• onze waardering

Recensie: Bijna echt gebeurd RECENSIE

Erika en Clementine zijn van jongs af aan vriendinnen. Ze zijn totaal verschillend, waardoor de communicatie niet altijd even soepel verloopt, maar ondanks dat zijn ze nog altijd vriendinnen. Clementine is spontaan, chaotisch, heeft een gezin en is van beroep celliste. Erika daarentegen leidt een gestructureerd bestaan met haar man Oliver en is accountant van beroep. Op een dag gaan Erika, Oliver, Clementine en haar man Sam en hun twee dochters Holly en Ruby barbecueën bij Vid, Tiffany en Dakota, de buren van Erika en Oliver. Het is een heel gezellige middag totdat er iets gebeurt, waardoor iedereen van slag is en de onderlinge contacten gespannen verlopen.

Deze nieuwe roman van Liane Moriarty heeft een vrolijke kaft en bevat wel vijfhonderd pagina's en is daarmee een heerlijk boek voor de zomer. Bijna echt gebeurd draait om drie gezinnen die op "de dag van de barbecue" iets hebben meegemaakt. In het boek draait het dan ook om de vraag: wat is er op die bewuste dag gebeurd?

Lange tijd is onduidelijk wat er precies op "de dag van de barbecue" is gebeurd. Het boek start twee maanden na deze bewuste dag en volgt de drie gezinnen in hun leven na deze ingrijpende dag. De hoofdstukken worden vanuit wisselende perspectieven verteld. Elk hoofdpersonage komt aan het woord waardoor je van iedereen weet hoe zij de bewuste dag hebben beleefd en welk effect dit heeft op hun leven. De meesten hebben last van een schuldgevoel en hebben moeite het voorval een plaats te geven.

De hoofdstukken uit het heden worden afgewisseld met hoofdstukken die het verhaal vertellen van "de dag van de barbecue". Stap voor stap wordt duidelijk wat er op de middag van de barbecue is gebeurd. De daadwerkelijk ontknoping is pas over de helft van het boek. De auteur heeft een goed moment gekozen voor het onthullen van het voorval dat heeft plaatsgevonden, waardoor de spanning voortdurend aanwezig is in het boek. Ook na de ontknoping worden nog tot het eind van het boek onthullingen gedaan over de bewuste middag van de barbecue.

Een thema dat duidelijk naar voren komt in deze roman is relaties. Het voorval heeft effect op de huwelijken van Clementine & Sam, Erika & Oliver en Vid & Tiffany. Het zijn allemaal heel verschillende personages en daardoor ook verschillende relaties. Moriarty laat in Bijna echt gebeurd mooi zien hoe iedereen verschillend omgaat met het ongeluk dat heeft plaatsgevonden en welke effecten dit heeft op een relatie.

Liane Moriarty is bekend van haar romans Het geheim van mijn man en Grote kleine leugens. De roman Grote kleine leugens is ook tot een serie gemaakt dat heet Big little lies. De romans die de auteur tot nu toe heeft geschreven zijn bijzonder mooie romans. Hopelijk volgen er nog vele boeken van deze geweldige schrijfster.

Bijna echt gebeurd

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Sam en Clementine hebben een mooi, maar druk leven: twee jonge dochters, een verantwoordelijke baan voor Sam en de hectiek van een belangrijke auditie voor Clementine, die celliste is. Van jongs af aan is Clementine bevriend met Erika. Een enkele blik tussen hen kan een complete conversatie vervangen. Maar hun vriendschap is gecompliceerd.

  Als Clementine en Sam op bezoek gaan bij Erika en haar man Oliver, en hun buren iedereen onverwachts uitnodigen voor een barbecue, zegt Clementine dan ook snel ja. Het gezelschap van de levenslustige buren lijkt haar een welkome afleiding.  Twee maanden later vragen Clementine en Sam zich steeds weer af: wat als we nooit naar die barbecue waren gegaan?  'Liane Moriarty is een auteur voor wie ik alles uit mijn handen laat vallen. Haar boeken zijn zo wijs, eerlijk en knap geobserveerd. Bovendien heb ik nog nooit een van haar ontknopingen kunnen raden.' - Jojo Moyes

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Deze artiest maakt van Disney karakters echte mensen

 • Deze films en series verschijnen in juni op Netflix

 • Deze films en series worden in juni van Netflix verwijderd

 • 24 meest verwachte films uit 2022

 • Nieuwste Thor: Love and Thunder trailer is uit!

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Het geheim van mijn man

 • Recensie: Grote kleine leugens

 • Winnen: 5 x Het geheim van mijn man {afgelopen}

 • Het boek 'Negen Volmaakte Vreemden' van Liane Moriarty wordt verfilmd

 • Drie wensen

Zoek in artikelen