• onze waardering

Recensie: Good night stories for rebel girls RECENSIE

Wie kent ze niet? De kinderboeken over prinsen en prinsessen, over assepoester en sneeuwwitje. Sprookjesachtige verhalen met happy endings over prinsessen, de boekenwinkels liggen er vol mee. Schrijvers Elena Favilli en Fransesca Cavallo waren het hier niet helemaal mee eens. Volgens hen misten er iets zeer belangrijks in de schappen van de kinderboeken, namelijk de echte verhalen over sterke vrouwen in onze wereld. Zij begonnen een crowdfundingsactie en al snel bleek dat de rest van de wereld ook interesse had in zo’n dergelijk kinderboek. Nog nooit was er zo veel geld ingezameld voor een kinderboek. En zo ontstond het unieke Good night stories for rebel girls: 100 tales of extraordinary women.

En uniek is dit boek zeker. Het eindresultaat is een prachtig kinderboek, waarin 100 heroïsche vrouwen aan bod komen. Het gaat om vrouwen van over de hele wereld en om vrouwen met verschillende beroepen en achtergronden. Van pirate tot activiste, van dokter tot boxer, van politicus tot oorlogsheldin. Denk aan Cleopatra, Frida Kahlo, Jane Austen, Maria Montessori, Michelle Obama en Simone Biles. De inspiratie voor jonge meisjes is oneindig. Ieder meisje zal in dit grote, prachtige kinderboek haar heldin vinden. En voor de verandering zal dit een realistische heldin zijn, in plaats van de welbekende Disneyprinsessen in het mooie paleis.

Ieder hoofdstukje is twee pagina's, waarvan één pagina het verhaal is. Leuk is het dat veel verhaaltjes beginnen met "Once upon a time..." of "Once there...", waarmee het karakter van het kinderlijke sprookjesthema wordt vastgehouden. Onderaan het verhaaltje staat beschreven uit welk land de desbetreffende vrouw komt en van wanneer tot wanneer zij leefde. Heel leerzaam! En dan is er nog de tweede, rechterpagina. Wow, wat zijn deze rechterpagina's mooi! Maar liefst 60 vrouwelijke artiesten van over de hele wereld hebben van de 100 vrouwen in dit boek illustraties gemaakt. De onderstaande illustratie is gemaakt door de Nederlandse Eline van Dam!

De recensies online zijn alom lovend over Good night stories for rebel girls. En dat is zeer terecht. Ieder meisje zou dit boek in haar kast moeten hebben. Het laat zien hoe krachtige vrouwen van over de hele wereld invloed hebben gehad in het vormgeven van de wereld, zoals deze nu is. Dit boek heeft dan ook een sterke, feministische touch. Wel ben ik van mening dat dit boek niet alleen voor vrouwen is. Waarom zouden de jonge jongens niet genieten van dit soort kleine verhaaltjes? Een mooie kans om ook hen spelenderwijs te laten leren over de rol van de vrouw in onze samenleving. In het voorwoord van het boek wordt heel mooi geschreven door auteurs Favilli & Cavallo: "No matter the importance of their discoveries, the audacity of their adventures, the widht of their genius – they were constantly belittled, forgotten, in some cases almost erased from history".

Kortom, hoe belangrijk is het wel niet dat iedereen kennis maakt met deze 100 fantastische vrouwen? En het is allemaal levensecht en waargebeurd, geen sprookje. Een prachtig vijfsterren kinderboek, dat hopelijk ook gauw wordt vertaald in het Nederlands…

Good Night Stories for Rebel Girls

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  What if the princess didn't marry Prince Charming but instead went on to be an astronaut? What if the jealous step sisters were supportive and kind? And what if the queen was the one really in charge of the kingdom? Illustrated by sixty female artists from every corner of the globe, Good Night Stories for Rebel Girls introduces us to one hundred remarkable women and their extraordinary lives, from Ada Lovelace to Malala, Amelia Earhart to Michelle Obama. Empowering, moving and inspirational, these are true fairy tales for heroines who definitely don't need rescuing.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zo werden de seksscènes in Bridgerton gemaakt

 • De best verkochte kinderboeken per leeftijd

 • Winnen: 5x Zomeravond van Suzanne Vermeer

 • De hoogst verdienende films in Coronatijd

 • Jesse Williams verlaat Grey's Anatomy

Gerelateerde artikelen

 • Liefde, lust en pasta

 • Recensie: The Curious Eater

 • Recensie: Bad Boys for life

Zoek in artikelen