zet al direct de toon, doordat de hoofdpersoon zonder enige wroeging of moeite doodleuk een man vermoordt. De hoofdpersoon in deze trilogie is Judith Rashleigh. In het eerste deel 'Maestra' is Judith werkzaam voor een prestigieus veilinghuis in Londen. Door haar lage positie op de carrièreladder laat het salaris ook te wensen over en Judith heeft een imago op te houden in het wereldje, daarom klust ze 's avonds bij in een 'gentlemen club' onder de naam Lauren. Als het veilinghuis zich opmaakt voor de verkoop van een topstuk, komt Judith erachter dat er sprake is van fraude. Als ze er wat aan wilt doen, wordt ze ontslagen en ligt heel haar leven in duigen. Judith is echter geen mak schaap, dat zich naar de slachtbank laat leiden en ze neemt op gepaste wijze wraak. Ze deist er niet voor terug om van bed naar bed te gaan om de val open te zetten en een moord meer of minder, vindt ze ook geen punt.

In Domina heeft Judith onder een valse naam als Elizabeth Teerlinc een ander leven opgebouwd als kunstexpert en galerie houder in Venetië. Judith/Elizabeth houdt van het luxeleven in de jet set scene en dat kost geld. Maar Judith is zeer sterke, slimme vrouw die het allemaal voor elkaar krijgt. Ze heeft nu eindelijk alles wat ze altijd al heeft willen hebben. Ze leeft het leven dat ze altijd voor zichzelf gedacht heeft.  Maar als je het dan voor elkaar hebt, dan wil je het ook behouden en hoe ver is Judith bereid te gaan om datgene wat ze nu heeft veilig te stellen?  Haar verleden laat haar namelijk niet met rust. Russische maffia, een kunstroof en moord, Judith zet iedereen op het verkeerde spoor. Behalve politiedetective Da Silva, die haar blijft achtervolgen en haar uiteindelijk een verrassend voorstel doet.

Ik heb L.S. Hilton's Domina in het Engels gelezen en ik had voordien het eerste deel nog niet gelezen. Na de verrassende proloog was ik behoorlijk geïntrigeerd en ook zondermeer heel nieuwsgierig naar deel één. Hilton zelf licht in een nawoord wel een tipje van de sluier op over deel één: 'Maestra' en Domina is goed te lezen als je 'Maestra' niet gelezen hebt. In het verhaal, dat in de ik-vorm vanuit de hoofdpersoon Judith Rashleigh geschreven is, zijn genoeg terugblikken opgenomen, die deel één duidelijk maken voor de lezer. Maar het boek was zo apart en verrassend, dat ik echter toch de moeite genomen heb ook deel één snel te lezen en dat was een goed idee.

In 'Maestra' denk je nog in het begin dat het toch zielig is dat Judith er zo ingeluisd wordt, maar Lisa Hilton zet je volkomen op het verkeerde been. Het personage van Judith is verrassend. Een vrouw die psychologisch zwaar beschadigd is, vreselijke dingen doet en toch wekt ze emoties op bij de lezer. Je voelt tot op zekere hoogte met haar mee; je vindt het bijna oké dat ze er mee weg komt. 'Good girl gone bad' in het extreme! In Domina wordt het personage van Judith nog verder uitgewerkt. Hilton zet haar nu neer als een gewetenloze, keiharde vrouw met een grote hang naar luxe, die echter ook ontzettend eenzaam is. Een intelligente zakenvrouw; een kundige expert; en geile verleidster en een moordenaar. De sfeer van de boeken verschilt ook duidelijk. Domina is een stuk donkerder, harder en zeker schokkender.

Lisa Hilton wil een erotische thriller trilogie schrijven. Het verhaal is echter met zo'n diepgang geschreven, dat het zeker ook als een psychologische thriller gezien kan worden. De ontwikkeling van de persoon Judith en haar karakterbeschrijving zijn erg goed en prikkelend. Zo is de naam van het hoofdpersonage niet voor niets 'Judith'. Het is een verwijzing naar de Bijbelse Judith, die de onderdrukker Holofernes verleidde en daarna onthoofd heeft. Een sensuele gevaarlijke vrouw dus, net als Judith Rasleigh.

Lisa Hiltons schrijfstijl is lekker pittig, duidelijk en zeker ook grappig. De kunstwerken die Hilton aanhaalt en beschrijft zijn bestaande werken en de plaatsen die ze beschrijft zijn eveneens accuraat. Je proeft de luxe waar Judith zo dol op is. Je kunt merken dat Hilton research gedaan heeft.

Nu eens geen thriller met zwoegende politierechercheurs die moeizaam een spoor moeten volgen om een misdaad op te lossen. Neeh, Lisa Hilton schrijft het verhaal vanuit de optiek van de misdadiger(s), met erotische scènes, heftige plottwisten en een spannende actie. Je moet als lezer je niet bezondigen aan voorbarige conclusies, je krijgt zeker dan de deksel op je neus, want Lisa Hilton laat je direct merken dat je er helemaal naast zit.

Deze serie is zeker de moeite waard en ik ben blij dat je 'wordt vervolgd' kunt zeggen, want ik wil beslist weten hoe het verder gaat met Judith Rashleigh. Om al deze redenen geef ik L.S. Hiltons Domina dan ook zondermeer 5 hartjes. 

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Sara 5 - Het grote geluk

  • Recensie: Dicht bij huis

  • De perfecte moeder - Esther Boek

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen