• onze waardering

Recensie: The Glittering Court RECENSIE

"De wachter was achterdochtig en bekeek ons stuk voor stuk bestuderend aan. Opnieuw wenste ik dat ik eraan had gedacht mijn haar anders te dragen. 'Hoe ziet dat meisje eruit?' vroeg Jasper terloops. 'Bruin haar en blauwe ogen,' zei een van de wachters, zijn blik een fractie van een seconde langer op mij laten rustend."

Lady Elizabeth Witmore, Gravin van Rothford, ruilt haar leven om met dat van haar dienstmeid Adelaide Bailey. Ze gaat mee met de koets van The Glittering Court om te ontsnappen aan het huwelijk met haar neef. Hier ontmoet ze haar nieuwe vriendinnen, Tamsin en Mira. Cedric, zoon van de oprichter van The Glittering Court, zorgt ervoor dat ze niet ontmaskert wordt als ze worden aangehouden door een paar wachters. Hierna staat haar een leven te wachten in The Glittering Court, waar ze altijd middelmatig scoort om niet op te vallen. Op het laatste moment verandert ze van gedachten en doet haar best om toch De Diamant te worden, ze wil namelijk meer geld verdienen om zo haar vriend te helpen! En in de Nieuwe Wereld staat haar ook nog een heel avontuur te wachten.

Richelle Mead heeft een heerlijke schrijfstijl. Ze verwerkt heel veel details in het verhaal, waardoor alles tot leven komt. Daarnaast beschrijft ze veel gebruiken uit het verleden. Zoals het uithuwelijken aan een goede partij, de etiketten en het dragen van een jurk met korset. Het wordt daarnaast wel duidelijk dat de mannen het eigenlijk voor het zeggen hebben en ook het verschil tussen rijk en arm wordt door Richelle Mead goed beschreven. Hierdoor komt The Glittering Court toch wel realistisch over, ondanks de fictieve aspecten in het verhaal.

Het begin van The Glittering Court doet mij een beetje denken aan De Selectie. Alleen is dit meisje al een Gravin en doet ze alsof ze tot de lagere klasse behoort. Op die manier kan ze mee naar de Nieuwe Wereld om daar te trouwen met een man die ze zelf mag kiezen. In The Glittering Court wordt ze opgeleid tot een echte dame. Om haarzelf en Cedric te beschermen (niemand mag namelijk achter haar geheim komen) scoort ze altijd middelmatig bij de lessen, maar dan verandert alles en besluit ze om de beste te zijn! Alleen op deze manier kan ze een goede vriend redden.

Eenmaal in de Nieuwe Wereld verandert alles voor Adelaide. En deze verandering zorgt voor de nodige spanning in het verhaal. Hierdoor valt de vergelijking met De Selectie ook totaal weg. Het plot is mooi opgebouwd en af en toe ook erg verrassend. Er zitten zeker een paar gebeurtenissen in het verhaal die je niet direct ziet aankomen. Dit zorgt ervoor dat je het boek niet aan de kant wilt leggen. The Glittering Court heb ik daarom ook binnen drie dagen uitgelezen! Het houdt je aandacht vast.

Adelaide is een sterk hoofdpersonage. Ze laat haar grootmoeder achter om zich bij The Glittering Court te voegen. Dit is zeker geen makkelijke keuze voor haar, ze moet de enige familie die ze nog heeft achterlaten. Maar ze wil absoluut niet met haar neef trouwen. Hierdoor zal ze wel beneden haar stand moeten leven in de toekomst. In de Nieuwe Wereld zijn ze namelijk (nog) niet zo rijk als in Osfrid. En daar komt ze snel genoeg achter. Maar ze heeft er alles voor over om de ware liefde te vinden! Ook al heeft ze het hierdoor echt heel erg zwaar, ze houdt zich bijna altijd sterk en dat is erg bewonderingswaardig voor zo een jong meisje. Ze kiest haar eigen weg, ondanks wat anderen ervan vinden!

Hoewel The Glittering Court het eerste deel uit een trilogie is heeft het boek wel gewoon een einde. Je wordt natuurlijk nieuwsgierig gemaakt naar wat er zal gaan gebeuren in de volgende delen, maar het deel over Adelaide wordt mooi afgesloten. Hierdoor blijf je niet achter met een onbevredigend gevoel, omdat je Midnight Jewel nog niet kunt lezen!  In de volgende twee delen zullen we de verhalen van twee andere meisjes, Tamsin en Mira (de vriendinnen van Adelaide), uit The Glittering Court lezen! Helaas moeten we nog een jaartje wachten op het volgende deel. Maar Midnight Jewel staat nu zeker op mijn verlanglijstje! Want Mira is toch wel een erg geheimzinnig personage, waar je graag meer over wilt weten.

The Glittering Court is ideaal voor lezers die heerlijk weg willen dromen in een wereld vol met prachtige jurken, etiketten, intriges, wraak en misleiding! Niks is wat het lijkt en het plot is erg spannend en realistisch! Richelle Mead zorgt ervoor dat je verliefd wordt op alle personages en je hoopt dat iedereen vindt waarnaar hij of zij op zoek is. 

The glittering court

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  We hoorden opgefokte stemmen.
  De koetsier haastte zich naar het portier met twee poortwachters in zijn kielzog. ‘Ze inspecteren iedereen die de stad verlaat. Zoeken een of ander meisje.’
  ‘Niet zomaar een meisje,’ corrigeerde een van de wachters hem ruw. ‘Een jonge edelvrouw. Zeventien jaar oud. Een gravin.’
  Ik hield mijn adem in.

  Adelaide moet trouwen om te voorkomen dat haar familie in geldproblemen raakt. Ten einde raad neemt ze de plaats in van een dienstmeisje dat is uitgekozen voor The Glittering Court, een bedrijf dat meisjes van lage komaf een stoomcursus geeft tot nette jongedame. Adelaide laat alles achter zich, zelfs haar naam.
  De kans op ontdekking is levensgroot. Maar ze heeft alles over voor een kans om controle te krijgen over haar eigen leven…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Verliefd in het voorjaar - Nora Roberts

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Als ik jou was van Marijke Vos

 • Terschelling - Linda van Rijn

 • De nieuwe achternaam - Elena Ferrante

 • Schrikkeldag - Inge Spaan

Gerelateerde artikelen

 • Komt er een 'Vampire Academy' sequel?

 • Toffe nieuwe boekverfilmingen in 2014!

 • Biostip: Vampire Academy

 • Vampire Academy tv-serie in de maak van The Vampire Diaries maker

 • Young adult top-5: februari 2015

Zoek in artikelen