• onze waardering

Recensie: Oprah's favoriete gerechten RECENSIE

Een kookboek geschreven door Oprah Winfrey, niet het eerste waar je misschien aan denkt als je aan de beroemde talkshow hostess denkt. Maar wie haar show een beetje gevolgd heeft weet dat Oprah altijd een haat-liefde verhouding heeft gehad met haar gewicht. Het was een terugkerend onderwerp in haar talkshow en daarmee is het toch niet zo vreemd dat ook zij een kookboek heeft geschreven. Een boek vol met haar favoriete recepten. Oprah's favoriete gerechten heeft als ondertitel 115 recepten voor heerlijke gerechten en een goed leven. Dat klinkt veelbelovend.

Het boek ziet er ook veelbelovend uit, het heeft een luxe uitstraling door de hardcover en de mooie manier waarop het boek gebonden is. De styling is strak, clean en tegelijkertijd zeer kleurrijk waardoor het een zeer vrolijke en uitnodigende uitstraling heeft. Het staat vol met foto's van de gerechten, de ingrediënten en Oprah zelf natuurlijk. Het verhaal van de haat-liefde verhouding neemt een grote plek in Oprah's favoriete gerechten in. Oprah Winfrey heeft een ingewikkelde relatie met eten gehad, de strijd tegen haar gewicht is een rode draad in haar leven geweest. Ze schrijft hierover in detail in haar boek, wat maakt dat dit boek ook zeer interessant is voor de fans van Oprah Winfrey. Maar ook als niet fan is dit boek zeer interessant. Oprah heeft een manier gevonden om een goede balans te creëren en dat vormt de basis voor haar recepten.

Als uitgangspunt wordt het WeightWatcher puntensysteem genomen, dit blijkt de oplossing van Oprah te zijn. Wat dit systeem in detail inhoudt wordt niet verteld, in plaats daarvan wordt je doorverwezen naar de website van WeightWatchers. Ergens voelt dat als het ontbreken van een belangrijk onderdeel van het boek, het is tenslotte als een soort van 'heilige graal' van Oprah Winfrey te zien. Anderzijds is het ook fijn dat het niet zo'n grote plek in het boek inneemt, zo zal het boek een breder publiek aanspreken. Onder de recepten staat in het klein het aantal 'smart points' aangegeven voor de lezers die wel volgens dit systeem willen eten. Maar ook zonder het WeightWatchers puntensysteem zal je als lezer uit de voeten kunnen met de recepten uit Oprah's favoriete gerechten.

De recepten zijn alleen vanuit een gezonde insteek geschreven, zonder dat de eetlust je meteen vergaat. Integendeel zelfs, bijna alles sprak mij wel aan. Er is een goede balans tussen vlees, vis en vegetarisch waardoor er voor ieder wat wils in staat. De gerechten komen van overal ter wereld, Japan, Frankrijk, Italië, Marokko, Amerika, zolang het maar lekker is, volgens Oprah. En lekker waren de recepten die ik uit heb geprobeerd zeker. De recepten waren duidelijk en gestructureerd waardoor het een fluitje van een cent was om de gerechten op tafel te zetten. Met het warme weer maakte ik een verfrissende tomaten-komkommersalade die vaker op het menu zal komen te staan evenals de kalkoenlasagne.

Ook al ben ik geen grote Oprah Winfrey fan en had ik zo mijn twijfels bij dit kookboek, kan ik niet anders dan Oprah's favoriete gerechten 4 hartjes geven. Kijk door het WeightWatcher puntensysteem heen en raak geïnspireerd door de vernieuwende gerechten die lekker en gezond zijn. Dit alles samengebracht in een mooi kookboek dat niet zal misstaan in de boekenkast van iedere hobby-kok (en Oprah Winfrey fan). 

Oprah's favoriete gerechten

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Na een jarenlange strijd tegen haar overgewicht heeft Oprah eindelijk de manier gevonden waardoor zij een goede relatie met eten heeft weten op te bouwen.
    Oprah deelt haar recepten, die gebaseerd zijn op het succesvolle Smart Points-systeem van Weight Watchers. Bij ieder recept staat het aantal punten dat het recept 'kost' binnen het systeem. Op deze wijze kun je zelf een gebalanceerde en overwogen keuze maken in je eetpatroon.
    Oprah's favoriete gerechten is gelardeerd met persoonlijke verhalen en anekdotes, waarbij OPrah eerlijk vertelt over alle strijd die zij in haar leven heeft gevoerd met en tegen eten. Ze deelt de hoogte- en dieptepunten in woord en beeld.

    Met afwisselende recepten voor ontbijt, lunch en diner is Oprah's favoriete gerechten een boek dat voor iedere bewuste eter onmisbaar is. De heerlijke soepen, perfecte salades en slanke hoofdgerechten zorgen voor een uitgebalanceerd, maar smaakvol eetpatroon.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • De leukste celebrity kookboeken

  • The Butler (BIOS)

  • Boeken van echte powervrouwen

  • Recensie: The Butler (DVD)

Zoek in artikelen