• onze waardering

Recensie: Terugkeer naar het kippencollectief RECENSIE

In Terugkeer naar het kippencollectief gaat het verhaal van Prudence verder waar het in het vorige boek eindigde. Ze werkt nog steeds hard (samen met Earl, Seth en Sara) om van hun boerderij een winstgevende, biologische en ecologische plek te maken.

En er komt onverwacht ook een nieuwe bewoner op de boerderij wonen, Lucky, een prachtig muildier dat hun zal helpen om het werk op de boerderij te verlichten.

Helaas voor Prudence, loopt niet tijd alles zoals gepland. En als ze dan ook nog eens geveld wordt door een mysterieuze ziekte lijkt alles stilaan in het honderd te lopen. Hopelijk kan ze met de hulp van Sara, Seth en Earl de boerderij draaiende houden.

Er is al een hele tijd verstreken sinds ik Het kippencollectief las en het boek zit tot de dag van vandaag nog steeds in mijn hoofd. Ik was dan ook erg blij toen ik in het vervolg, Terugkeer naar het kippencollectief, kon beginnen.

Susan Juby koos ervoor om haar vervolgverhaal te beginnen waar het vorige eindigde. Dit is erg leuk voor de lezers die het voorgaande boek lazen omdat ze gewoon meteen weer verder kunnen in het verhaal. Voor wie het eerste boek niet las is het daarom ook redelijk moeilijk om te kunnen volgen en de ontwikkeling van de personages te zien. Het eerste boek lezen is dus een aanrader.

Anders dan in haar eerste boek, koos de schrijfster ervoor om de focus lichtjes te verplaatsen naar de drie andere hoofdpersonages (Sara, Seth en Earl) en Prudence een bescheidenere rol te geven. Deze aanpak is vernieuwend en zorgt ervoor dat de andere personages op korte tijd de kans krijgen om te evolueren, iets wat ze in het verhaal stuk voor stuk ook doen.

Ik herinnerde me dat ik bij Het kippencollectief vaak hard heb gelachen en dat was nu zeker niet anders. Meteen in de eerste hoofdstukken kom je al niet meer bij en zat ik met tranen van het lachen in mijn ogen. Toch bevat dit boek ook een aantal serieuze en zelfs droevige stukken. Het boek zorgde, bij mij als lezer, dan ook letterlijk voor een lach en een traan.

De schrijfstijl van Susan Juby is nog altijd even vlot, speels en levendig als ik me kan herinneren. Ze weet je met enkele woorden in het verhaal te zuigen en zorgt ervoor dat je als lezer elk detail van het verhaal zonder moeite voor ogen kan halen. Ik begon in een rustig tempo te lezen in Terugkeer naar het kippencollectief en voor ik het wist was ik al uren verder en zat ik alweer bijna aan het einde van het verhaal.

Vervolgboeken zijn net zoals vervolgfilms niet allemaal even goed en interessant als het eerste exemplaar maar dat was in dit geval zeker niet waar. Ik ben er zelfs zeker van dat een derde boek mij zonder twijfel weer van het begin tot het einde in z'n greep zou houden.

Dit boek krijgt van mij 4/5 hartjes. Net zoals zijn voorganger is Terugkeer naar het kippencollectief weer een enorm geslaagde roman. Het bevat een hoge dosis humor, heerlijke personages en dat gecombineerd met de vlotte en levendige schrijfstijl van Susan Juby maakt van dit boek echt een topper.

Terugkeer naar het kippencollectief

  • Auteur:

    Susan Juby
  • Verschenen:

    15 maart 2017
  • Uitgave:

    ISBN 9789020608472
    Uitgever Pepper books
    368 pagina's
  • Uitgever:

    Pepper books
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In dit vervolg op het enthousiast ontvangen eerste deel Het kippencollectief keren alle personages terug: de onverstoorbaar idealistische Prudence krijgt last van mysterieuze ziekteverschijnselen; de norse Earl, die nog steeds stiekem een groot hart heeft, probeert de boel draaiende te houden; bloggende buurjongen Seth is ondertussen vooral op zoek naar een gewillige date; en de superslimme kleine Sara wordt verliefd op de nieuwste aanwinst van de boerderij, een halsstarrige muilezel. Zullen ze opnieuw de boerderij van de ondergang weten te redden? Eén ding is zeker: aan hun trots, passie of koppigheid zal het niet liggen!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Thuiskomst - Reina Crispijn

  • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

  • De moord in inkt - Helen Cox

  • De boom die een wereld was - Yorick Goldewijk

  • Tussen twee kwaden - Laura Diane

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Het modeproject

  • Recensie: Het kippencollectief

Zoek in artikelen