• onze waardering

Recensie: Het Zwarte Goud RECENSIE

In Het Zwarte Goud volgen we hoofdpersonen Samantha en Nathan in het zuiden van 1900 in de Verenigde Staten. In Texas leeft men van de veehouderij, maar langzamerhand neemt de oliewinning het over. Samantha is de slimme dochter van een van de grotere vee baronnen van Texas. Nathan is een simpele boerenknecht op de kleine boerderij van zijn ouders. Beiden zijn ze zoekende naar een identiteit, naar liefde en naar een pad naar de toekomst.

Om eerlijk te zijn las ik de flap van dit boek en was ik totaal niet enthousiast. Veehouderij? Oliewinning? Het klonk allemaal niet zo interessant. Toen Het Zwarte Goud op mijn deurmat viel, bleek ook nog eens dat het boek maar liefst 624 pagina's telt. Oeff! Met enige tegenzin begon ik dan ook aan de proloog en ik was gelijk aangenaam verrast. Na de 2 pagina's van de proloog was ik gelijk geïntrigeerd. Hoe zou dit verhaal, na zo'n krachtige opening, verder gaan? Knap hoe auteur Leila Meacham je zo snel in het boek weet te trekken. Er was gelijk geen ontkomen meer aan. Je moet verder lezen!

Naast het intrigerende plot is de schrijfstijl van Meacham ontzettend prettig. Het boek, ook al is het nog zo dik, leest goed door. Dit komt door de luchtige, maar toch zeer precieze schrijfstijl. Ieder personage wordt uitgebreid uitgewerkt, waardoor we worden meegenomen in zijn of haar gedachten, gevoelens en ideeën. De hoofdpersonen Samantha en Nathan zijn beide eerlijk, oprecht, ambitieus en vol warmte. Het is onmogelijk om niet met ze mee te gaan leven, de lezer vindt ze gelijk aardig. De hoofdstukken worden telkens verteld vanuit een ander perspectief. Naarmate het boek vordert komen er zo'n 6 personages bij. Ook bij hen kan de lezer af en toe in het hoofd meekijken. Toch wordt dit nooit verwarrend, door de heldere schrijfstijl van Meacham.

In eerste instantie denk je misschien, net als ik bij het lezen van de flap, dat het boek gaat over de veranderingen in de economie en in Texas. Niets is minder waar. De oliewinning gaat een steeds grotere rol spelen in het boek, maar dit is en blijft maar bijzaak. Dit is puur de cultuur en achtergrond die wordt geschetst, om zo te zorgen voor een bijzonder historisch en maatschappelijk drama. Centraal staan Samantha en Nathan, twee jongvolwassenen die belangrijke keuzes en beslissingen moeten maken. De toekomst voor hen beiden hangt af van een duister geheim en dit boek is daardoor gevuld met liefde, verraad, geluk, het lot, vriendschap en familie.

Het is moeilijk om uit te leggen waarom dit boek 4 hartjes verdiend, zonder de mooie plottwisten in het verhaal weg te geven. Het verhaal is ontzettend sterk, de personages zijn mooi en vol emotie uitgewerkt en de het boek leest lekker vlot. Als lezer heb je al vrij gauw door hoe de vork in de steel zit in dit verhaal. In dit geval is dat ook de kracht van het verhaal: Als lezer ben jij alwetend en je volgt de onwetende personages. Wel zorgt dit ervoor dat je als lezer een bepaald beeld gaat vormen over de afloop van het verhaal. Ik weet dan ook 99% zeker dat iedere lezer hier hetzelfde plaatje in het hoofd heeft en al vrij vroeg in het verhaal ga je je daarop verheugen. Er is de hoop dat het afloopt, zoals jij wil. Het Zwarte Goud komt hier niet helemaal aan tegemoet en laat hiermee een aantal mooie kansen schieten. Het voelt alsof de lezer aan het einde wat tekort wordt gedaan, alsof er enkele pagina's missen. Dat maakt dat de 5e ster niet wordt verdiend. Desalniettemin is Het Zwarte Goud een sterk boek in het genre van historie en drama.

Het zwarte goud

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Leila Meacham neemt je in ‘Het zwarte goud’ mee naar het zinderende zuiden van de VS.

  In het Texas van 1900 hebben de koeien en grote veehouders het nog voor het zeggen, maar de eerste olie stroomt al uit de grond en de hele samenleving staat op het punt van een grote verandering. In deze tumultueuze wereld moeten Samantha Gordon, een welgestelde erfgename van een van de grootste veebaronnen, en Nathan Holloway, een op het oog onopvallende boerenknecht, hun weg vinden. Deze twee jonge mensen moeten het web van geheimen, liefde en verraad dat hen verbindt ontwarren als ze ooit hun eigen pad willen kiezen.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Chicklit top-5: oktober

 • Korenblauw

 • Parijs in September - Leila Meacham

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen