• onze waardering

Recensie: The Lunar Chronicles 4 - Levana RECENSIE

Marissa Meyer's Levana is een spin-off van de Lunar Chronicles, boek 3 1/2 en vertelt het verhaal van koningin Levana.

'Spiegeltje, spiegeltje aan de wand Wie is de mooiste van het land?'

Lezers van de Lunar Chronicles kennen koningin Levana als een meedogenloze heerseres, die haar glamour gebruikt om de macht te houden. Maar lang voordat ze het pad van Cinder, Scarlet en Cress kruiste, was Levana een heel ander iemand. Haar verhaal is nog nooit verteld. Tot nu. 

Het boek begint met een nachtmerrie die de jonge prinses Levana heeft, over een gebeurtenis waarvan je denkt dat er in de andere boeken al eens over gesproken is. Het blijkt echter een heel andere gebeurtenis te zijn: de reden waarom Levana haar zuster Channary haat.

De koning en koningin van Lunar zijn net vermoord zijn en je merkt dat het koningshuis van Lunar niet echt geliefd is onder het volk. Ze regeren door mensen te manipuleren en door de gave van 'glamour'. Levana en haar zuster hebben nooit liefde gekend, zelfs niet voor elkaar. De meisjes zijn al beschadigd, hun zielen al verdorven en corrupt vanuit de basis.

Channary wordt de nieuwe koningin. Ze zijn jaloers op elkaar en ronduit vijandig. Je komt te weten dat Levana niet mooi is, zoals Channary. Ze is zelfs ernstig verminkt, door haar zuster en ze verbergt dit achter haar glamour. Je leest hoe ze denkt verliefd te zijn op een lid van haar lijfwacht, Evret, die getrouwd is en hier sluit het verhaal naadloos aan op het sprookje van Sneeuwwitje. Ze manipuleert Evret en steelt zijn liefde via haar macht, maar eigenlijk weet ze dat hij niet van haar houdt.

Levana wordt steeds duisterder, omdat ze niet weet wat liefde is en dit dus ook niet kan geven. Het enige waar ze aan kan denken is dat als zij de macht heeft, ze een betere koningin kan zijn dan Channary en dat macht het enige is wat haar voldoening kan schenken. Dit wordt tot een obsessie en laat haar absurde en verschrikkelijke keuzes maken.

De opbouw van het boek is zo dat je stap voor stap met een minimum aan informatie steeds verder de sluier oplicht en te weten komt, waarom Levana is, zoals ze is. Er zijn geen hoofdstukken, het verhaal loopt door en daardoor staat er meer dan je denkt in dit boek. In vergelijk met de andere boeken is het namelijk een vrij dun boek. Marissa Meyer schrijft echter heel duidelijk en pakkend, dus het wordt nooit warrig en je kunt het prima blijven volgen. Marissa Meyer wordt verder nergens in haar boeken expliciet. Ze kan met een paar zinnen en vlot taalgebruik direct een sfeerbeeld neerzetten. Ze doet niet aan overdreven uitleg, maar vertrouwt op het inlevingsvermogen van haar lezers. Ze laat de lezer zelf ook nadenken en dingen aannemen en dat is het fantastische van deze reeks.

Marissa Meyer Levana is zeker een veel duisterder boek dan de vorige boeken. Waar de andere boeken geregeld humor erin verwerkt hebben, is Levana een serieuze zaak. Veel gebeurtenissen uit de andere boeken, worden in Levana verklaard. Weer stukjes die de grote puzzel verder compleet maken. Ondanks de verschrikkelijke dingen die gebeuren met Levana, kun je als lezer geen sympathie opbrengen voor Levana, want zijzelf heeft ook werkelijk geen greintje empathie of sympathie voor anderen. Het is verder een feestje van herkenning van personen die je al kent uit de vorige boeken, alleen zijn ze allemaal dan een stuk jonger. Nu maar hopen dat het allemaal nog goed komt, want de zonden van de ouderen zouden niet op de jongeren over hoeven te gaan.

Alles bij elkaar geeft dat ik nog steeds vreselijk enthousiast ben over deze serie en ook over dit 'tussen' deel Levana. Het is zondermeer wederom 5 hartjes waardig! En ik kan niet wachten met het lezen van het laatste deel Winter.

The Lunar Chronicles 4 - Levana

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Levana is een spin off van de Lunar Chronicles en vertelt het verhaal van koningin Levana. Je kunt dit deel het beste tussen Cress en Winter in lezen.

  Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
  Wie is de mooiste van het land?

  Lezers van de Lunar Chronicles kennen koningin Levana als een meedogenloze heerseres, die haar glamour gebruikt om de macht te houden. Maar lang voordat ze het pad van Cinder, Scarlet en Cress kruiste, was Levana een heel ander iemand. Haar verhaal is nog nooit verteld. Tot nu.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Zij die achterbleef – Jean Kwok

 • Professor Prank - Jozua Douglas

 • De scheepsdochter - Anne Jacobs

 • Dodelijke wraak - Robert Bryndza

 • IJsbreker - Kristina Ohlsson

Gerelateerde artikelen

 • YA fantasy boeken series

 • Recensie: Scarlet

 • Recensie: Alter Ego

 • Recensie: Cinder

 • Leukste Young Adult sprookjes

Zoek in artikelen