• onze waardering

Recensie: Puur India RECENSIE

De Indiase keuken is geliefd in de hele wereld, de heerlijke curry's, het naanbrood en de lassi. Maar weinig mensen die deze klassiekers niet kennen. Wat veel mensen niet weten is dat de Indiase keuken ook voor een groot deel plantaardig is. De tandoori met kip, de kip korma, kip tikka massala, het lijkt alsof ze in India alleen maar kip eten. Schijn bedriegt, want al deze recepten hebben ook verschillende vegetarische varianten en dat deze niet onderdoen voor de vlees versie bewijst Meera Sodha in haar boek Puur India.

De auteur Meera Sodha is geboren in Groot-Brittannië en woont en werkt in Londen. Haar ouders komen uit Gujarat India, waar ze al eeuwenlang vegetarisch eten. Gujarat is een relatief onbekende regio uit India en daarmee brengt Sodha een uniek nieuw Indiaas kookboek op de markt. Puur India is haar allereerste kookboek en bevat 130 vegetarische recepten die de verscheidenheid aan gerechten uit de Indiase keuken laat zien. Indiaas koken wordt nog weleens als ingewikkeld en bewerkelijk ervaren, maar daar wil Sodha mee afrekenen. De ingrediëntenlijsten zijn relatief kort en bevatten veelal dezelfde soort specerijen die aan het begin zijn toegelicht. Elk recept begint met een kleine anekdote en wordt vervolgens stapsgewijs uitgewerkt. Veel recepten zijn voorzien van een mooie foto en het geheel heeft een moderne, frisse uitstraling.

Met vegetarische recepten bevind je je ook al snel in de hoek van andere eet voorkeuren. Zoals bijvoorbeeld glutenvrij, zuivelvrij en veganistisch. Veel recepten zijn hierop van toepassing en zijn dan ook voorzien van een klein symbooltje. Puur India is daarmee een kookboek dat veel mensen zal aanspreken. Het bevat een grote verscheidenheid aan recepten zoals voorgerechten, salades, curry's, rijstgerechten, chutneys, peulvruchten, toetjes, drankjes en nog veel meer. Ik koos voor de bloemkool korma en de courgettekofta's in gember-tomatensaus. Eerdere pogingen tot een lekkere korma met vlees waren nooit echt geslaagd, wat ben ik blij dat ik deze vegetarische variant ben tegengekomen. Een stuk gezonder en door de geroosterde bloemkool en gebakken rozijnen had het echt een heerlijke smaakbalans. Het maken koste weinig tijd en inspanning en met een kleine 40 minuten had ik mijn maaltijd op tafel. De courgettekofta's hadden iets meer voeten in de aarde omdat de courgette moesten uitlekken voordat ik ze verder kon verwerken. De tomatensaus was echt een ontdekking, de kofta's vond ik persoonlijk wat minder geslaagd. De structuur was niet helemaal wat ik ervan verwacht had. Maar als geheel smaakte het goed.

De bloemkool korma

De courgettekofta

Ik geef Puur India dan ook 5 hartjes, want de gerechten smaakten verrukkelijk en er staan nog een heleboel recepten op mijn wensenlijstje. Meera Sodha heeft een modern, fris Indiaas kookboek weten neer te zetten dat veel liefhebbers van de Indiase keuken in hun bezit willen hebben. Nog geen liefhebber van deze keuken maar wel opzoek naar nieuwe vegetarische recepten? Ook dan is dit boek een aanrader. Met 130 recepten zit er zeker wat voor je tussen.

Puur India

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In haar eerste boek Made in India liet Meera Sodha ons al kennismaken met een frisse en verrassend maakbare kant van Indiaas eten. In Puur India laat zij eens te meer zien dat deze keuken allesbehalve bewerkelijk en ingewikkeld hoeft te zijn. De 130 recepten in dit boek zijn stuk voor stuk gebaseerd op groente, barsten van de smaken en zijn eenvoudig thuis te maken met makkelijk verkrijgbare ingrediënten.

  Puur India bevat bekende gerechten als dals en curry's, maar ook verbluffende recepten als kebab van rode biet en paneer, bloemkoolkorma en samosa's met paddenstoelen en walnoten. Je hoeft beslist geen vegetariër te zijn om dit boek te waarderen: iedereen die graag meer groente eet en op zoek is naar heerlijke, moderne Indiase gerechten is bij Meera aan het goede adres.

  Meera Sodha woont, schrijft en kookt in Londen. Haar eerste kookboek Made in India, waarin ze de recepten van haar moeder en haar voorouders verzamelde, werd meteen een succes. Met Puur India doet zij recht aan de eeuwenoude vegetarische traditie van Gujarat, waar haar familie vandaan komt.
   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Love you, mam

 • De perfecte leugen

 • Kick-off: Leesclub leest Hotel aan zee

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen