• onze waardering

Recensie: Testosteron Rex, het einde van de gendermythe RECENSIE

Van oudsher zijn het de mannen die jagen en de vrouwen die thuis voor het huishouden en de kinderen zorgen. Een man is pas een man als hij voor veel nageslacht kan zorgen en als vrouw kun je maar beter niet losbandig zijn want dan ben je al snel een slet. Toch?

In Testosteron Rex, het einde van de gendermythe gaat Cornelia Fine de strijd aan met deze eeuwenoude, ingeslepen veronderstellingen en mythes over de vermeende verschillen tussen man en vrouw.

Na het succesvolle Waarom we allemaal van Mars komen komt Cornelia Fine met een nieuw boek waarin ze de mythes van de genderverschillen onderzoekt. Is het echt Testosteron dat zoveel verschil maakt. Wat ervoor zorgt dat mannen zich vooral macho gedragen, stoer moeten zijn, pas aanzien hebben als ze in snelle auto’s rijden en vrouwen minder risico’s nemen en bijvoorbeeld minder geneigd zijn tot casual seks? Na een vermakelijke inleiding neemt de schrijfster in drie delen (Verleden, Heden en Toekomst) de lezer mee langs een aantal ingesleten mythes over de verschillen tussen de man en de vrouw.

In hoofdstukken met titels als: ‘Fantasieën over fruitvliegjes’ en ‘Skydivende muurbloempjes’ houdt ze op scherpe wijze de bestaande gendermythes tegen een kritisch licht. De fruitvliegjestheorie van Bateman bijvoorbeeld, en de mythe van de gezusters Lehman. Fine komt met tegenargumenten en ontkracht, gesteund door wetenschappelijk onderzoek, de ouderwetste ideeën over hoe een man en vrouw zich van nature zouden gedragen. Is het testosteron dat ons zo verschillend maakt? Komt het door onze opvoeding, onze omgeving. Verschillen we eigenlijk überhaupt wel? Nemen mannen echt meer risico en zijn vrouwen echt van nature zorgzamer? Of wordt dit idee gevoed door speelgoedwinkels die nog altijd een roze hoek voor meisjesspeelgoed hebben en blauwe rugzakjes voor jongens verkopen? Doordat we – simpel omdat we biologisch gezien man of vrouw zijn, vanaf onze geboorte al op een bepaalde manier benaderd worden? Wordt het in stand gehouden door Testosteron Rex? En is het dan niet tijd om dit fossiel te laten waar het hoort, in het verleden…

Op humoristische wijze loodst Cordelia Fine haar lezers door haar boek. Ze doet dit opmerkelijk scherp en met een fenomenaal gevoel voor humor. Als lezer betrap je je erop dat je regelmatig hardop zit te lachen om haar hilarische vergelijkingen. Ik noem iets met een vis en een fiets, sletterige waadvogels en sleutelhangers met mannelijke genitaliën eraan…

Een boek als dit zou erg droge kost worden, ware het niet voor de verfrissende, to-the-point manier van vertellen die Fine eigen is. Door haar heldere uitleg van wetenschappelijke kost wordt Testosteron Rex, het einde van de gendermythe, ook voor de niet-wetenschappers onder ons een begrijpelijk en zelfs vermakelijk boek. Niet voor een super breed publiek - het onderwerp moet je wel aanspreken - maar zeker een must voor wie zich ervoor interesseert, zich in deze tak van wetenschap beweegt én voor als je erachter wilt komen waar toch die diepe frons in het voorhoofd van je moeder vandaan komt wanneer je nieuwe vriend komt voorrijden in zijn blinkend rode Maserati.

Testosteron Rex

  • Auteur:

    Cordelia Fine
  • Verschenen:

    24 februari 2017
  • Uitgave:

    ISBN 9789401441698
    Uitgever Lannoo
    256 pagina's
  • Ondertitel:

    Het einde van de gendermythe
  • Uitgever:

    Lannoo
  • Genre:

    Non-fictie
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Waarom oeroude mythes over gender nog altijd een ijzeren greep hebben op wetenschap en maatschappij
    In het stenen tijdperk waren mannen jagers, vrouwen verzamelaars. Mannen hadden er baat bij zoveel mogelijk vrouwen te bezwangeren en zo hun genen te verspreiden; vrouwen bleven braafjes bij de haard en zorgden ervoor dat de kinderen overleefden. Die erfenis zit stevig in ons brein verankerd, en een overvloed (mannen) of tekort (vrouwen) aan testosteron bepaalt nog altijd ons gedrag vandaag. Of toch niet? In tegenstelling tot wat darwiniaanse gedragsbiologen ons graag willen doen geloven is de waarheid, aldus Cordelia Fine, veel minder zwart-wit. Is testosteron nog altijd koning omdat dat biologisch zo is bepaald, of omdat we het gewoon geloven? En zo ja, is het dan niet hoog tijd om eindelijk korte metten te maken met deze dinosaurus uit het verleden?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Gekke wijven en andere types

  • Bekijk nu de nieuwe trailer van The Vampire Diaries!

  • Deze Nederlandse chicklits komen dit jaar uit

Zoek in artikelen