• onze waardering

Recensie: Het paradijs RECENSIE

'Ze dacht weer aan de arm en de pluk lang blond haar op de foto die Mark had gestuurd. Overduidelijk een meisje. Hadden Mark en Fedde achter hetzelfde meisje aan gezeten en was dat uiteindelijk geëscaleerd?'

Mark gaat met zijn beste vriend Fedde vrijwilligerswerk doen op Lesbos. Tijdens het vrijwilligerswerk ontmoeten zij het meisje Thera. Zij en Mark worden verliefd op elkaar en ze besluit mee te gaan naar Corfu om daar met Mark en Fedde vakantie te vieren. Helaas is Fedde een beetje jaloers op Mark, omdat hij Thera ook wel zag zitten. De zeiltocht werd dus niet zo leuk als gedacht!

Liza Roozenboom hoort een lange tijd niks van haar zoon en ontdekt dat Fedde al terug is in Nederland. Ze besluit om af te reizen naar Corfu om de gangen van haar zoon na te gaan. Helaas verloopt het allemaal niet volgens plan en na een mailtje van Mark keert ze terug naar Nederland. Een jaar later spoelt er op Corfu een schoen aan. Inspecteur Flavian gaat op onderzoek uit en ontdekt dat de schoen misschien van Mark is! Liza komt terug naar Corfu en samengaan ze op onderzoek uit! Wat zou er met Mark gebeurd zijn? Had iemand kwaad in de zin? Of was het een ongeluk?

Er worden heel veel lijntjes aan het begin van het boek uitgegooid. De proloog is 24 jaar geleden gebeurd en je vraagt je af wat er precies met het meisje Rose is gebeurd. Daarna wordt er een schoen op het strand van Corfu gevonden en lees je wat Mark, Fedde en Thera meemaken voordat Mark totaal van de radar verdwijnt. Tegen het einde van Het paradijs valt alles mooi samen en wordt het verhaal duidelijk. Ook de epiloog is een ware toevoeging aan Het paradijs.

Het verhaal is opgedeeld in twee hoofddelen. In het eerste deel lees je vooral vanuit het oogpunt van Liza. Nadat ze niks meer van haar zoon hoort reist ze af naar Corfu om antwoorden te vinden. Helaas is niet iedereen bereidt om haar te helpen en voel je af en toe haar wanhoop. Toch geeft ze niet op! Je leert haar in dit deel een beetje kennen. Je komt bijvoorbeeld te weten dat ze zelf vroeger in een onbezonnen bui is gaan rondreizen zonder contact op te nemen met haar ouders. Maar wat je over Liza te weten komt is net niet genoeg om een goede band met haar op te bouwen.

In het tweede gedeelte lees je vooral vanuit het oogpunt van Flavian, inspecteur bij de politie op Corfu. Het is een jaar later en er wordt een schoen op het strand gevonden. Flavian gaat op eigen houtje een onderzoek starten. Hij is een zeer assertieve politieagent die tegen de stroom in zwemt en doet wat hij nodig acht! Net als bij Liza had de lezer Flavian iets beter willen leren kennen. Helaas blijft het allemaal een beetje aan de oppervlakte voortkabbelen. De gevoelens komen niet genoeg tot uiting en hierdoor mist het verhaal af en toe wat diepgang.

Het voorgaande neemt niet weg dat Het paradijs een leuk geschreven verhaal bevat met een goed uitgewerkt plot. Af en toe wat foutjes, maar dat hindert niet heel erg. Suzanne Vermeer heeft een vlotte schrijfstijl waardoor je lekker door blijft lezen. Daarnaast is het verhaal ook erg spannend van het begin tot het einde. Tijdens het lezen vormen zich verschillende scenario's in je hoofd met wat er gebeurd kan zijn met Mark en wie het gedaan zou kunnen hebben. Of was het misschien toch een ongeluk? De quote aan het begin is maar één van de mogelijkheden! Je wordt nieuwsgierig gemaakt en daardoor blijf je doorlezen!  

Suzanne Vermeer weet de actualiteit mooi te verwerken in Het paradijs. Er komen onderwerpen aan bod zoals de vluchtelingencrisis op Lesbos, corruptie bij de politie en hoe een machtig persoon de waarheid kan verdraaien als hij maar genoeg geld heeft. Hierdoor doet het verhaal realistisch aan. Het zou namelijk zomaar waargebeurd kunnen zijn! En dat maakt Het paradijs fijn om te lezen.

De cover van het boek is prachtig en nodigt zeker uit tot lezen. Een mooie idyllische baai met kleurige huisjes op de achtergrond! Wie wil daar nou niet zijn vakantie doorbrengen?! Je vraagt je daarom ook meteen af wat voor narigheid daar zou kunnen gebeuren, het ziet er namelijk uit als een paradijsje (zoals de titel natuurlijk al een beetje verklapt)! Ook de titel wordt mooi verklaard in het boek! Top gedaan dus!

Het paradijs van Suzanne Vermeer is een heerlijk boek dat je lekker mee op vakantie kan nemen. Je hoeft er niet al te veel bij na te denken en het leest makkelijk weg! Ideaal dus voor op het strand. Zoals op de achterkant van het boek staat, Het paradijs is 'zomerse ontspanning'. De personages hadden iets meer diepgang mogen hebben, maar het plot van Het paradijs was erg goed!

Het paradijs

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wanneer Liza Roozenboom te horen krijgt dat haar zoon Mark op het eiland Corfu vermist is geraakt, stort haar wereld in. Mark is met een meisje dat hij net had ontmoet gaan backpacken en sindsdien heeft niemand meer iets van hem gehoord. Een wekenlange zoektocht levert niks op en Liza blijft verslagen en met talloze onbeantwoorde vragen achter. Totdat er, een jaar later, een lugubere vondst wordt gedaan. Is er een verband met Marks verdwijning?

  Liza reist af naar Griekenland, op zoek naar antwoorden, maar de plaatselijke politie probeert de zaak in de doofpot te stoppen. Met behulp van de enige persoon die haar wel gelooft gaat ze op onderzoek uit. Dan otnmoet ze een oudere man die haar meer weet te vertellen. Over Mark, maar ook over Liza’s eigen verleden…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • Winnen: 5x Zomeravond van Suzanne Vermeer

 • De beste zomerboeken in 2021

 • 8x ijskoude thrillers die je wilt lezen

 • Bon Bini Beach

 • 10 x boekenthrillers die je afgelopen jaar niet hebt mogen missen

Zoek in artikelen