• onze waardering

Recensie: De gevangenisfamilie RECENSIE

De elf jarige Perry woont al zijn hele leven bij zijn moeder in de Blue River gevangenis. Hij heeft niks verkeerd gedaan, maar zijn moeder wel en Perry is in de gevangenis geboren. Met de directrice als toeziend voogd mag Perry bij zijn moeder blijven wonen en gaat hij gewoon in het dorp naar school. Perry ziet de bewoners van de gevangenis als zijn familie. Een bijzondere familie, dat wel, maar welke familie is dat nou niet?

De gevangenisfamilie van Perry T. Cook is een prachtig verhaal. Met de wisselingen in perspectief beleef je zowel vanuit Perry als zijn moeder het leven in de gevangenis en haar bewoners. De omschrijvingen vanuit Perry zijn sober, maar daarmee erg pakkend. De scene waarin hij in de rij staat voor de schoollunch en de caissière luidkeels zijn bijstandspasje aan de kaak stelt is tenenkrommend, maar gelukkig is daar Zoey, Perry's beste vriendin die steeds als goede genius alle onrecht bestrijdt. Zelfs wanneer Perry door toedoen van haar stiefvader bij zijn moeder uit de gevangenis wordt weggehaald geven haar lef en onvoorwaardelijke steun je het gevoel dat het allemaal wel weer goed zal komen. En dat is nodig, want er zijn de nodige obstakels te overwinnen. De stiefvader van Zoey, Thomas VanLeer, tevens openbare aanklager in de zaak van Perry's moeder, lijkt namelijk de vrijlating van Jessica, Perry's moeder, te vertragen. En dat kan Perry natuurlijk niet op zich laten zitten.

De gevangenisfamilie van Perry T. Cook behandelt op luchtige wijze een niet alledaags onderwerp: kinderen die opgroeien bij hun ouder(s) in gevangenschap. Dat brengt een zeker risico op melodrama met zich mee. Gelukkig slaagt De gevangenisfamilie erin dit te omzeilen vanwege de vrij genuanceerde karakters en de vaak humoristische personages. De hoofdstukken zijn kort waardoor de vaart er goed in blijft. De ontknoping is tweeledig. Naast de afloop in de zaak van Perry's moeder wordt ook steeds meer bekend over Perry's gevangenisfamilie. De vaak ontroerende verhalen zorgen ervoor dat je ook met deze personages mee kunt leven.   

Al met al heeft de schrijfster met zowel het onderwerp als de uitwerking ervan een bijzondere keuze gemaakt die verrassend goed heeft uitgepakt. Enige minpunt is dat er in het verhaal uiteraard sprake is van de Amerikaanse rechtspraak, die wellicht voor sommige kinderen lastig te vertalen is naar de Nederlandse situatie.  Anderzijds is gezien de leeftijdscategorie waarvoor het boek bestemd is (10+) wel te verwachten dat ze hiervan voldoende op de hoogte zijn. De gevangenisfamilie van Perry T. Cook is daarmee zeker een aanrader.  

De gevangenisfamilie van Perry T. Cook

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Perry woont al zijn hele leven in Blue River, de gevangenis waar zijn moeder haar straf uitzit. Perry ziet de gevangenis als zijn thuis en de bewoners als zijn familie.

  Wanneer zijn moeder bijna vrijkomt, haalt openbaar aanklager Thomas VanLeer Perry plotseling weg uit de gevangenis - weg bij zijn moeder - en neemt hem bij zich in huis. Buiten de poort ontdekt Perry dat VanLeer de vrijlating van zijn moeder vertraagt. Dat laat hij niet op zich zitten.

  Met de hulp van zijn vriendin Zoey en de schoolbibliothecaresse weet Perry weer de gevangenis binnen te komen. Daar verzamelt hij de verhalen van de bewoners én van zijn moeder. Verhalen die toch weer anders zijn dan hij dacht.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • De eerste 'Little Women' trailer met Emma Watson

 • Er is een nieuwe trailer van Gossip Girls' opvolger 'Élite' gereleased

 • Young Adult

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen