• onze waardering

Recensie: de verrader en zijn zoon RECENSIE

De verrader en zijn zoon vertelt het waargebeurde verhaal over Jim Nicholson, een hooggeplaatste CIA-agent, die overliep naar de Russen en zo dus zijn land verraadde. Jaren leidde hij een dubbelleven: aan de ene kant was hij een enthousiaste vader die alles voor zijn kinderen over had, maar ondertussen was hij ook een spion die Amerikaanse geheimen doorspeelde naar de Russen. Toen hij eenmaal in de gevangenis belandde, was het echter nog niet klaar. Ook vanuit de gevangenis ging hij door met zijn verraad en trainde hij zijn jongste zoon Nathan, die hem aanbad, om ook voor Rusland te gaan spioneren.

De schrijver van dit boek, Bryan Denson, heeft vijf jaar lang onderzoek gedaan naar deze man. Dit blijkt ook wel heel duidelijk uit het verhaal: het gaat op ieder minuscuul detail in. Hierdoor krijg je een compleet beeld van het leven van Jim en Nathan, wat misschien nodig is om hun motieven te kunnen begrijpen. De vele informatie zorgt er echter ook voor dat het boek soms wat langdradig wordt, waardoor je er erg lang over doet. Er zijn heel veel verschillende personages, waardoor het lastig is te onthouden wie wie nou precies is. Het tempo ligt zeker niet laag, maar hou rekening met een overvloed aan details.

Het verhaal is erg indrukwekkend. Wat Jim heeft gedaan, is natuurlijk verschrikkelijk. Hij heeft de identiteit van honderden CIA-agenten verkocht, waardoor deze ernstig in de problemen zijn gekomen, zij het niet in levensgevaar. Toch lijkt hij de ernst van zijn daad niet echt in te zien: hij heeft het allemaal voor zijn familie gedaan. In dit boek wordt uitgebreid beschreven hoe Jim was en wat hij allemaal gedaan en gezegd heeft, zodat je ontzettend kwaad op hem kan worden. Zo ging hij zelf vreemd, maar werd hij boos toen zijn vrouw bevriend raakte met een andere man. De hypocrisie! En het wordt allemaal nog veel erger.

Dit verhaal over familie, vertrouwen en verraad is erg interessant. Je leert een echte misdadiger kennen en je kunt bijna echt meekijken bij een intern CIA-onderzoek: hoe gaat het nou als ze binnen hun eigen muren iemand verdenken van spionage? Je krijgt veel meer inzicht in hoe de CIA werkt, maar ook in de motieven van een crimineel om zijn eigen land te verraden.

De verrader en zijn zoon is fascinerend en omdat het waargebeurd is, maakt het minder uit dat het zo gedetailleerd is. Het is zeker geen boek dat je in een dag uitleest, maar dat maakt het niet minder leuk: je kunt er zeker wat van leren.

De verrader en zijn zoon

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Jim Nicholson was een hooggeplaatste spion bij de CIA die in Roemenië, Thailand en Laos opereerde onder diepste geheimhouding. In een wereld waarin de kleinste fout, misstap of verspreking fataal kan zijn, wist hij zich jarenlang staande te houden tegen de KGB en later, na de val van de muur, tegen de FSB.

  Maar Jim Nicholson leidde een dubbelleven: meer dan twee jaar lang ontmoette hij in het geheim Russische spionnen. Hij gaf talloze topgeheime documenten prijs in ruil voor goedgevulde enveloppen met contant geld om zijn extravagante levensstijl te bekostigen. In 1997 viel, na een grondig contraspionage-onderzoek, het doe voor Nicholson en werd hij de hoogste CIA-spion die ooit voor verraad veroordeeld werd.

  Hij verdween voor de rest van zijn leven achter de tralies. Maar daar hield het verraad niet op...

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Recensie: Jager

 • Young Adult top 6: januari 2016

 • Recensie: Zie me, hoor me

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen