• onze waardering

Recensie: Alles tussen ons RECENSIE

Alles tussen ons is een boek dat wat moeizaam op gang komt. De schrijfstijl voelt aanvankelijk als een verslag: heel beschrijvend en feitelijk, zonder spanningsboog. Dat maakt het wat lastig om op te gaan in het boek. Er wordt in het begin van het boek veel duidelijk over het verleden van hoofdpersonages Eve en Lily. Naast een mooie vriendschap tussen de twee hoofdpersonages, bevat dat verleden ook een heleboel verdriet. Dankzij elkaar kwamen ze daar doorheen. Toch is er op een gegeven moment iets heel erg mis gegaan, waardoor het contact werd verbroken. Wat daar precies de reden van was blijft lange tijd onduidelijk, en dat is een motivatie om door te blijven lezen.

Na ongeveer honderd pagina's merk je als lezer dat je ongemerkt toch wordt opgeslokt door het verhaal. We zijn dan inmiddels veel meer in het heden beland. Dat heden wordt afgewisseld door brieven aan elkaar toen de meiden een jaar of 18 waren. Omdat daarvoor een schuingedrukt lettertype wordt gebruikt, blijft dit duidelijk en overzichtelijk. Het geeft afwisseling aan het verhaal, en dat geldt ook voor de wisselingen van perspectief. Tussen Eve en Lily uiteraard, maar soms word je ook even kort verrast door het perspectief van bijvoorbeeld Ben (de jeugdliefde van Eve) of Declan (de echtgenoot van Lily). Ook de tegenwoordige tijd is voor beide dames helaas niet makkelijk. Lily heeft een heel druk bestaan en heeft een moeilijk huwelijk. Eve ontdekt bij het overlijden van haar vader dat haar leven tot nu toe alleen om werk heeft gedraaid, en besluit te stoppen met haar bedrijf en terug te keren naar haar geboorteplaats. In een poging terug te duiken in haar verleden, krijgt ze een affaire met haar getrouwde jeugdvriendje Ben. Een noodlottig ongeval maakt een abrupt einde aan haar roze wolk. Zowel Eve als Ben belanden ernstig gewond in het ziekenhuis. Hoe klein de wereld is, blijkt als Lily de verpleegkundige aan Eve's bed blijkt te zijn.

Vanaf dan draait Alles tussen ons – zonder al te veel te willen verklappen uiteraard – vooral om de vraag in hoeverre de vriendschap tussen Eve en Lily nieuw leven in kan worden geblazen. Kunnen ze hun problemen uitpraten en elkaar steunen in deze moeilijke tijd, of is er vroeger toch teveel gebeurd?

Anna McPartlin heeft een boek afgeleverd met oog voor detail, waardoor je als lezer meeleeft met Eve en Lily. Vooral net na het ongeval wordt zo treffend beschreven hoe Eve dat ervaart, dat het bijna voelt alsof je daar zelf ter plekke op een brancard ligt. Het is een boek met vrij zware thema's dat soms zwaar op de hand is en hier en daar wat beklemmend aanvoelt. Daar moet je van houden: humor ontbreekt en het boek laat je soms eerder wat verdrietig voelen dan opgewekt. Maar tussen alle ellende door gaat het vooral over vriendschap, een hele sterke band die het soms zware leven van de personages draaglijk maakt. Het einde van het boek is ontroerend: het kan zeker geen kwaad om tissues bij de hand te houden...

Alles tussen ons

 • Auteur:

 • Verschenen:

  16 mei 2017
 • Uitgave:

  ISBN 9789400508361
  Uitgever A.W. Bruna
  416 pagina's
 • Uitgever:

  A.W. Bruna
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Van jongs af aan waren Eve en Lily onafscheidelijk, tot een grote ruzie een einde maakte aan hun vriendschap. Zeventien jaar later ontwaakt Eve na een ongeluk in het ziekenhuis en komt tot de ontdekking dat haar vroegere beste vriendin haar verpleegster is. Eerst is het onwennig, maar tijdens de revalidatie groeien de vriendinnen naar elkaar toe. Ze durven hun fouten uit het verleden - en heden - onder ogen te komen. En ze zien haarscherp hoe de ander haar leven kan veranderen: Lily moet loskomen van haar mislukte huwelijk en Eve moet leren zien hoe zij anderen soms kwetst.

  Het ongeluk van Eve biedt hen allebei een tweede kans, juist op het moment dat ze die schouder om op te leunen zo goed kunnen gebruiken. Maar Eve en Lily kunnen niet vermoeden welke toekomst hun vriendschap te wachten staat...

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Wat doet de cast van The Santa Clause nu?

 • De beste aankomende films van 2021 en 2022

 • Nieuwe serie van de makers van Downton Abbey aangekondigd

 • Eternals komt naar Disney+

 • Het Sanatorium - Sarah Pearse

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: De 9 dagen van Rabbit Hayes

Zoek in artikelen