• onze waardering

Recensie: Arminius RECENSIE

Het is het jaar 9 na Christus. Arminius van de Cherusken slaagt erin om drie Romeinse legioenen te verslaan door een bondgenootschap te vormen van zes Germaanse stammen. In het Teutoburgerwoud worden bijna twintigduizend Romeinse soldaten gedood en worden de drie heilige standaarden met de in goud gegoten Adelaren veroverd. Het verraad van Arminius is groot, want hij is opgegroeid als Romein en legercommandant bij de Romeinen.

Jaren later zijn twee van de drie Adelaren weer terug bij de Romeinen, maar is de laatste nog op Germaans grondgebied. Romeinse soldaten komen naar Thumelicatz, de zoon van Arminius, om te vragen naar de locatie van de derde adelaar. Thumelicatz laat tijdens de ontmoeting twee van de verslagen adelaarsdragers, nu slaven in zijn huishouden, het verhaal van zijn vader oplezen. Langzaamaan wordt duidelijk hoe lang Arminius al nadacht over zijn verraad en hoe hij de historische overwinning heeft weten klaar te spelen.

Robert Fabbri schreef eerder de populaire Vespasianus-serie, waarin hij historische gebeurtenissen verwerkt in een fictief verhaal. Ook in Arminius heeft een historische basis: Arminius, Lucius Caesar en Flavus zijn allemaal personen uit de geschiedenis. Ook de veldslag in het bos van Teutoburgerwoud heeft echt plaatsgevonden. 

Het verhaal van Arminius wordt door Fabbri op een geloofwaardige beeldende manier beschreven. Dat is te danken zijn goede bronnenstudie. De wreedheid van de veldslagen wordt niet ontweken en regelmatig lees je over afgehakte ledematen en uitpuilende ingewanden. Het verhaal is dus behoorlijk gruwelijk. Zo wordt bijvoorbeeld ook de Germaanse traditie beschreven als waar men de afgesneden testikels van de vijanden eet. Smakelijk hapje. 

Het verhaal draait vooral om eer, macht en verraad. De uitgeverij promoot het als onderdeel van campagne 'Meer boek voor mannen'. Arminius wordt neergezet als een historische thriller en het stempel 'historisch' is volledig terecht, want de beschrijving van de verhaalwereld is uitstekend. Het verhaal is echter niet heel spannend en dat komt vooral door de gekozen verhaalopbouw. Je leest eerst een paar hoofdstukken over Thumelicatz, de zoon van Arminius. Daarna volgen verslagen van de geschiedenis van Arminius met af en toe een korte beschouwende onderbreking van Thumelicatz of zijn twee Romeinse slaven die het verslag aanvullen vanuit hun beleving. Daardoor weet je alles wat er gaat gebeuren al en mist er echte spanning. Veel verrassende karakterontwikkeling zit er ook al niet in. Vanaf zijn jeugd weet Arminius al dat hij de Romeinen haat en dat hij ze uiteindelijk zal verraden.

Arminius is een beeldend verhaal over een groot verraad. Fabbri weet heel knap de historische gebeurtenissen te verbinden aan een fictief verhaal vol actie. Het boek is echter vooral voor de liefhebber van veel actie en bloederige veldslagen.

Arminius 1 - Arminius

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Spectaculair eerste deel in een nieuwe serie van bestsellerauteur Robert Fabbri!

    Het jaar 9 na Christus. In de diepten van het Teutoburgerwoud, in een landschap vol diepe ravijnen, verduisterd door oeroude eiken en verscheurd door snelstromende rivieren, leidde Arminius van de Cherusken een bondgenootschap van zes Germaanse stammen tijdens hun grootste overwinning: de bloederige vernietiging van drie Romeinse legioenen. Diep in het bos werden bijna twintigduizend mannen genadeloos afgeslacht; minder dan tweehonderd van hen zouden ooit terugkeren naar de andere kant van de Rijn. Tot diepe schaamte van Rome verloor zij die dag drie heilige standaarden met daarop in goud gegoten Adelaren. Wat de nederlaag des te vernederender maakte: Arminius was niet opgegroeid in Germania Magna (Groot-Germanië) - hij was opgegroeid als een Romein.


    Dit is het verhaal over wat Arminius ertoe aanzette zijn rug naar de mensen te keren die hem hadden grootgebracht en hoe hij tot zo'n gigantisch en verwerpelijk verraad kon komen dat eeuwen later nog altijd nagalmt.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • Alexanders Erfenis - Robert Fabbri

  • Recensie: Furie van Rome

  • Recensie: Vespasianus VIII - Heilig vuur van Rome

Zoek in artikelen