• onze waardering

Recensie: Reishonger RECENSIE

Sabine Koning van de foodsite OhMyFoodness.nl neemt je aan de hand van haar favoriete internationale recepten mee op een culinaire wereldreis. Ze neemt je mee van Europa naar Azië, met een oversteek naar de U.S.A. en twee off route uitstapjes naar Curaçao en Gambia. Op een kaart die ook in het boek opgenomen is, zie je dan ook dat Sabine Koning letterlijk de wereld rond gevlogen is. Volgens haar zeggen, zijn de reisbestemmingen gekozen op basis van het aanbod aan eten.

Het boek Reishonger is heel aantrekkelijk vormgegeven. Kleurig en speels en zeker de inhoudsopgave is heel apart gedaan. Foto's worden afgewisseld met leuke tekeningen. De balans tussen reisfoto's en foto's van de gerechten is goed. De foto's zijn mooi, al is de waas die aangebracht is over veel foto's van de gerechten, niet altijd even prettig om naar te kijken.

Buiten de recepten om, die overigens heel goed te volgen zijn, heeft ze bij ieder land een persoonlijke reisbeschrijving gegeven, die leuk zijn om te lezen. Zoals veel mensen die kookboeken schrijven, begint ook Sabine Koning ieder recept met een korte persoonlijke motivatie en uitleg. Dat is altijd leuk. Echter, hoe mooi en aantrekkelijk het boek ook is, de overkoepelende indruk die bij mij is blijven hangen, is dat het niet echt bijzondere recepten zijn en daar gaat het tegenwoordig bij kookboeken toch wel een beetje om.

Er is zo'n enorm aanbod van kookboeken en met de komst van internet en foodsites, foodblogs en foodvlogs, moet je van goeden huize komen om iets innovatiefs neer te zetten. Als je dan komt met recepten als nasi goreng, gado gado, spaghetti alla carbonara, bruschetta's, paella, sangria, kaneelpannenkoeken of fish & chips, om maar even een paar te noemen, dan spring je er wat mij betreft niet echt uit.

Een recept voor melba met garnalen en citroenmayonaise (blz 117) mag zij dan een simpel recept noemen, want: '...simpel is af en toe gewoon heel erg welkom én lekker', zoals Sabine zegt, maar in mijn ogen is het geen recept. De melba toast koopt ook zij gewoon in de winkel, net als de mayonaise, waar ze dan wel zelf citroen in druppelt, en de garnalen. Tja, inderdaad simpel en makkelijk, maar of het een kookboekwaardig recept is? Had dan liever inderdaad een recept gegeven voor de Zweedse Ikeaballetjes!

Er staan ook zeker aparte recepten in. Dan noem ik met name de recepten uit Gambia, maar aan de andere kant leken die mij juist niet zo lekker. In één recept moet je pindakaas gebruiken en ik ben persoonlijk allergisch voor noten, dus dat ging het niet worden. De andere twee recepten waren een eenvoudig kip recept en een vis recept met wortels. Voor een recept om zelf te maken heb ik dus een recept uit Zweden gekozen, met de grappige naam Kroppkakor (blz 109) De combinatie hartig (aardappeldeeg en gehakt) met zoet (bessensaus en room) leek mij het proberen waard. En ik heb de bagels uitgeprobeerd. Niet dat bagels zo apart zijn, maar een goed recept om zelf bagels te maken is leuk om te vergelijken met al bestaande recepten. De Kroppkakor was erg lekker en eenvoudig te maken. De instructies zijn duidelijk en stapsgewijs, dus heel goed te volgen. Ik heb alleen het varkensgehakt vervangen door rundergehakt. De bagels waren inderdaad lekker en luchtig en ook op dit recept kun je makkelijk variëren en er een eigen twist aan geven als je dat wilt.

De lovende kritieken op de achterkant van het boek vind ik een beetje commercieel en voor mij blijft Sabine Koning Reishonger toch 'gemiddeld' en daarom geef ik het persoonlijk niet meer dan 3 hartjes.

Reishonger

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Reishonger neemt Sabine Koning van OhMyFoodness.nl je aan de hand van haar favoriete internationale recepten mee op een culinaire wereldreis. Van over the top Amerika en mysterieus Japan naar eetstalletjes in Bangkok en de skipistes in Oostenrijk. De persoonlijke reisverhalen, -foto's en –tips zorgen ervoor dat je direct een vliegticket wilt boeken. Niet zo reislustig ingesteld? De gerechten halen de wereld heel makkelijk naar jouw keuken. Zoals we bovendien van Sabine gewend zijn, zijn alle recepten super toegankelijk en niet moeilijk uit te voeren. Of je de wereld nou écht bereist, of alleen in je keuken, dit kookboek mag in niemands collectie ontbreken.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • My own worst enemy – Lily Lindon

 • De laatste verhalenverteller - Donna Barbra Higuera

 • Martin Scherstra – Hotel De jutter

 • De vrouwen van de suikerrietplantage - Ildefonso Falcones

 • De terugkeer naar Maxton Hall College - Mona Kasten

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Guilty Pleasures Kookboek

 • Recensie: Cheescake

 • Guilty pleasures - Sabine Koning

Zoek in artikelen