• onze waardering

Recensie: De droogte RECENSIE

In De droogte keert politieman Aaron Falk twintig jaar na zijn vertrek terug naar zijn geboortestadje Kiewarra. De reden voor zijn bezoek is minstens even duister als zijn overhaaste vertrek van jaren geleden. Nu is het om de begrafenis van zijn jeugdvriend Luke Hadler en diens vrouw en zoontje bij te wonen. Het heeft er alle schijn van dat zijn vriend is doorgedraaid door de aanhoudende droogte in het stadje en daarom zichzelf en zijn gezin van het leven heeft beroofd. Het klinkt aannemelijk, maar toch wringt er iets aan de zaak. Waarom bleef hun baby ongedeerd? En waarom was de kamer van hun zoontje overhoop gehaald?

Wanneer Lukes ouders Aaron smeken de zaak nader te onderzoeken, besluit hij de plaatselijke politiechef Raco te helpen. Al snel wordt het Aaron duidelijk dat graven in Lukes verleden ook zijn eigen verleden oprakelt, een verleden met een ander duister mysterie dat nooit is opgelost en dat nog altijd aan hem en de inwoners van Kiewarra knaagt. De toch al broeierige sfeer in het door droogte en armoede geteisterde stadje vol geheimen wordt steeds grimmiger naarmate Aaron dieper in de zaak duikt.

Heden en verleden wisselen elkaar af in dit vlammende thrillerdebuut van Jane Harper. Het mysterie uit Aarons verleden en de raadselachtige dood van het gezin Hadler zijn een intrigerende puzzel die aan elkaar lijken gekoppeld, de lezer wordt telkens op het verkeerde been gezet. De sfeer in het stadje wordt zeer realistisch neergezet, de schrijfstijl is prettig. Het verteltempo is redelijk traag, mede door de flashbacks, en dat maakt het boek wellicht geen pageturner maar het past goed bij de eenzaamheid van Aaron en de sfeer van het boek. Af en toe verspringt het perspectief naar een van de bijpersonages, waardoor je als lezer meer inzicht hebt dan Aaron. Enig minpunt voor mij is de oppervlakkigheid van een aantal ‘slechte’ personages, ze zijn bijna vlak te noemen en zo in en in slecht dat het niet realistisch lijkt.

De droogte is het indrukwekkende thrillerdebuut van Jane Harper, een mustread voor een zonnige vakantie die benieuwd maakt naar het volgende boek van deze schrijfster.

De droogte

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (2 stemmen)
  • Omschrijving:

    Al twee jaar teistert droogte het plattelandsstadje Kiewarra. Het land verdort, het vee sterft. Men is de wanhoop nabij. De spanning wordt ondraaglijk als drie leden van een gezin dood worden aangetroffen. Luke Hadlers zelfmoord - nadat hij zijn vrouw en zesjarige zoontje van het leven beroofde - laat iedereen verbijsterd achter.

    Aaron Falk keert terug naar het stadje waar hij opgroeide om de begrafenis van zijn vroegere beste vriend bij te wonen. Hij raakt daar tegen wil en dank betrokken bij het onderzoek naar de dramatische zaak. Als de vragen zich beginnen op te stapelen en het wantrouwen groeit, wordt Falk gedwongen de gemeenschap onder ogen te komen die hem twintig jaar geleden heeft verstoten.

     

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • De overlevenden - Jane Harper

  • Recensie: Verlaten

Zoek in artikelen