• onze waardering

Recensie: Een seconde later RECENSIE

Het is de dag van de twaalfde verjaardag van zijn dochter. Geschiedenisprofessor John Matherson is bezig met het voorbereiden van een barbecue als plotseling de stroom uitvalt. Eerst denkt hij aan een gewone stroomstoring en wil hij de feestavond voor zover mogelijk door laten gaan. Maar dan valt het hem op dat ook het constante lawaai van de snelweg bij hun huis niet meer te horen is. Langzaam dringt het tot John door dat er meer aan de hand is. Zijn kennis van militaire geschiedenis vertelt hem dat de wereld nooit meer hetzelfde zal zijn...

In Een seconde later worden de Verenigde Staten getroffen door een elektromagnetische puls (EMP). Een kernexplosie op grote hoogte veroorzaakt een EMP die in één tel alle elektronische apparaten in een zeer groot gebied uitschakelt. Bijna niets werkt meer, en het getroffen gebied wordt tientallen jaren teruggeworpen in de tijd. Door Johns ogen zien we het leven in het landelijk stadje Black Mountain overgaan in een dagelijkse strijd om te overleven. Een strijd die zelfs gepaard gaat met aanvallen van buitenaf en vreselijke dilemma's – ook voor John persoonlijk.

Stel het je eens voor: alles dat met elektronica te maken heeft, valt uit. Niet alleen je eigen computer en telefoon, maar ook die van kantoren, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. De verwarming werkt niet meer, waterdruk valt weg en ergens naartoe gaan kan alleen als je erheen kunt lopen. Boodschappen doen is niet meer mogelijk, omdat de kassa niet werkt. Sterker nog: geld verliest alle waarde en omdat er geen transport mogelijk is, is er al snel weinig meer te koop. Handelingen waar je normaal niet eens over nadenkt, worden onderdeel van de strijd om te blijven leven. Met daarbij de zorgwekkende vraag: hoe ver gaan anderen om te overleven?

Heb je er al een beeld bij? Dat is precies wat William R. Forstchen wil bereiken met Een seconde later. Hoe futuristisch een EMP-ramp ook mag klinken, het is iets dat echt kan gebeuren. Grote en langdurige chaos zal het gevolg zijn als we niet goed voorbereid zijn. Forstchen schetst een zorgwekkend beeld van onze wereld, mochten we inderdaad ooit getroffen worden door een EMP. Zijn boek is schrikbarend realistisch. Dat valt ook te verwachten van een expert in militaire geschiedenis en de geschiedenis van technologie.

Wel schreef Forstchen met Een seconde later een heel Amerikaans mannenboek, vol militaire handelingen, en uitdrukkingen die in Nederlandse vertaling toch minder goed werken. Stoere vrouwen spelen ook wel een rol in de wereld die ontstaat na de ramp, maar het zijn vooral de mannen die de dienst uitmaken. Daarbij maakt alle achtergrondinformatie dit een heel technisch boek, vol pagina's durende vergaderingen waarin de gevolgen van de ramp besproken worden.

Ook omdat Forstchen de keuze maakt de actie alleen achteraf te beschrijven. Zo is John een aantal dagen geveld door een infectie. Het geweld dat in die dagen plaatsvindt, wordt kort en bondig samengevat als hij weer bijkomt. En dat is niet de enige keer dat dit gebeurt. Een seconde later is meer opgebouwd als een dagboek dan dat er sprake is van een plotlijn. Kennelijk is het niet de bedoeling dat we door actie op het puntje van onze stoel zitten, maar dat het de ramp zelf is die centraal blijft staan.

Toch is Een seconde later spannend en verontrustend genoeg om je aandacht tot het slot vast te houden. De titel verwijst naar die ene seconde waarin de wereld onomkeerbaar kan veranderen door een EMP – en als je dan niet goed voorbereid bent, ben je flink de pineut. Die boodschap weet Forstchen zeker over te brengen. Een seconde later is een beklemmende thriller die je nog lang zal bijblijven, met name omdat je je al lezend steeds meer realiseert dat het verhaal griezelig realistisch is. Dit is trouwens het eerste deel van een trilogie. De Nederlandse vertaling van het tweede deel staat gepland voor december 2017. Wie niet kan wachten, kan terecht op de Engelse boekenafdeling van de boekhandel/bibliotheek.

EMP-serie 1 - Een seconde later

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Geschiedenisprofessor John Matherson woont in Black Mountain, North Carolina. Terwijl hij bezig is om een barbecue voor zijn kinderen voor te bereiden, valt opeens alle elektriciteit uit. Aanvankelijk lijkt het een stroomstoring, maar dan merkt hij dat hij het constante lawaai van de snelweg naast zijn huis ook niet meer hoort. Van het ene moment op het andere is het oorverdovend stil en zal het leven van John en zijn kinderen voor altijd ingrijpend anders zijn.

    De oorlog barstte los voordat iemand er maar erg in had en duurde welgeteld één seconde. Plotseling worden de Verenigde Staten teruggeworpen naar het stenen tijdperk en stort de samenleving in hoog tempo ineen. Een electromagnetic pulse (EMP) vaagt in één klap de totale elektrische infrastructuur weg waardoor niets meer werkt.

    Maar wat doe je als je geen boodschappen meer kunt doen omdat de kassa niet werkt? Wat is contant geld dan nog waard? En hoe kom je van A naar B zonder andere vervoersmiddelen dan je eigen twee benen? Weet je de weg in je eigen huis in het donker? Maar de meest zorgwekkende vraag is:

    Hoe ver gaan anderen om te overleven?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Een jaar later

Zoek in artikelen