• onze waardering

Recensie: Sicilië, heerlijke gerechten van een Italiaans eiland RECENSIE

Wat komt er als eerste in je op bij het eiland Sicilië? Zelfgemaakte pasta gemaakt met rijpe tomaten? Verse vis uit de zee met citroen? Of frisse gelato? Klinkt goed toch? Maak kennis met het kookboek Sicilië, heerlijke gerechten van een Italiaans eiland van Giancarlo & Katie Caldesi.

De omslag van het boek geeft direct een zomers gevoel. De vormgever heeft goed zijn/haar best gedaan om het kookboek een moderne uitstraling te geven. Frisse kleuren, strakke typografie en structuur zorgen ervoor dat dit boek tussen het uitgebreide aanbod opvalt.

Het boek begint met een paar opmerkingen, zoals inhoudsmaten en oventemperaturen. Handig! Gevolgd door de inhoudsopgave, wat je mag verwachten van Sicilië: Palermo & haar streetfood, antipasti, soepen, groenten & salades, pasta, rijst & couscous, vlees & kip, vis, dolci & cocktails. De indeling is wat mij betreft een groot voordeel. Overzichtelijk, je vindt snel wat je zoekt en stelt zo gemakkelijk een menu samen.

Voordat we met de recepten beginnen, nemen Giancarlo & Katie Caldesi je mee in de geschiedenis van Sicilië in het hoofdstuk 'Wie nam wat mee en wanneer'? Je leert de food-geschiedenis van Sicilië kennen. Sicilië bestaat zo'n 4000 jaar en in die tijd zijn er veel invloeden geweest van andere werelddelen, wat samen de keuken van dit Italiaanse eiland heeft gevormd. Van specerijen die naar het eiland werden gebracht tot aan innovatieve bereidingswijzen die werden gedeeld. Erg interessant om te lezen!

Dan de recepten. Na een korte introductie komen de meest heerlijke recepten voorbij. Elk recept is voorzien van de Italiaanse naam, zo leer je ook een klein beetje de taal kennen. De ingrediëntenlijstjes zijn kort, met ingrediënten die je gemakkelijk in de supermarkt kunt kopen. De foto's van de recepten zijn prachtig en inspireren je om zelf ook aan de slag te gaan. Echter brengt dit ook een minpunt mee, want niet alle recepten zijn voorzien van een foto. Persoonlijk, wanneer ik een kookboek doorblader let ik op de foto's en niet de omschrijving van de recepten, dat volgt later. Hierdoor heb ik het gevoel dat ik veel recepten zal overslaan.

Natuurlijk ging ik zelf ook aan de slag met deze heerlijke recepten! In het kookboek staan recepten voor verschillende granita's. hierdoor werd in geïnspireerd om een (honing)meloen granita te maken. Erg geslaagd!

En een overheerlijke pasta kan natuurlijk niet ontbreken. Als basis nam ik de pasta met aubergine en tomaten. Dit recept paste ik naar mijn smaak aan, zo voegde ik onder andere kipfilet toe.

Het gebrek aan afbeeldingen mag de pret niet drukken. Sicilië van Giancarlo & Katie Caldesi is een boek vol inspiratie voor wie aan de slag wil met de Italiaanse keuken. Het boek bestaat uit prachtige foto's van gerechten, maar ook van het eiland zelf. De recepten zijn toegankelijk en ook voor een beginner goed te volgen.

Sicilië

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ontdek de unieke keuken van Sicilië. Door de eeuwen heen hebben o.a. de Grieken, Romeinen, Arabieren, Spanjaarden en Noormannen hun stempel op de Siciliaanse keuken gedrukt en dat proef je terug: exotisch, kruidig en inventief. In combinatie met de enorme variëteit aan vis uit de Middellandse Zee en de producten van het eiland zelf - kaas, citrusvruchten, wijn, olijfolie en zout - is de keuken van Sicilië een ware verrassing die je moet hebben geproefd.

  Maak typische Siciliaanse gerechten als sarde a beccaficu (gevulde sardientjes) of bloemkool op Siciliaanse wijze klaar: met ansjovis en in rode wijn gestoofd. Of serveer caponata, het zoetzure auberginegerecht.

  Streetfood uit Palermo, antipasti en prachtige pasta-, vis- en vleesgerechten en uiteraard de zoete zaligheden waar Sicilië bekend om staat: van ricotta- taart met marsalasiroop tot en met ijs en torta di marmellata ai mandarini.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Schrikkeldag - Inge Spaan

 • Dwaalspoor - Colin Dexter

 • De terugkeer van Rachel Price - Holly Jackson

 • Het hart van een giraf is ongelooflijk groot - Sofia en Amanda Chanfreau

 • Al het blauw van de hemel - Mélissa Da Costa

Gerelateerde artikelen

 • Winnen: 10x Italiaanse nachten - Venetië {afgelopen}

 • Recensie: Italiaanse nachten - Sicilië

 • Italiaanse nachten - Venetië

Zoek in artikelen